Meksika, Çin'den ülkeye yasa disi giren fentanil sevkiyatlarini durdurmak için yardim istediDilara Karatas

Meksika, Çin'den ülkeye yasa disi giren fentanil sevkiyatlarini durdurmak için yardim istediDilara Karatas

MEXICO CITY (AA) - Meksika Devlet Baskani Andres Manuel Lopez Obrador, Çinli mevkidasi Si Cinping'den, Çin'den yasa disi yollarla ülkeye getirilen fentanil sevkiyatlarini durdurmak için yardim istedi.

Lopez Obrador, düzenledigi basin toplantisinda, Çin Devlet Baskani Si Cinping'e yazdigi mektubu okudu.

Mektubunda, ABD'nin, ülkesindeki uyusturucu çetelerini "terör örgütü" ilan etme çagrilarina isaret eden Lopez Obrador, ABD'nin bu tutumumun, "egemenliklerine yönelik bir tehdit ve manipülatif" oldugunu belirtti.

Lopez Obrador, Si'ye ithafen "Size bu kaba tehditler konusunda yardiminizi talep etmek için degil, insani nedenlerle Çin'den fentanil sevkiyatlarini kontrol ederek bize yardim etmenizi istemek için yaziyorum." ifadelerini kullandi.

Çin'den, Meksika'ya yapilan fentanil sevkiyati hakkinda kimlerin yaptigina ve hangi miktarlarda yapildigina dair bilgi isteyen Lopez Obrador, ayni zamanda fentanilin Meksika'da üretilmedigini savundu.

Meksika'da fentanil üretimi ve kaçakçiligi, ülkenin uyusturucu kartelleriyle mücadelesi açisindan önemli bir sorun olmaya devam ediyor.

Washington, güneydeki komsularina, illegal yollarla ABD'ye getirilen fentanil ürünlerinin Meksika'daki üretim ve dagitimini engelleme çabalarini artirmalari için baski yapiyor.

ABD Hastalik Kontrol ve Önleme Merkezine (CDC) göre, ABD'de her gün 150'den fazla kisi fentanil gibi sentetik uyusturucular nedeniyle hayatini kaybediyor.

Meksika Devlet Baskani Andres Manuel Lopez Obrador, 9 Mart'taki basin toplantisinda, ülkesinde fentanil üretimine dair uygun kontrollerin bulunmadigi yönündeki iddialari reddederek, bu sorunla ülkesinin degil ABD'nin ugrasmasi gerektigini söylemisti.

Meksika Silahli Kuvvetleri, geçen hafta Baja California eyaletinin Tijuana sehrinde 1,8 milyondan fazla fentanil hapi ve 400 kilo metamfetamin ele geçirmisti.