Israilli 3 bakan, ülkeyi krize sürükleyen "yargi reformunun" durdurulmasina yesil isik yaktiMücahit Aydemir

Israilli 3 bakan, ülkeyi krize sürükleyen "yargi reformunun" durdurulmasina yesil isik yaktiMücahit Aydemir

KUDÜS (AA) - Israil’de iktidardaki Likud partisinden 3 bakan, ülkede siyasi krize yol açan “yargi reformu” planini durdurma yönünde karar almasi durumunda, Basbakan Binyamin Netanyahu’nun bu kararini destekleme niyetinde olduklarini açikladi.

Binyamin Netanyahu basbakanligindaki koalisyon hükümetinin, yarginin yetkilerini kisitlayan ve iktidarin yargi atamalarinda söz sahibi olmasini öngören "yargi reformu", ülke genelinde 12 haftadir protestolara neden olurken, düzenlemenin durdurulmasi çagrisinda bulunan Savunma Bakani Yoav Gallant'in pazar aksami görevden alinmasi bardagi tasiran son damla oldu. Gallant'in görevden alinmasi üzerine yüz binlerce Israilli sokaklara döküldü.

Israil basininin aktardigina göre, Netanyahu liderligindeki Likud’dan Kültür ve Spor Bakani Miki Zohar, ülkedeki krize iliskin, "Açiklama yapmamanin bedelini agir ödedik. Yargi sisteminde yapilacak reform gerekli ve hayatidir. Ancak ev yandiginda kimin hakli oldugunu soramazsiniz, su dökmeli ve içindekileri kurtarmalisiniz." degerlendirmesinde bulundu.

Zohar, "Eger Basbakan, ülkede meydana gelen çatlagi önlemek için (yargi düzenlemesi) yasa tasarisini durdurmaya karar verirse, onun bu tutumunu desteklemeliyiz." ifadelerini kullandi.

Diaspora Isleri Bakani Amichai Chikli de, yargi düzenlemesi konusunda yeniden degerlendirme yapma çagrisinda bulundu.

"Her zamankinden daha elzem olan yargi reformuna duyulan derin ihtiyaci tespit etmekte degilse bile, bunu gerçeklestirme biçimi konusunda yanildik." diyen Chikli, "Yani, (Israil menseli navigasyon yazilimi) Waze'de oldugu gibi, son varis noktasi degismese bile, rotanin yeniden hesaplanmasini tavsiye ederim. Evet, (yargida reform konusunda) tamamen hakli olsak bile." görüsünü savundu.

Ekonomi Bakani Nir Barkat da yasa tasarisini durdurma ve gelecekteki adimlari yeniden degerlendirmeye karar verirse, Basbakan Netanyahu’nun bu kararini destekleyecegini açikladi. Barkat, “Reform gerekli ve bunu yapacagiz, ancak bir iç savas pahasina degil." ifadelerini kullandi.

Öte yandan, tartismali yargi düzenlemesinin en büyük savunucularindan Adalet Bakani Yariv Levin’in ise geri adim atmaya niyetli olmadigi kaydediliyor.

Levin’in, yasa tasarisinin ertelenmesi veya askiya alinmasi halinde, hükümet koalisyonundan ayrilma tehdidinde bulundugu belirtiliyor.

- Savunma Bakani yargi düzenlemesinin durdurulmasi çagrisi yapmisti

Israil Savunma Bakani Yoav Gallant, ülkede siyasi krize ve kitlesel protestolara yol açan tartismali yargi düzenlemesinin durdurulmasi için dün hükümete çagri yapmisti.

Savunma Bakani, "Ülke içindeki ayrilik, Israil ordusuna ve savunma teskilatina derinlemesine nüfuz etti. Bu, Israil'in güvenligine yönelik açik ve büyük bir tehdittir. Buna izin vermeyecegim." demisti.

Savunma Bakani Gallant'in çagrisina, Likud içinden de destek gelmisti.

Likud milletvekilleri Yuli Edelstein ve David Bitan, Gallant'a katilarak, yasa tasarisinin durdurulmasi ve diyalog çagrisinda bulunmustu.

Basbakan Binyamin Netanyahu ise, Gallant'i görevden alarak yargi düzenlemesi konusunda geri adim atmayacaginin mesajini vermisti.

Bunun üzerine yüz binlerce Israilli dün aksam saatlerinden itibaren ülke genelinde sokaklara dökülmüstü.

- Netanyahu hükümetinin tartismali "yargi reformu"

Adalet Bakani Yariv Levin, 5 Ocak'ta Yüksek Mahkemenin yetkilerini sinirlandiran, yarginin, hakimlerin seçimi üzerindeki etkisini azaltan bir "yargi reformu" planladiklarini duyurmustu.

Netanyahu basbakanligindaki koalisyon hükümetinin, yarginin bazi yetkilerini Meclise devretmeye yönelik hamleleri, Yüksek Mahkeme basta olmak üzere hükümet ile Israil yargi mekanizmasi arasinda gerilime yol açmisti.

Ülkedeki en yüksek yargi makami olarak görev yapan Israil Yüksek Mahkemesi, Meclisin çikardigi kanunlari, anayasa taslagi olarak kabul edilen "temel yasalara" aykirilik gerekçesiyle bozma yetkisine sahip.

Netanyahu hükümeti, açikladigi yargi düzenlemesinde, Yüksek Mahkemenin, Meclisin çikardigi kanunlari bozma yetkisinin büyük ölçüde elinden alinacagini belirtmisti.

Hükümetin yarginin yetkilerini kisitlayan ve iktidarin yargi atamalarinda söz sahibi olmasini öngören yargi düzenlemesi, Israil içinde ve uluslararasi alanda yogun sekilde elestirilmisti.

Cumhurbaskani Isaac Herzog'un, taraflara "iç savas" uyarisi yaparak sundugu alternatif tasari da iktidar tarafindan reddedilmisti.