Mastercard Global Ekonomi Enstitüsü'nün "2023 Perakende Trendleri Raporu" yayinlandiTolga Yanik- Rapor, birçok tüketicinin, seyahat ve yeme-içme aliskanliklarini sürdürebilmek için günlük hayattaki bazi harcamalarini kistigini ortaya koyuyor

Mastercard Global Ekonomi Enstitüsü'nün "2023 Perakende Trendleri Raporu" yayinlandiTolga Yanik- Rapor, birçok tüketicinin, seyahat ve yeme-içme aliskanliklarini sürdürebilmek için günlük hayattaki bazi harcamalarini kistigini ortaya koyuyor

ISTANBUL (AA) - Mastercard Global Ekonomi Enstitüsü, 2023 yilinda hem global perakende sektörü hem de tüketici içgörülerine isik tutan bir rapor açikladi.

Mastercard açiklamasina göre, Mastercard'in hem global perakende sektörü hem de tüketicilerin içgörülerini analiz ettigi Mastercard Global Ekonomi Enstitüsü'nün 2023 Perakende Trendleri Raporu'nda dünya genelinde öne çikacak basliklar ele aliniyor. Bu trendler, ekonominin tüketici seçimine etkisi, müsteri deneyimini sekillendirmede analitigin ve sadakatin rolü ile genisleyen ödeme seçenekleri ve alisveris deneyimlerini içeriyor.

Rapor, yükselen küresel enflasyona ragmen birçok tüketicinin, seyahat ve yeme-içme aliskanliklarini sürdürebilmek için günlük hayattaki bazi harcamalarini kistigini ortaya koyuyor. Arastirmaya göre, artan gida enflasyonu, tüketicileri günlük gida alisverisinde daha uygun fiyatli magaza ve markalara yöneltiyor. "Lüks tüketim" olarak adlandirilabilecek mobilya, elektronik ve giyim ürünlerinde ise tüketiciler harcamalarini daha kisitli tutuyor ve alisverislerini e-ticaret kanallariyla yapmayi tercih ediyor.

Mastercard Ekonomi Enstitüsü raporu, 2023'te seyahat ve deneyim harcamalarinin toplam tüketici harcamalarindaki payinin artacagini gösterirken, lüks tüketim payinin düsecegini öngörüyor.

Öte yandan, Mastercard verileri, küresel enflasyon nedeniyle uzun yillardir kredi kartina kiyasla daha hizli büyüyen banka karti ile yapilan alisverislerde yeniden kredi karti kullanimina dogru bir yönelim oldugunu gösteriyor. Bu durum Türkiye'de taksit ve nakit avans gibi islem avantaji sunan kredi karti hacminin büyümesine sebep olurken, islem basina ortalama alisveris tutari bir yilda yaklasik 2 kat büyüdü. Bu ivmenin sürmesi bekleniyor.

- Farkli ödeme seçenekleri sadakat sagliyor

Tüketiciler, markalar tarafindan mesaj, sosyal medya, e-posta gibi mobil pazarlama araçlari ve reklamlar ile düzenli olarak kendilerine gelen bilgi akisini yönetmeye çalisiyor. Öte yandan, ekonomik kosullar, veri gizliligi, enflasyon, salgin hastaliklar ve çesitli sosyal konular sebebiyle perakendeciler açisindan artan rekabet ortaminda tüketiciyle temas noktasi yaratmak gittikçe zorlasiyor.

Rapor, perakendecilerin tüketici aliskanliklarindaki sürekli degisim nedeniyle hizli aksiyon almalari ve tüm adimlarin sonuçlarini degerlendirmeleri gerektigine isaret ediyor. Rapor, çok kanalli pazarlama araçlarini kullanirken, ayni zamanda proaktif olmalarinin önemine dikkati çekiyor.

Mastercard'in analizlerine göre, tüm dünyada oldugu gibi Türkiye'de de salgin döneminde uzun süreli seyahat kisitlari ve karantina uygulamalari, havacilik, konaklama ve yeme-içme sektörlerini etkiledi. Kisitlamalarin sona ermesi ile bu sektörlerdeki harcamalar, salgin öncesi seviyelerinin üzerine çikarken, 2022'de Türkiye'deki kart sahiplerinin yurt disinda yaptigi kartli harcamalar, yurt içine kiyasla yaklasik yüzde 50 daha hizli büyüdü. Tüm bunlar geçen yillarda tartisilan "intikam alisverisi" fenomeninin gerçeklestigini ve gelecek dönemde devam edecegini gösteriyor.

e-ticaret yayginlasmadan önce ve magaza içi ödemelerin agirlikta oldugu dönemde ödemelerin sadece kart veya nakit olarak yapildigi belirtilen rapor, günümüzde hem e-ticaret hem QR kod ile ödeme hem de magazalarin sundugu özel küçük montanli kredilerle ödeme seçeneklerinin genisledigini gösteriyor. Bu nedenle farkli ödeme seçenekleri sunabilme yeteneginin, 2023'te perakendeciler için müsteri sadakatini artirmanin anahtarlarindan birisi olduguna dikkati çekiliyor.

- Temassiz kart kullanimi artti

Salgin, yüz yüze alisverislerde temassiz kartli ödemelerin kullanimini hizlandirirken, Mart 2022'de yayinlanan Mastercard Yeni Ödemeler Endeksi de (NPI) dünya çapinda tüketicilerin yüzde 44'ünün temassiz kartla ödeme yaptigini ortaya koyuyor. Ayrica, NPI anketine katilanlarin yüzde 64'ü 2023'te kart bilgilerinin manuel olarak girilmesi yoluyla çevrim içi ödeme yapma olasiliklarinin yüksek oldugunu belirtiyor.

NPI anket sonuçlarini destekleyen Mastercard Ekonomi Enstitüsü 2023 raporuna göre, e-ticaretin gelecegi artik kart veren kuruluslara, ödeme çözümü saglayicilarina ve perakendecilerin magazadaki temassiz kart kullanimindaki güven ortamini e-ticarette tek tiklamayla ödeme standardi haline getirebilmesine bagli.

Mastercard'in Türkiye'ye dair verilerinden çikan sonuca göre ise e-ticaret, temassiz ve mobil ödemeler tüketicilerin büyük kismi tarafindan benimsendi ve salgin sonrasinda da bu ödeme davranisi degismedi. e-ticaret fiziksel islemlere kiyasla, temassiz ödemeler temasli ödemelere kiyasla çok daha hizli büyüyor. Fiziksel alisverislerin yarisindan fazlasinin temassiz gerçeklesmesi tüketicilerin degisime ne kadar hizli adapte oldugunu gözler önüne seriyor. Karekod ve NFC gibi teknolojilerin yayginlasmasiyla mobil cihazlarin da ödemelerde daha sik kullanilmasi bekleniyor.