TARSIM, deprem bölgesine yönelik çalismalarini araliksiz sürdürüyor Hatice Senses Kurukiz- TARSIM Yönetim Kurulu Üyesi ve Tarim Sigortalari Havuz Isletmesi Genel Müdürü Serpil Günal: - "TARSIM, devletin garantisinde olan, güçlü bir sistem. Depremin ardindan öncelikle üreticilerimizin islerini kolaylastirmaya ve onlarin yanlarinda olmaya odaklandik. Aldigimiz hasar ihbarlari dogrultusunda eksper görevlendirmelerimizi hizlica gerçeklestirdik"

TARSIM, deprem bölgesine yönelik çalismalarini araliksiz sürdürüyor Hatice Senses Kurukiz- TARSIM Yönetim Kurulu Üyesi ve Tarim Sigortalari Havuz Isletmesi Genel Müdürü Serpil Günal:
- "TARSIM, devletin garantisinde olan, güçlü bir sistem. Depremin ardindan öncelikle üreticilerimizin islerini kolaylastirmaya ve onlarin yanlarinda olmaya odaklandik. Aldigimiz hasar ihbarlari dogrultusunda eksper görevlendirmelerimizi hizlica gerçeklestirdik"

ISTANBUL (AA) - TARSIM Yönetim Kurulu Üyesi ve Tarim Sigortalari Havuz Isletmesi Genel Müdürü Serpil Günal, TARSIM'in, devletin garantisinde, güçlü bir sistem oldugunu belirterek, "Depremin ardindan öncelikle üreticilerimizin islerini kolaylastirmaya ve onlarin yanlarinda olmaya odaklandik. Aldigimiz hasar ihbarlari dogrultusunda eksper görevlendirmelerimizi hizlica gerçeklestirdik." ifadelerini kullandi.

TARSIM'den yapilan açiklamaya göre, Günal, TARSIM tarafindan deprem bölgesine yönelik sürdürülen çalismalar ve bu kapsamda üretici ile yetistiricilere ödenen tazminatlar hakkinda bilgilendirmelerde bulundu.

Açiklamada görüslerine yer verilen Günal, depremin ilk gününden itibaren, deprem bölgelerine ziyaret gerçeklestirdiklerini ve sahada olduklarini ifade ederek, TARSIM'in Sanliurfa, Malatya ve Adana bölge müdürlükleri çalisanlari, eksper ve üreticilerle temas halinde olduklarini, çalismalarin herhangi bir aksama olmadan, kesintisiz bir sekilde sürdürüldügünü, bölge ziyaretleri esnasinda hasar tespit çalismalarina ve risk inceleme islemlerine bizzat katilim sagladiklarini belirtti.

Günal, büyük bir afet yasandigini, depremlerin herkesi derinden üzdügünü belirterek, sunlari kaydetti:

"Deprem, hali hazirda Devlet Destekli Tarim Sigortalari Sisteminde kapsamda olan bir teminat. TARSIM olarak depremin ilk gününden itibaren sigortali üreticilerimizden hasar ihbarlari almaya basladik ve halen de almaya devam ediyoruz. Ihbar adedimiz su an itibariyla 7 bin civarinda. Hasar tespit islemi tamamlanan dosya sayimiz 6 bin 504, çalismalari devam eden dosya sayimiz ise 448'dir. Ihbarlarin alinmasini takiben, hizlica görevlendirmelerimizi yaptik ve 100'e yakin eksper görevlendirdik. Agirlikli olarak hayvan hayat sigortalari bransinda büyükbas ve küçükbas hayvanlar için ihbarlar aldik. Ihbar alinan illerde sirasiyla Malatya, Kahramanmaras, Gaziantep, Hatay, Adiyaman ve Sanliurfa öne çikiyor. Deprem kaynakli olarak, 643 bin 993 adet büyükbas, küçükbas, kovan ve kanatli hayvanda ve 128 dekar alanda hasar meydana geldi."

"Büyükbas ve küçükbas hayvan hayat sigortalari branslarinda, Adana, Adiyaman, Diyarbakir, Gaziantep, Hatay, Kahramanmaras, Kilis, Malatya, Osmaniye ve Sanliurfa'da 3 bin 176 adet hasar dosyasinin islemleri tamamlandi ve üreticilere 13,2 milyon TL hasar ödemesi gerçeklestirildi." diyen Günal sunlara dikkati çekti:

"Kümes hayvanlari hayat sigortasi bransinda, Malatya'da ve Nigde'de 19 adet hasar dosyasi için üreticilerimize 4,4 milyon TL, sera sigortasi bransinda ise, Hatay ve Kahramanmaras'taki 8 adet hasar dosyasi için 1,7 milyon TL hasar ödemesi yapildi. Bu sekilde sigortalilarimiza 3 bin 215 hasar dosyasi için 20 milyon TL'ye yakin hasar ödemesi gerçeklestirmis olduk. Çalismalarimiz tüm hiziyla devam ediyor. Ilerleyen günlerde 18 milyon TL daha hasar ödemesi gerçeklestirmeyi öngörüyoruz."

- "Deprem bölgesindeki sigortali üreticilerimize kolayliklar saglamaya odaklandik"

TARSIM Yönetim Kurulu Üyesi ve Tarim Sigortalari Havuz Isletmesi Genel Müdürü Serpil Günal, "TARSIM, devletin garantisinde olan, güçlü bir sistem. Depremin ardindan öncelikle üreticilerimizin islerini kolaylastirmaya ve onlarin yanlarinda olmaya odaklandik. Aldigimiz hasar ihbarlari dogrultusunda eksper görevlendirmelerimizi hizlica gerçeklestirdik. Üreticilerimizin hasar tazminat ödemelerinin ivedilikle yapilmasi konusunda gereken tüm gayreti gösterdik." ifadelerini kullandi.

TARSIM'in çalismalari arasinda öne çikanlara deginen Günal, söyle devam etti:

"Hasar ihbarlarinin yapilmasi sürecinde üreticilerimize birtakim kolayliklar saglamak üzere organize olduk. Bununla ilgili duyurularimizi sosyal medya hesaplarimiz ve web sitemiz araciligiyla gerçeklestirdik. Hasar ihbarlari, TARSIM Mobil, BIP Danisma Hatti, www.tarsim.gov.tr ve Çagri Merkezi araciligiyla gerçeklestirilmektedir. Ayrica Bitkisel Ürün ve Sera Sigortasi branslarinda, IVR (Sesli Yanit Sistemi) üzerinden ve acenteler araciligiyla da hasar ihbari yapilabilmektedir.

Depremden etkilenen bölgedeki sigortali üreticilerimize özel olarak, çagri merkezimiz araciligiyla, tüm tarim sigortalari branslarinda hasar ihbarinda bulunulmasi ve canli destek alinabilmesi yönünde organize olunmustur. Özellikle, hayvan hayat sigortalari bransinda hasar ihbari açilmasi esnasinda kulak küpe numarasi paylasilmasi gerekirken, hayvanin kulak küpe numarasini bilmeyen yetistiricilerimiz için poliçede yer alan herhangi bir hayvan üzerinden ihbar kaydi olusturularak, kisa zamanda eksper atamasi yapilmasi saglanmis ve hasar tespit islemleri hizlandirilmistir."

"Hayvan Hayat Sigortalari bransindaki hasar tespit organizasyonunda herhangi bir aksaklik olmamasi için deprem hadisesi gerçeklesen illere yakin illerden eksper konusunda destek sagladik." yorumunu yapan Günal sunlara vurgu yapti:

" Sivas ili eksperleri Malatya'da meydana gelen hasarlarda, TARSIM Konya Bölge Müdürlügü'ne bagli illerde görev yapan eksperler ise Adana ilindeki hasarlarda görev aldi. Ayrica deprem bölgelerinden çagri merkezimizi arayan veya diger kanallardan sigortalilarimiz tarafindan iletilen taleplere öncelik verilerek, kisa zamanda geri dönüs saglanmistir. Vefat eden sigortalilarimizin yakinlarina resmi evrak süreci isletilmeden hasar ihbarlarinin açilmasinda kolayliklar saglanarak, ihbar süreçleri hizlandirilmistir."

Bitkisel Ürün Sigortasi kapsaminda, findik ürünü için tüm illerde geçerli olan poliçenin son kabulünün 3 Mart tarihine kadar uzatildigini, depremin hemen ardindan, Köy Bazli Kuraklik Verim Sigortasinda, Adana, Adiyaman, Antalya, Aydin, Batman, Diyarbakir, Gaziantep, Hatay, Kilis, Mardin, Mersin, Mugla, Osmaniye, Siirt, Sanliurfa ve Sirnak illerinde arpa, bugday, çavdar, tritikale, yulaf ürünleri ile bu ürünlerin sertifikali tohumluklari için 7 Subat tarihinde sona eren son poliçe kabul tarihlerini, 14 Subat tarihine kadar uzattiklarini aktaran Günal, ilerleyen günlerde ise köy bazli kuraklik verim sigortasinda teminat verilen tüm ürünlerdeki poliçe son kabul tarihi 14 Subat ve 21 Subat olan il ve ilçelerin son poliçe kabul tarihlerinin, 24 Subat tarihine çekildigini, bu sekilde üreticilere kolaylik saglamayi amaçladiklarini bildirdi.

Günal, sigortali üretici ve yetistiricilerin hasar ihbarlari konusunda islem sürelerini kisaltmak amaciyla TARSIM Çagri Merkezi numarasi olan 0850 250 82 77'yi Alo TARSIM 172 olarak degistirdiklerini anlatarak, sözlerini söyle tamamladi:

"Hizmete giren Alo TARSIM 172 sayesinde TARSIM'e erisim daha hizli ve kolay olacak. Sigortalilarimiz, Alo TARSIM 172'yi arayarak dogal afet ve hastaliklarin, tarim ve hayvancilikta neden oldugu zararlar için aninda ihbar yapilabilecek ve hasar tespit çalismalari ile hasar dosyalari hakkinda bilgi edinebilecek. Ayni zamanda üreticilerimiz öneri, talep, tesekkür, itiraz ve sikayetlerini de iletebilecek. Deprem bölgesinde, bitkisel üretimde, tarim sigortasi anlaminda da kritik öneme sahip olan misir, ayçiçegi, bugday, kayisi, pamuk, limon, narenciye ve mandalina öne çikiyor.

Türkiye genelinde büyükbas hayvancilikta yüzde 29, küçükbas hayvancilikta yüzde 23 ve bitkisel ürün sigortasi bransinda yüzde 22 oraninda sigortalilik söz konusu. Deprem bölgesinde ise büyükbasta yüzde 19, küçükbasta yüzde 20 ve bitkisel ürün sigortasi bransinda yüzde 16 oraninda sigortalilik orani mevcut. Büyükbas hayvanciliga il bazinda baktigimizda ise Adana'da yüzde 20, Kahramanmaras'ta yüzde 28, Kilis'te yüzde 31 ve Malatya'da yüzde 35 oraninda sigortalilik oldugunu görüyoruz."