Binali Yildirim, Türk Devletleri Teskilati Genel Sekreteri Kubaniçbek Ömüraliyev'i ziyaret etti:Fatih Ulas- "(Deprem) Bu büyük felaket sonrasi en basta yanimizda Türk Devletleri Teskilatindan kardeslerimizi, gönüllüleri, arama kurtarma ekiplerini gördük. Felaketzedelere yardim için adeta yaristiklarina sahit olduk. Türk Devletleri Teskilatimizin önemi bu felaket günlerinde bir kez daha ortaya çikti" - "(16 Mart'ta yapilacak Türk Devletleri Teskilati Zirvesi) Burada bir kez daha 5 asil, 3 gözlemc

Binali Yildirim, Türk Devletleri Teskilati Genel Sekreteri Kubaniçbek Ömüraliyev'i ziyaret etti:Fatih Ulas- "(Deprem) Bu büyük felaket sonrasi en basta yanimizda Türk Devletleri Teskilatindan kardeslerimizi, gönüllüleri, arama kurtarma ekiplerini gördük. Felaketzedelere yardim için adeta yaristiklarina sahit olduk. Türk Devletleri Teskilatimizin önemi bu felaket günlerinde bir kez daha ortaya çikti"
- "(16 Mart'ta yapilacak Türk Devletleri Teskilati Zirvesi) Burada bir kez daha 5 asil, 3 gözlemc

ISTANBUL (AA) - AK Parti Genel Baskanvekili ve Türk Devletleri Teskilati (TDT) Aksakallar Konseyi Baskani Binali Yildirim, deprem felaketinin ardindan TDT'den gönüllülerin arama, kurtarma ve yardim için adeta yaristiklarini belirterek, "Türk Devletleri Teskilatimizin önemi bu felaket günlerinde bir kez daha ortaya çikti." dedi.

Binali Yildirim, TDT Genel Sekreteri Kubaniçbek Ömüraliyev'i teskilatin Fatih Binbirdirek Mahallesi'ndeki merkezinde ziyaret etti.

Yildirim, geçen yilin sonunda Semerkant'ta gerçeklestirilen TDT zirvesinden sonra genel sekreterlige Kubaniçbek Ömüraliyev'in seçildigini hatirlatarak, Ömüraliyev döneminde de teskilatin daha da büyümesi ve gelismesi için çok önemli faaliyetler gerçeklestirilecegini söyledi.

Türkiye'de 6 Subat'ta meydana gelen büyük depremlerin yaralarinin sarilmasina devam edildigini belirten Yildirim, "Bu büyük felaket sonrasi en basta yanimizda Türk Devletleri Teskilatindan kardeslerimizi, gönüllüleri, arama kurtarma ekiplerini gördük. Felaketzedelere yardim için adeta yaristiklarina sahit olduk. Türk Devletleri Teskilatimizin önemi bu felaket günlerinde bir kez daha ortaya çikti." diye konustu.

- Olaganüstü liderler zirvesi

Deprem felaketi nedeniyle Türkiye ile dayanismanin hedeflendigi 16 Mart'ta yapilacak liderler zirvesine deginen Yildirim, "Bir anlamda Türkiye'nin bu zor günlerinde dayanisma amacini tasiyor bu toplanti. Olaganüstü liderler zirvesi Ankara'da gerçeklesecek. Buraya devlet baskanlari, hükümet baskanlari, Aksakallar ve Disisleri Bakanlari ve Türk Devletleri Teskilatindan üst düzey yetkililer istirak edecek. Burada bir kez daha 5 asil, 3 gözlemci üyeden olusan Türk Devletleri Teskilati, aralarindaki dayanismayi, birligi, kardesligi bütün dünyaya ilan etmis olacaklar." ifadelerini kullandi.

Yildirim, bir süre önce gerçeklesen son zirvede Kuzey Kibris Türk Cumhuriyeti'nin (KKTC) de gözlemci üye olarak Türk Devletleri Teskilatinda yerini aldigini animsatarak, teskilatta Macaristan, Türkmenistan ve KKTC'nin gözlemci; Türkiye, Azerbaycan, Kazakistan, Kirgizistan ve Özbekistan'in ise asil üye olarak yer aldigina dikkati çekti.

- "Türk Dünyasi 2040 vizyonumuz var"

Türk Devletleri Aksakallar Heyetinin, Türk Devletleri Teskilatinin Istanbul'daki merkezinin yani sira Ankara'da da çalisma yeri oldugunu aktaran Yildirim, söyle devam etti:

"Biz de Türk Devletleri Teskilati Aksakal Ekibi olarak, teskilatimizin gelismesi, daha kapsayici olmasi, sadece devletten devlete iliskilerde degil, halklar arasindaki iliskileri de teskilatin gücüne güç katacak sekilde arttirmasi için teskilatimiza, genel sekreterlige destek olmaya devam edecegiz. Önümüzde önemli projeler, önemli konular var. Türk Dünyasi 2040 vizyonumuz var. Bunun uygulamalari, 4 yillik icra planimiz var."

Türk Devletleri Teskilatinin amacinin, Avrasya cografyasinda asirlardan beri devam eden Türk kültürünün, Türk geleneginin gelecek nesillere daha da tanitilmasi, yasatilmasi, ulastirma, lojistik basta olmak üzere ülkeler arasindaki ticaretin kolaylastirilmasi ve arttirilmasi, ayni zamanda da altyapinin entegrasyonunun, kültür birlikteliginin saglanmasi olduguna deginen Yildirim, sunlari kaydetti:

"Dilde, iste, fikirde birlik esasinin gelistirilmesi ve böylece çok büyük bir cografyada, 5 milyon kilometrekarelik bir cografyada, 300 milyona ulasan bir topluluga hitap eden ve dünya ekonomisine, bölgesel kalkinmaya hizmet eden, enerjinin, ulasimin geleneksel merkezi olan bu cografyada Türk milletlerinin refahini, gelecegini daha da gelistirmek için teskilat var gücüyle bundan böyle de çalismaya devam edecek."

Ömüraliyev de ???????Yildirim'in ziyaretinden duydugu memnuniyeti dile getirerek, "asrin felaketi" olarak nitelendirilen depremden dolayi Türkiye'ye destek olmak amaciyla Türk devletleri liderlerinin 16 Mart'ta Ankara'da yapilacak zirvede bir araya gelecegini bildirdi.