Izmir Bayrakli'da test edilen 33 bin binadan yüzde 70'i depreme hazir degilHalil Sahin

Izmir Bayrakli'da test edilen 33 bin binadan yüzde 70'i depreme hazir degilHalil Sahin

IZMIR (AA) - Izmir Büyüksehir Belediye Baskan Vekili Mustafa Özuslu, "Bayrakli'da test ettigimiz 33 bin binanin yüzde 70'inin mühendislik hizmetleri, teknik, depreme dayaniklilik ve hazirlik olarak yeterli düzeyde olmadigi görülüyor." dedi.

Özuslu, Fuar Izmir'de düzenlenen makine ve üretim sektörlerini bir araya getiren Endüstriyel Üretim Teknolojileri Fuari-IMATECH'in açilisinda, Kahramanmaras merkezli 6 Subat'taki depremlerin ülkeyi canevinden vurdugunu söyledi.

Yüzyilin en büyük dogal felaketinin yasandigini kaydeden Özuslu, "Ama sunu bilmek zorundayiz, dogal felaketler, depremler olacaktir. Izmir'imizi de bekliyor. Bilim insanlari açik olarak bunu söylüyorlar. Izmir'de de diri faylar var. Deprem bölgemizdeki sanayicilerimizin nasil evleri etkilendiyse, sanayi tesislerimiz de etkilendi. Türkiye'nin sanayi merkezleri olan Istanbul, Kocaeli, Bursa, Izmir gibi bölgelerde 'depreme ne kadar hazirlikliyiz' diye sormaliyiz. Bütün sanayi tesisleri sormali. Organize sanayi bölgelerinin yönetimleri sormali." diye konustu.

Belediye olarak vatandaslarin evlerinin performans testlerini ücretsiz yapmaya basladiklarini aktaran Özuslu, söyle devam etti:

"Bayrakli'da test ettigimiz 33 bin binanin yüzde 70'inin mühendislik hizmetleri, teknik, depreme dayaniklilik ve hazirlik olarak yeterli düzeyde olmadigi görülüyor. Uzmanlar da söylüyor yapi stokumuzun kötü oldugunu. Onun için organize sanayi bölgelerinde bundan sonra yapacagimiz her fabrikayi daha dayanikli yapalim. Mevcut fabrikalarimizin depreme ne kadar dayanikli oldugunu test edelim ve onlari güçlendirelim ki olasi bir depremde sanayi, üretim ayakta kalsin. Çünkü üretirsek var olacagiz. Yoksa emin olun depremin o büyük can kayiplari ve bina kayiplari yaninda ekonomik kayiplari aslinda daha büyük bir yikici etkiye yol açar ki bunun altindan kalkmak çok güç olabilir."

Konusmalarin ardindan açilis kurdelesi kesildi, stantlar gezildi.

- Fuar hakkinda

Ilki düzenlenen fuarda temsilciliklerle birlikte 114 yerli ve yabanci katilimci bulunuyor. Farkli illerden katilimcilarin yani sira Almanya, ABD, Avustralya, Belçika, Çin, Kanada, Polonya ve Tayvan'dan firmalarin da yer aldigi fuarda, bu firmalarin 200'den fazla markasi profesyonel ziyaretçilerle bulusuyor.

CNC, sac isleme ve otomasyon teknolojilerinden güç aktarim sistemlerine, kaynak-kesme teknolojilerinden teknik hirdavat ürünlerine ve üretim tesisi lojistigine kadar birçok farkli alandan endüstriyel sistemler, 4 gün boyunca tanitilacak.