Ramazanda "Akdeniz tipi beslenme" önerisiGökhan Zobar- Trakya Üniversitesi Saglik Bilimleri Fakültesi Dekani Prof. Dr. Sedat Üstündag: - "Taze meyve sebzeler, lifli gidalar, tahillar ve doymamis yaglar tüketilmeli"
EDIRNE (AA) - Trakya Üniversitesi Saglik Bilimleri Fakültesi Dekani Prof. Dr. Sedat Üstündag, ramazan ayinda "Akdeniz tipi beslenme" tavsiyesinde bulundu.
Üstündag, AA muhabirine, ramazan ayinda beslenme aliskanliklarinin degistigini söyledi.
Oruç tutanlarin uzun saatler su ve yemek tüketmedigini dile getiren Üstündag, "Burada en önemli nokta susuzluk. Vücut uzun süre besinsiz kalmaya dayanabiliyor ancak yeteri kadar su tüketilmesi çok önemli. Vücudumuzun yüzde 60'i su. Hücre yapisindan kemigin içine kadar vücudun her noktasinda su bulunuyor. O yüzden iftar ve sahur arasinda sivi tüketimine çok dikkat edilmeli. Mümkünse sivi alimi seker ve tuzdan uzak içeceklerle karsilanmali." dedi.
Üstündag, saglikli bir oruç için iftar ve sahur yemeklerinde tuz ve seker içerigi yüksek besinlerden kaçinilmasi gerektigini vurguladi.
Oruç tutanlarin metabolizmasinin yavasladigini belirten Üstündag, iftar sofralarinda karbonhidrattan zengin yiyeceklerin tüketilmesinin yogun hormon salgilanmasina ve saglik sorunlarina neden olabildigine dikkati çekti.
Karbonhidrattan zengin besinlerde seker oraninin yüksek oldugunu anlatan Üstündag, "Özellikle böyle durumlarda asiri insülin hormonu salgilaniyor. Böyle olunca da damar duvarindaki tikanmalardan ileride gelisebilecek seker hastaligina kadar pek çok saglik sorununu doguruyor." ifadelerini kullandi.
- "Beslenmeyi zaman içine yaymak gerekli"
Üstündag, ramazanda, çok az islenmis gidalara yer verilen, her türlü meyve ve sebze, tam tahilli ürünler, kuru yemisler, zeytinyagi, zeytin, keten tohumu ve susam gibi yagli tohumlar, otlar ve baharatlarin olusturdugu Akdeniz tipi beslenme önerisinde bulundu.
Uzun süren açligin ardindan yavas yemek yemenin saglik açisindan önemli oldugunu dile getiren Üstündag, sunlari kaydetti:
"Iftarda hizli bir sekilde yemek yenmemeli. Metabolizmayi zorlamayacak tarzda bir beslenme düzeni gelistirmek lazim. Sivi gidalarin ve çorbalarin iftar sofrasinda tüketilmesi bu anlamda faydali olacaktir. Bol yesillikli salata sofralarda yerini almali. Beslenmeyi zaman içine yaymak gerekli. Ihtiyaç duyulan tüm besinleri bir defa da almak yerine aralikli olarak yapmak ve bunu siviyla birlikte gerçeklestirmek çok önemli. Vücudun olumsuz tesirlerle karsilasmasinin önüne geçer.
Normal zamanlarda oldugu gibi ramazan ayinda da Akdeniz tipi beslenme saglikli yasam için çok önemli. Taze meyve sebzeler, lifli gidalar, tahillar ve doymamis yaglar tüketilmeli. Kirmizi et ve doymamis yag içeren besinler çok seyrek tüketilmeli. En önemlisiyse islenmemis gidalardan zengin beslenme, her zaman sagligin sürdürülebilmesi açisindan temel bir gereksinimdir."