Yerli yatirimcilarin finansal varliklari 15,7 trilyon lirayi astiUgur Aslanhan- Geçen yil sonu itibariyla 4 trilyon 631 milyar lira olan yerli yatirimcilarin TL mevduatlari, ilk çeyrek sonu itibariyla yüzde 23,2 artarak 5 trilyon 704 milyar liraya çikti- Söz konusu dönemde yabanci yatirimcilarin (yurt disi yerlesikler) finansal varliklari yüzde 2,9 düsüsle 1 trilyon 289 milyar liraya geriledi
ISTANBUL (AA) - Yerli yatirimcilarin finansal varliklari, bu yilin ilk çeyreginde 2022'nin sonuna göre yüzde 9 artarak 15,7 trilyon lirayi geçti.
Türkiye Sermaye Piyasalari Birligi (TSPB), Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankasi (TCMB) ve Merkezi Kayit Kurulusu (MKK) kaynaklarindan derleyerek hazirladigi Finansal Piyasa Özet Verileri'ni açikladi.
Buna göre, yilin ilk çeyreginde yerli yatirimcilarin finansal varliklari, 1 trilyon 297 milyar lira (yüzde 9) artti. 2022 sonunda 14 trilyon 428 milyar lira olan yerli yatirimcilarin finansal varliklari, mart sonu itibariyla 15 trilyon 725 milyar liraya çikti.
Yerli yatirimcilarin finansal varliklari son bir yilda yüzde 71 büyüdü. Yabanci yatirimcilarin (yurt disi yerlesikler) finansal varliklari ilk çeyrekte 39 milyar lira (yüzde 2,9 oraninda) düsüsle 1 trilyon 289 milyar liraya geriledi.
TSPB verilerine göre, yerli ve yabanci yatirimcilara ait toplam finansal varliklar, üç ayda yüzde 8 büyüyerek 17 trilyon lirayi asti.
- Yerli yatirimcilarin TL mevduatlari artti, döviz tevdiat hesaplari düstü
TSPB verilerine göre, ilk çeyrekte yerli yatirimcilarin finansal varliklari içerisinde en yüksek artis Kur Korumali Mevduat ve TL mevduatlarda yasandi. Geçen yil sonu itibariyla 4 trilyon 631 milyar lira olan yerli yatirimcilarin TL mevduatlari, ilk çeyrek sonu itibariyla yüzde 23,2 artarak 5 trilyon 704 milyar liraya çikti. Döviz tevdiat hesabi (DTH) varliklari ise yüzde 2 düsüsle 3 trilyon 517 milyar liraya geriledi.
Söz konusu dönemde yerli yatirimcilarin pay senedi varliklari, yatirimci sayisindaki rekor artisa ragmen 11 ilde yasanan deprem felaketi, küresel ekonomideki resesyon ve bankacilik krizi endiseleriyle Borsa Istanbul'daki düsüsün etkisiyle geriledi. 2022 sonunda 1 trilyon 836 milyar lira olan yerli yatirimcilarin pay senedi varliklari, ilk çeyrekte yüzde 10,4 düsüsle 1 trilyon 645 milyar liraya geriledi.
Yerli yatirimcilarin pay senedi varliklarinin 858 milyar lirasi bireysel yatirimcilara, 787 milyar lirasi ise kurumsal yatirimcilar ve tüzel kisilere ait. Pay senedi varliklari ilk çeyrekteki düsüse ragmen yillik bazda yüzde 153,2 artti.
- Yatirimci sayisinda rekor artis
TSPB verileri, yatirimcilarin sermaye piyasalarina olan ilgisinin ilk çeyrekte katlanarak arttigini ortaya koydu. Pay senedi bakiyeli yatirimci sayisi üç ayda 451 bin artarak 4 milyon 234 binle rekor düzeye ulasti. Bu yatirimcilarin 4,2 milyonu yerli bireysel yatirimcilardan olusuyor.
Yerli yatirimcilarin devlet iç borçlanma senetlerindeki varliklari yüzde 13,2 artarak 3,5 trilyon liraya yaklasti. Yerli yatirimcilarin kamu eurobond varliklari (Türk lirasi cinsinden) yüzde 5,6 artarak 907,1 milyar liraya, özel sektör eurobond varliklari (Türk lirasi cinsinden) ise yüzde 8,8 yükselisle 243,7 milyar liraya çikti.
Yerli yatirimcilara ait, pay senedi, varliga dayali menkul kiymet, varlik teminatli menkul kiymet, özel ve kamu eurobond, devlet iç borçlanma senetleri, varant ve sertifikadan olusan sermaye piyasasi varliklarinin toplam finansal varliklar içerisindeki payi son bir yilda yüzde 39,2'den yüzde 41,3'e ulasti.
- Yabanci yatirimcilarin finansal varliklarinda gerileme
TSPB'nin Finansal Piyasa Özet Verileri, yabanci yatirimcilarin (yurt disi yerlesikler) finansal varliklarinin bu yilin ilk çeyreginde 39 milyar lira (yüzde 2,9 oraninda) geriledigini gösterdi. 2022 sonunda 1 trilyon 328 milyar lira olan yabanci yatirimcilarin finansal varliklari mart sonu itibariyla 1 trilyon 289 milyar liraya geriledi.
Yabanci yatirimcilarin finansal varliklari son bir yilda yüzde 73,9 büyüdü. Bu yilin ilk çeyreginde yabanci yatirimcilarin TL mevduat hesaplari, döviz tevdiat hesaplari, kiymetli maden depo hesaplari ve devlet iç borçlanma senedi varliklari artarken, pay senedi varliklari geriledi.
Yil sonu itibariyla 111,7 milyar lira olan yabanci yatirimcilarin TL mevduatlari ilk çeyrek sonu itibariyla yüzde 30,1 artarak 145,4 milyar liraya çikti. Ayni dönemde döviz tevdiat hesaplari yüzde 8,3, kiymetli maden depo hesaplari varliklari yüzde 16,5, devlet iç borçlanma senedi varliklari yüzde 2,1 artti.
Yabanci yatirimcilarin pay senedi varliklari ilk çeyrekte yüzde 14,4 düserek 650,6 milyar liraya geriledi.
Yerli yatirimcilarin pay senedi piyasasi basta olmak üzere sermaye piyasalarina olan ilgisindeki artisa paralel olarak sirketlerin halka arzlara ilgisi bu yilin ilk çeyreginde de devam etti. Bu dönemde 8 sirketin halka arzi gerçeklesti. Bu halka arzlar dolayisiyla sirketlere 9,4 milyar lira kaynak saglandi.