ISTIB Yönetim Kurulu Baskani Kopuz: "Sürdürülebilir bir gida ekosistemi kurmaliyiz"Gökhan Yildiz- "Gida dünyanin en stratejik ürünü oldugu için, her firsatta modern sulama sistemlerine dikkat çekiyoruz, lisansli depoculuk ve sözlesmeli üretim yayginlasmali, tarimsal teknoloji gelistirilmeli, tarimsal destekler tarlaya degil, çikan mahsule verilmeli diyoruz"
ISTANBUL (AA) - Istanbul Ticaret Borsasi (ISTIB) Yönetim Kurulu Baskani Ali Kopuz, "Sürdürülebilir bir gida ekosistemi kurmaliyiz. Bunu çocuklarimiz için, gelecegimiz için yapmaliyiz." ifadelerini kullandi.
ISTIB'den yapilan açiklamada görüslerine yer verilen Kopuz, son zamanlarda özellikle kirmizi et ve kuru sogan ekseninde, gida ürünlerinde yasanan fiyat dalgalanmalarinin oldugunu belirtti.
Kopuz, bu durumun tarimsal üretimde planlamanin, spekülatörlerle mücadelenin ve gida arz güvenliginin önemini bir kez daha ortaya koydugunu kaydetti.
Tarim ve gidanin bugün oldugu gibi dün de önemli oldugunu kaydeden Kopuz, gidanin öneminin gelecekte daha da artacagina inandigini belirterek sözlerini söyle sürdürdü:
"Deprem bölgesinde tarim ve sanayi üretiminde devamliligin saglanmasi gerektigini bu sebeple gündeme getiriyoruz. Cumhurbaskanimiz Sayin Recep Tayyip Erdogan’in çabalariyla açilan tahil koridorunun sadece Türkiye için degil tüm dünya için hayati önemde oldugunu bu yüzden tekrarliyoruz. Gida dünyanin en stratejik ürünü oldugu için, her firsatta modern sulama sistemlerine dikkat çekiyoruz, lisansli depoculuk ve sözlesmeli üretim yayginlasmali, tarimsal teknoloji gelistirilmeli, tarimsal destekler tarlaya degil, çikan mahsule verilmeli diyoruz.
Stratejik ürünle, ekonomik ürün ayriminin yapilmasi gerektigine inaniyoruz. Arazi toplulastirma, ölçek ekonomisi, biyoçesitlilik ve tohum islahina önem atfediyoruz.
Yani özetle tüm bu konular sayesinde sürdürülebilir bir ekosistem olusturmak mümkündür ve bu dogrultuda çalismaliyiz diyoruz. Türkiye’nin gida sorunu yasamayan bir ülke olabilmesi için planli tarim ve gidaya her geçen gün daha fazla deger vermeliyiz ve bu konuyu sürekli gelistirmeliyiz, diyoruz.
Nitekim geçtigimiz günlerde TBMM’de kabul edilen 422 sayili Kanun, odagina planli üretimi alarak, tüm bu konularda içeren önemli düzenlemeler getiriyor. Bundan sonra kamu otoritesinden beklentimiz, kanunun gereklerine tüm paydaslarin uymasini saglamasidir."