Israil'de verici takilan gökdogan kusu, Van'daki tedavisinin ardindan dogaya salindiMesut Varol

Israil'de verici takilan gökdogan kusu, Van'daki tedavisinin ardindan dogaya salindiMesut Varol

VAN (AA) - Israil'de yaban hayati üzerine arastirma yapan merkez tarafindan beslenme, üreme alani, göç rotasi ve kislama alanlarinin belirlenmesi için halkalanip uydu vericisi takilan gökdogan kusu, Van'daki tedavisinin ardindan dogaya salindi.

Uydudan takip ettikleri kusun Özalp ilçesi kirsalinda uzun süre hareketsiz kaldigini fark eden Israilli yetkililerin Türkiye'deki görevlilere durumu bildirmesi üzerine Doga Koruma ve Milli Parklar (DKMP) 14. Bölge Müdürlügü ekipleri harekete geçti.

Yaklasik 1200 kilometre mesafe kat ederek ulastigi ilçeden alinan kus, Van Yüzüncü Yil Üniversitesi (YYÜ) Yaban Hayvanlari Koruma ve Rehabilitasyon Merkezinde 7 gün boyunca tedavi edildi.

Uygulanan beslenme programiyla ideal kilosuna ve sagligina kavusan kus, DKMP 14. Bölge Müdürlügü ekiplerince Tusba ilçesi kirsalinda dogaya salindi.

Merkez Müdürü Prof. Dr. Lokman Aslan, gazetecilere yaptigi açiklamada, kusun göç yolculugu sirasinda bitkin düstügünü söyledi.

Yirtici hayvanlarin evcillestirilmemesi gerektigini anlatan Aslan, sunlari kaydetti:

"Uzman doktordan beslenmesi, nasil bir yol izlenmesi gerektigi konusunda bilgi aldik. Kendine özgü diyetlerle besledik. Ilk tarttigimizda hayvanin zayifladigi belirtilmisti. Simdi yaptigimiz ölçümlerde hayvanin saglik durumu düzeldi. Biz de yeniden yasayabilecegi dogasina biraktik. Insallah bu kus, diger kuslar gibi göçünü tamamlar. Herkesin yaban hayatina sahip çikmasini istiyoruz."