VIOP'ta endeks kontrati güne düsüsle basladiDuhan Degirmenci

VIOP'ta endeks kontrati güne düsüsle basladiDuhan Degirmenci

ISTANBUL (AA) - Borsa Istanbul Vadeli Islem ve Opsiyon Piyasasi'nda (VIOP) ekim vadeli BIST 30 endeksine dayali kontrat, güne yüzde 0,1 düsüsle 8.980,00 puandan basladi.

Ekim vadeli endeks kontrati, açilis seansinda önceki normal seans kapanisinin yüzde 0,1 altinda 8.980,00 seviyesinden islem gördü.

Dün alicili bir seyir izleyen endeks kontrati, normal seansi önceki kapanisinin yüzde 0,8 üzerinde 8.988,00 puandan tamamladi. Endeks kontrati, aksam seansinda da yükselisini sürdürerek 8.993,25 puana çikti.

Küresel piyasalarda, ABD Merkez Bankasi'nin (Fed) faiz artiriminin sonuna geldigine iliskin öngörülerin güçlenmesine karsin Çin ekonomisine iliskin verilerden alinan olumsuz sinyallerle negatif bir seyir izlenirken, bugün gözler dünya genelinde açiklanacak Satinalma Yöneticileri Endeksi (PMI) verilerine çevrildi.

Analistler, Çin ekonomisinde bugün açiklanan verilerin ülke ekonomisindeki toparlanmanin ivme kaybettigine isaret ederek, Caixin hizmet sektörü PMI'in 51,8 ile beklentilerin altinda kaldigini ve bilesik PMI'in önceki aya göre gerileyerek 51,7 gerçeklestigini belirtti.

Öte yandan, dün Bankacilik Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK), eksik belge ya da bagimsiz denetim beyani ile ilgili usulsüzlükleri gideren sirketlerin kredi kisitlamasini kaldirma karari aldi. Karara göre, döviz pozisyonundan dolayi kredi alamayan sirketler, yabanci para (YP) pozisyonunu limitin altina düsürmeyi taahhüt ederse kredi kullanabilecek.

Bugün yurt içinde reel efektif döviz kuru, yurt disinda ise dünya genelinde açiklanacak hizmet sektörü ve bilesik PMI, Avro Bölgesi'nde ÜFE, ABD'de fabrika siparislerinin takip edilecegini belirten analistler, teknik açidan endeks kontratinda 9.000 ve 9.100 seviyelerinin direnç, 8.900 ve 8.800 puanin destek konumunda oldugunu kaydetti.