Avrupa Parlamentosu'nda "Afetin Yaralarini Sarmak Için Dayanisma" paneliSelen Temizer,Ata Ufuk Seker

Avrupa Parlamentosu'nda "Afetin Yaralarini Sarmak Için Dayanisma" paneliSelen Temizer,Ata Ufuk Seker

BRÜKSEL (AA) - Belçika'nin baskenti Brüksel'de Avrupa Parlamentosu'nda (AP) "Afetin Yaralarini Sarmak Için Dayanisma" paneli düzenlendi.

Brüksel'de AP tarafindan Cumhurbaskanligi Iletisim Baskani Fahrettin Altun'un katilimiyla "Afetin Yaralarini Sarmak Için Dayanisma" (Solidarity To Overcome Disaster) baslikli panel gerçeklestirildi.

Avrupa Birligi (AB)-Türkiye Dostluk Grubu Baskani ve AP Vekili Ryszard Czarnecki, açilis konusmasinda, AB'nin, 6 Subat'ta meydana gelen Kahramanmaras merkezli depremlerden Türkiye ve Suriye'de etkilenen bölgeleri desteklemeye devam etmek konusunda kararli oldugunu söyledi.

Panelin gelecek hafta Brüksel'de yapilacak bagisçilar konferansinin öncesinde düzenlenmesi nedeniyle önemli oldugunu ve tam zamaninda yapildigini kaydeden Czarnecki, depremden etkilenen bölgelerde yasayanlara daha parlak bir gelecek saglanmasi için çözüm bulmaya çalisacaklarini vurguladi.

Czarnecki, Türkçe "Tekrar geçmis olsun Türkiye." dedi

- Afetlerin AB-Türkiye iliskilerine pozitif etkisi olabilecegi vurgusu

Oxford Üniversitesi arastirma görevlisi ve Tahrir Orta Dogu Politikasi Enstitüsü Avrupa Direktörü Koert Debeuf de hem deprem bölgelerinde çok sayida Suriyelinin yasadigini hem depremin Suriye'nin kuzeyini de etkiledigini belirterek, bu bölgedeki duruma dikkati çekmek istedigini söyledi.

Suriye'deki iç savas nedeniyle deprem bölgelerinin Bessar Esed rejimi güçleri ve muhalifler arasinda bölünmüs alanlar olduguna isaret eden Debeuf, yardimlarin ancak Türkiye üzerinden girdigi taktirde ihtiyaç sahiplerine ulasacaginin altini çizdi.

Koert Debeuf, "Eger gerçekten Suriye'deki depremzedelere yardim etmek istiyorsak Türkiye ile birlikte çalismaliyiz." dedi.

20 yili askin süredir Türkiye'nin AB'ye üye olmasi gerektigini savundugunu belirten Debeuf, 1999 Gölcük depreminde de oldugu gibi Yunanistan'in Türkiye'ye "siyaseti bir kenara birakarak" verdigi destegi örnek gösterdi, bu tür krizlerin ikili iliskilerin güçlenmesi için firsat olusturacagini dile getirdi.

- Bölgede güvenli biçimde yasamaya devam etme çagrisi

Dragoman Strateji Baskani Onur Erim, Türkiye’de yasanan depremin kayitli tarihin en yikicilari arasinda yer aldigini belirterek, depremin Bulgaristan’dan daha genis bir bölgeyi etkiledigini ifade etti.

Erim, Türkiye’deki yetkili makamlarin depreme zamaninda müdahale ettiklerini ve dogru biçimde organize olduklarini söyledi.

Türkiye’de vatandaslarin depremzedeler için 2 haftada 6 milyar dolarin üzerinde bagista bulunduguna isaret eden Erim, bu rakamin 1999 depreminin 3 ay sonrasinda 160 milyon dolar seviyesinde kaldigini animsatti.

Erim, uluslararasi tahminlere göre deprem nedeniyle Türkiye ve Suriye’deki hasarin 100 milyar dolari astigini belirtti.

15 milyon kisinin depremden dogrudan etkilendigini animsatan Erim, bölgede binlerce yildir medeniyet ve yasam oldugunu, insanlarin kendi bölgelerinde güvenli biçimde yasamaya devam etmesinin saglanmasi gerektigini vurguladi.

- Avrupa'dan daha büyük destek çagrisi

Soul of Europe Girisimi Baskani Patrick Van den Eede, felaketin boyutu karsisinda Avrupa’nin mevcut desteginin yeterli olmadigini, depremzedelere uzun dönemli yardim edilmesi gerektigini söyledi.

Deprem nedeniyle Avrupa’nin Türkiye ile dayanisma gösterdigini animsatan Van den Eede, Avrupa’nin halen yapabilecegi çok sey oldugunu vurguladi.

Van den Eede, bölgeye çadir, gida ve su gibi temel ihtiyaçlarin saglanmasi gerektigini belirterek, Avrupa’nin mevcut desteginin artmasinin önemine isaret etti.

“Uzun dönemli destek için harekete geçmeliyiz.” diyen Van den Eede, bütün ülkeleri ve büyük sirketleri depremzedelere destege çagirdi.

Van den Eede , Soul of Europe’un depremzedeleri desteklemek için çok çesitli etkinlikler düzenleyecegini sözlerine ekledi.