BM: Deprem sonrasi Suriyelilere destegin yönlendirilmesinde toptan basarisizliga tanik oldukMuhammet Ikbal Arslan

BM: Deprem sonrasi Suriyelilere destegin yönlendirilmesinde toptan basarisizliga tanik oldukMuhammet Ikbal Arslan

CENEVRE (AA) - Birlesmis Milletler (BM) Uluslararasi Bagimsiz Suriye Arastirma Komisyonu Baskani Paulo Pinheiro, "Acilarin ortasinda pek çok kahramanlik eylemi yasanmasina ragmen rejimin ve BM de dahil olmak üzere uluslararasi toplumun, en acil durumdaki Suriyelilere hayat kurtaran destegi hizla yönlendirme konusunda toptan basarisizligina tanik olduk." ifadesini kullandi.

Birlesmis Milletler Insan Haklari Yüksek Komiserligi'nden (OHCHR) yapilan yazili açiklamaya göre, BM Suriye Arastirma Komisyonu, Suriye'de devam eden iç savasin yaklasan 12'nci yil dönümü öncesinde yayimladigi raporda ülkede son 6 ayda yasanan insan haklari ve insani hukuk ihlallerine yer verdi.

Yikici depremler öncesinde hazirlanan raporda, Suriye'de sivillere karsi islenen ihlal ve suistimallerin bir özeti bulunuyor.

Suriye'deki çatismanin taraflarinin yaygin insan haklari ihlalleri gerçeklestirdigi vurgulanan raporda, taraflarin, Türkiye merkezli depremler sirasinda da sivilleri koruma konusunda basarisiz kaldigi kaydedildi.

Raporda, deprem sonrasi kuzeybati Suriye'ye acil ve hayat kurtarici yardimlarin ulasmasinin engellenmesinin de basarisizliklara eklendigi belirtilerek, "Bu hatalar üstü kapali biçimde hükümet ve çatismanin diger taraflarini, ayni zamanda uluslararasi toplum ile BM'yi zan altinda birakti. Çatismalarin derhal durdurulmasi konusunda bir anlasmayi temin etmede basarisiz oldular. Depremden sonraki hayati ilk haftada, kurtarma ekipleri ve ekipmani dahil herhangi uygun yoldan hayat kurtarici yardima izin vermeyi ve kolaylastirmayi basaramadi." degerlendirmesinde bulunuldu.

Raporda görüslerine yer verilen Pinheiro, "Acilarin ortasinda pek çok kahramanlik eylemi yasanmasina ragmen rejimin ve BM de dahil olmak üzere uluslararasi toplumun, en acil durumdaki Suriyelilere hayat kurtaran destegi hizla yönlendirme konusunda toptan basarisizligina tanik olduk." ifadelerini kullandi.

Suriye halkinin, yardim çalisanlari da dahil olmak üzere, sivillerin güvende olmasi için artik tamamen saygi duyulan kapsamli bir ateskese ihtiyaci oldugunun altini çizen Pinheiro, çatismanin taraflarinin gaddarligi nedeniyle, depremlerin harap ettigi bölgelerde bile yeni saldirilari arastirdiklarini kaydetti.

Pinheiro, bu arastirmalarin arasinda Israil'in, geçen hafta insani yardim kanali olan Halep Uluslararasi Havalimani'na düzenledigi saldirinin da yer aldigini belirtti.

6 Subat'ta yasanan depremlerin sonrasinda Suriye rejiminin hayat kurtaran sinir ötesi insani yardim erisimine izin vermesinin bir hafta aldigina deginilen raporda, rejimin ve muhalif Suriye Milli Ordusu'nun (SMO), depremlerden etkilenen topluluklara sinir ötesi yardimi engelledigi ve Suriye'nin kuzeybatisindaki Heyet Tahrir el-Sam'in da (HTS) Sam'dan sinir ötesi yardimi reddettigi yer aldi.

- PKK/YPG'liler 56 bin kisiyi hukuka aykiri olarak kamplarda tutuyor

BM, Suriye'de depremlerin etkiledigi bölgede yaklasik 5 milyon kisinin temel barinak ve gida disi yardima ihtiyaci oldugunu tahmin ediyor. Deprem öncesi Suriye'de 15 milyondan fazla Suriyelinin insani yardima ihtiyaç duydugu belirtiliyordu.

Raporda, Suriye'nin kuzeydogusunda terör örgütü PKK/YPG'lilerin isgali altindaki Hol ve Roj kamplarinda, terör örgütü DEAS mensuplariyla aile bagi bulundugundan süphe edilen 56 bin kisinin hukuka aykiri bir sekilde alikonulmasinin sürdügü de aktarildi.

Komisyonun, Suriye ile ilgili raporunu 21 Mart'ta Cenevre'de devam eden BM Insan Haklari Konseyi'nin 52. Oturumu'nda sunacagi ifade edildi.