Polonya Cumhurbaskani Duda, Ukrayna'ya yardimin devam etmesi gerektigini vurguladiMurat Temizer

Polonya Cumhurbaskani Duda, Ukrayna'ya yardimin devam etmesi gerektigini vurguladiMurat Temizer

VARSOVA (AA) - Polonya Cumhurbaskani Andrzej Duda, Ukrayna'ya yardimin durdurulmasini isteyen herkesin Moskova'nin çikarina hareket ettigini ve Rusya'nin Ukrayna'yi yenmesi için çabaladigini söyledi.

Polonya'nin baskenti Varsova'da Italya Cumhurbaskani Sergio Mattarella ile bir araya gelen Duda, görüsmenin ardindan düzenlenen basin toplantisinda konustu.

Duda, Mattarella'nin Polonya ziyaretinin siyasi açidan oldukça önemli bir ana denk geldigini belirterek, "Rusya'nin Ukrayna'da baslattigi savas devam ediyor. Özellikle son zamanlarda savasin sona erdigine dair söylemler var. Hizli bir sekilde baris isteniyor ancak Ukrayna'ya yapilan yardimin kesilmesi çagrisinda bulunan çok rahatsiz edici sözler de var." diye konustu.

Ukrayna'nin komsusu ve Avrupa Birligi (AB) üyesi bir ülke olarak Polonya'nin destege devam edecegini vurgulayan Duda, "Bugün Ukrayna'ya yardimin kesilmesi çagrisinda bulunan herkes, devam eden Rus saldirganligi karsisinda, aslinda Moskova'nin çikarina hareket ediyor. Rusya'nin Ukrayna'yi yenmesi için çabaliyor." ifadelerini kullandi.

Duda, Ukrayna'nin yardim almamasi durumunda Rusya'nin savasi kazanacagina dikkati çekerek, "Ruslarin açgözlülügünü, diger uluslari yönetme ve kölelestirme potansiyelini Polonyalilar çok iyi biliyor. Ukrayna'yi destekliyoruz ve destekleyecegiz ve tüm dünyayi Rusya'nin kazanamadigi bu savas bitene kadar sürekli olarak Ukrayna'ya bu destegi vermeye çagiriyoruz. Rusya bu savasi kazanamaz. Rusya bu savasi kazanirsa diger ülkelere saldiracaktir." diye konustu.

Italya Cumhurbaskani Sergio Mattarella da Ukrayna'ya ihtiyaç duyuldugu sürece yardim edilmesi gerektigini vurguladi.

Mattarella, "Bu yardimlarin sadece Ukrayna ve Polonya'ya yakin ülkeler için degil, özgürlügü seven ve uluslarin özgürlügünü önemseyen tüm ülkeler için önemli olduguna inaniyoruz." dedi.

Ukrayna'nin "Rusya'nin insafina birakilmasi" durumunda gelecekte baska ülkelere yönelik saldirilarin olacagi konusunda Duda ile hemfikir oldugunu belirten Mattarella, "Rus silahli kuvvetlerinin bazi insanlik disi davranislari nedeniyle hepimiz dehsete düstük. Sivil hedeflere ve evlere saldiriliyor, bu da bu saldirganligi daha da acimasiz hale getiriyor." ifadelerini kullandi.