ABD, yapay zeka suistimaline siki önlem almayi planliyorDilara Karatas- FTC Baskani Lina Khan:- "Yenilikler, yasa disi uygulamalar için kilif olmamali. Yapay zeka yasalarin üstünde degil"

ABD, yapay zeka suistimaline siki önlem almayi planliyorDilara Karatas- FTC Baskani Lina Khan:- "Yenilikler, yasa disi uygulamalar için kilif olmamali. Yapay zeka yasalarin üstünde degil"

ANKARA (AA) - ABD hükümeti, sohbet robotu ChatGPT gibi kullanimi yayginlasan yapay zeka robotlarinin kullaniminin suistimal edilmesine karsi siki önlem alacaklari konusunda uyarida bulundu.

ABD basinindaki haberlerde, ABD Federal Ticaret Komisyonu (FTC) Baskani Lina Khan'in, Adalet Bakanligi, Esit Istihdam Firsati Komisyonu (EEOC) ve Tüketici Mali Koruma Bürosundan (CFPB) yetkililerle bir araya geldigi belirtildi.

Görüsmenin ardindan yayimlanan ortak açiklamaya göre, toplantida, yapay zekanin haksiz, aldatici ya da suistimal edici kullanimina karsi önlem alma çabalari tartisildi.

Günlük hayatta kullanimi yayginlasan yapay zeka robotlarinin hatali kullanimina karsi "hak, adalet ve esitlik ilkelerini savunma" taahhüdü verildi.

Yapay zekanin belli alanlarda faydali olabilecegine isaret edilirken, hukuka aykiri sekilde kullanilabilecegi ve ayrimciligi tetikleyebilecegi de vurgulandi.

Hizla gelisen yapay zeka ve benzeri sistemlerin, ABD yasalariyla uyumlu sekilde kullanilmasinin saglanacagina dikkati çekilerek, yapay zeka robotlarinin suistimal edilmesine karsi siki önlem alacaklari konusunda uyari yapildi.

- "Yetkilerimizin tamamini kullanmaktan çekinmeyecegiz"

FTC Baskani Khan, "Yapay zekanin sahtekarligi ve ayrimciligi artirdigini zaten görüyoruz. Amerikalilari bu tehditlerden korumak için yetkilerimizin tamamini kullanmaktan çekinmeyecegiz." ifadesini kullandi.

Teknolojik gelismelerin önemli yenilikler getirebilecegini kaydeden Khan, "Ancak bu yenilikler, yasa disi uygulamalar için kilif olmamali. Yapay zeka yasalarin üstünde degil." açiklamasinda bulundu.

- Yapay zekada rekabet artarken, bir yandan yeni süpheler doguruyor

Microsoft, yapay zeka atilimlarini hizlandirmak için, yapay zeka sohbet robotu ChatGPT'nin gelistiricisi OpenAI ile ortaklik yapmisti.

Google'in ana kurulusu Alphabet ise subatta ChatGPT'ye rakip olabilecek "Bard" ismini verdigi yeni teknolojisini tanitmisti.

ABD'li e-ticaret devi Amazon da diger sirketlerin kendi sohbet robotlarini ve yapay zeka destekli ürünler olusturma hizmetlerini gelistirmelerine yardimci olmayi amaçlayan yeni teknolojilerini duyurmustu.

Tesla, SpaceX ve Twitter'in Üst Yöneticisi (CEO) Elon Musk da Microsoft ve Google'in gelistirdigi yapay zeka sohbet robotlarina meydan okumak amaciyla "TruthGPT" adini verdigi bir platformu baslatacagini açiklamisti.

Kar amaci gütmeyen Future of Life Institute'un geçen ay yayimladigi ve aralarinda Elon Musk'in da oldugu 1000'den fazla kisinin imzaladigi açik mektupta, yapay zeka robot tasarimlari için ortak güvenlik protokolleri gelistirilene ve bagimsiz uzmanlarca uygulanip denetimi yapilana kadar ileri yapay zeka robotlarinin gelistirilmesine ara verilmesi talep edilmisti.