Güney Kore, uyduda kullanilan malzemelerin Kuzey'e ihracatini önlenmek için "takip listesi" hazirladiDilara Karatas

Güney Kore, uyduda kullanilan malzemelerin Kuzey'e ihracatini önlenmek için "takip listesi" hazirladiDilara Karatas

ANKARA (AA) - Güney Kore, Kuzey Kore'nin uydu üretiminde kullanabilecegi malzemelerin ihracatini önlemek için "takip listesi" olusturdu.

Yonhap'in haberine göre, Disisleri Bakanligindan yapilan açiklamada, listeye alinan 77 malzemenin üçüncü bir ülke üzerinden Kuzey Kore'ye ihracatinin yasaklanacagi belirtildi.

Açiklamada, bu kararla Kuzey Kore'ye yönelik yaptirimlarin uygulanmasinin hizlandirilmasinin amaçlandigi kaydedildi.

Bu kapsamda, uydu üretiminde kullanabilecek 77 malzemenin üçüncü bir ülke üzerinden Kuzey Kore'ye ihracatinin önlenebilmesi için "takip listesi" hazirlandi.

Açiklamada, listenin Kuzey'e ihracat kontrollerinde kullanmalari için diger ülkelerle de paylasildigi ifade edildi.

Güney Kore ayrica, Kuzey'in nükleer silah ile füze programlarina ve ülkenin uluslararasi yaptirimlardan kaçmasina dahil olan 6 sirket ve 4 kisiye yaptirim uyguladigini duyurdu.

Yaptirim uygulananlar arasinda, Kuzey Kore Isçi Partisi Merkez Komitesine bagli Askeri Komisyonun üst düzey yetkililerinden Ri Yong-gil ve Kuzey Kore adina kara para aklamakla suçlanan Singapur uyruklu Tan Wee Beng'in yer aldigi bilgisi paylasildi.

Güney Kore, Aralik 2022'de Kuzey Kore'nin nükleer silah ve füze programlarini finanse etmek için yasa disi faaliyetlerde bulunduklari degerlendirilen 7 sirket ve 8 kisiye yaptirim uygulamisti.

Seul yönetimi, Ekim 2022'de de Kuzey Kore'nin silah gelistirmesini desteklemekle suçlanan 15 kisi ve 16 kurulusa yaptirim getirmisti.

- Kuzey Kore ilk casus uydu için deneme yapmisti

Kuzey Kore 19 Aralik 2022'de, ilk casus uydunun gelistirilmesindeki nihai asama olarak görülen test uydusunu firlattigini açiklamisti.

Kuzey Kore haber ajansi KCNA, test uydusundan çekilen ve Güney Kore'nin baskenti Seul ile Incheon kentinin uzaydan görünüsünü gösteren düsük çözünürlüklü, siyah beyaz fotograflar yayimlamisti.

KCNA'ya göre, ülkenin ilk casus uydusu için hazirliklar Nisan 2023'e kadar tamamlanacak.