Kobani bahanesiyle düzenlenen eylemlere iliskin 108 sanigin yargilandigi dava ertelendiCemil Murat Budak,Serdar Açil

Kobani bahanesiyle düzenlenen eylemlere iliskin 108 sanigin yargilandigi dava ertelendiCemil Murat Budak,Serdar Açil

ANKARA (AA) - Kobani bahanesiyle 6-8 Ekim 2014'te düzenlenen eylemlere iliskin aralarinda PKK'nin sözde üst düzey yöneticilerinin yani sira eski HDP Es Genel Baskanlari Selahattin Demirtas ve Figen Yüksekdag'in da bulundugu 108 sanigin yargilanmasina devam edildi.

Ankara 22. Agir Ceza Mahkemesince, Sincan Ceza Infaz Kurumlari Kampüsü'ndeki salonda görülen durusmaya, saniklar katilmazken bazi müsteki ve sanik avukatlari salonda hazir bulundu.

Mahkeme Baskani dava dosyasina gelen evraki okuduktan sonra sanik avukatlarina söz verdi.

Sanik avukatlari müvekkillerinin Kahramanmaras merkezli depremlerden etkilendigini, bu nedenle durusmaya katilamadiklarini ileri sürerek, durusmanin 6 Nisan'dan sonraki bir güne ertelenmesini talep etti.

Görüsü sorulan cumhuriyet savcisi da saniklarin suçu islediklerine dair kuvvetli delillerin bulunmasi nedeniyle tutuklu saniklarin mevcut hallerinin devamina, tutuksuz saniklarin da adli kontrol sartlarinin kaldirilmamasina karar verilmesini talep etti.

Müzakerenin ardindan heyetin ara kararini açiklayan mahkeme baskani, önceki celselerde deprem nedeniyle birçok sanik vekillerince dosyaya mazeret dilekçesi sunuldugunu belirtti.

Durusmanin 6 Nisan'dan sonraki bir tarihte yapilmasina yönelik taleplerin yogunlukla geldigini ifade eden mahkeme baskani, avukatlarin bu taleplerinin kabulüne oy birligiyle karar verildigini bildirdi.

Tutuklu saniklarin mevcut halinin devamina hükmeden mahkeme, durusmayi 12 Nisan'a erteledi.

- Iddianameden

Ankara Cumhuriyet Bassavciligi Terör Suçlarini Sorusturma Bürosunca hazirlanan iddianameye göre, Suriye'deki iç savas nedeniyle terör örgütü DEAS'in Kobani'ye (Ayn el-Arap) saldirmasi üzerine Ekim 2014'te HDP yönetimi ile terör örgütü PKK elebaslari, sokaga çikma çagrisinda bulundu.

Yapilan çagrilarla aralarinda Istanbul, Ankara, Bursa ve Diyarbakir'in da oldugu 35 il ve 96 ilçede yasa disi gösteriler baslatildi, kolluk güçlerinin yani sira siviller de hedef alindi.

Olaylarda 37 kisi hayatini kaybetti, 761 kisi yaralandi, 197 okul yakildi, 269 kamu binasi tahrip edildi, 1731 ev ve is yeri yagmalandi, 1230 araç kullanilamaz hale getirildi.

Aralarinda eski HDP Es Genel Baskanlari Demirtas ve Yüksekdag ile PKK'nin sözde üst düzey yöneticilerinin de oldugu 75'i firari 108 sanigin ülke genelindeki bütün eylemlerden sorumlu tutuldugu iddianamede, saniklarin tamaminin 38'er kez agirlastirilmis müebbet hapis ve süreli hapis cezasina çarptirilmasi isteniyor.