Avrupa'da satisa sunulan Hyundai IONIQ 6, yilin ikinci yarisinda Türkiye'ye gelecekAbdulselam Durdak-

 Avrupa'da satisa sunulan Hyundai IONIQ 6, yilin ikinci yarisinda Türkiye'ye gelecekAbdulselam Durdak-

ISTANBUL (AA) - Hyundai'nin IONIQ markasi altinda sundugu ikinci model olan IONIQ 6, yeni bir tasarimla Avrupa'da satisa sunulurken, otomobilin çesitli pil ve donanim seviyeleriyle yilin ikinci yarisinda da Türk tüketicisiyle bulusmasi bekleniyor.

Hyundai açiklamasina göre, Hyundai Motor Company, tamamen elektrikli araçlara (BEV'ler) adanmis IONIQ markasi altinda ikinci modelini de satisa sundu. Avrupa'da satisina baslanilan ve 6, E-GMP platformuyla üretilen ikinci model, Hyundai'nin Electrified Streamliner ürün gamina uygun olarak aerodinamik bir sekilde gelistirildi.

Günümüz elektrikli otomobil kullanicilarinin beklentilerini karsilamasi için sürdürülebilir malzemeler kullanilarak gelistirilen yenilikçi IONIQ 6, bir dizi gelismis teknoloji ve kisisellestirilmis alan sunuyor. Gelecek teknolojileri adina Hyundai markasina deger katmasi beklenen otomobil, üst düzey özelliklerle donatilirken ayni zamanda elektrikli mobilitenin sinirlarini da yeniden tanimlamak için genisletilmis bir menzil sagliyor.

IONIQ 6, "Dünya Çapinda Uyumlastirilmis Hafif Araç Test Prosedürü (WLTP)" standardina göre sarj basina 614 kilometreye kadar menzil imkani taniyor. Bu özellige ek olarak, Hyundai Motor Grubu'nun Electric-Global Modular Platformu, yani E-GMP sayesinde de ultra hizli, 400 volt/800 volt çoklu sarj imkani sunuyor. Hyundai'nin bugüne kadar ürettigi en aerodinamik otomobil olan IONIQ 6, Çift Renkli Ortam Aydinlatmasi, Hiza Duyarli Iç Aydinlatma, EV Performans Ayarlari ve Elektrikli Aktif Ses Tasarimi (e-ASD) gibi özelliklerle de elektrikli mobilite deneyimini bir üst noktaya tasiyor.

- Etkileyici dis tasarim

Hyundai'nin Prophecy EV Konsepti'nden ilham alan yeni elektrikli modeli IONIQ 6, marka tasarimcilarinin "Duygusal Verimlilik" olarak tanimladigi temiz ve basit hatlar üzerinde yükselen aerodinamik bir form ile karakterize ediliyor. Markanin üstün tasarim stratejisini IONIQ 5 ile birlikte devam ettiren IONIQ 6, tek bir stil yaklasimi yerine farkli yasam tarzlarini da göz önünde bulundurarak hazirlandi.

Hyundai, kapsamli aerodinamik tasarim ve mühendislik çalismalari sayesinde IONIQ 6'nin elektrikli sürüs menzilini de tamamen maksimize ederken, teknolojik aracin 0,21'lik ultra düsük sürtünme katsayisi, markanin ürün yelpazesindeki en düsük deger anlamina geliyor ve ayrica otomotiv dünyasindaki en düsük rakamlardan biri olarak da öne çikiyor.

Elektrikli teknolojik otomobil, bu özel dijital çag için üç yeni ton dahil olmak üzere 11 farkli gövde rengiyle üretiliyor.

- Koza seklinde iç mekan

Otomobilin koza seklindeki iç kismi, hem rahat bir oturma alani sunuyor hem de günlük kullanimda ise yarayacak bir çok detaya yer veriyor.

Modelin kullanici odakli iç mimarisi ise dikkat daginikligini azaltmak ve güvenli sürüsü tesvik etmek için merkezi olarak konumlandirilmis ergonomik bir kontrol ünitesi ile öne çikiyor. Dokunmatik ekranli 12,3 inç gösterge paneli ve yine 12,3 inç tam dokunmatik bilgi-eglence ekrani, yeni nesil dijitallesmeyi vurguluyor. Köprü tipi orta konsol da son derece kullanisli ve cömert bir saklama alani sagliyor.

- Güçlü elektrik sistemi

IONIQ 6, performanstan ödün vermeden her müsterinin ihtiyaçlarini karsilamak için çesitli motorlar ve pil paketleri ile birlikte sunuluyor. Kullanicilar, iki farkli pil seçenegi arasindan tercihlerini yapabiliyor. Uzun menzilli 77,4 kWh pil, iki elektrikli motor düzeniyle eslestiriliyor. Satisa sunulacagi pazarlarin stratejisine göre, arkadan itisli (RWD) veya dört tekerlekten çekisli (AWD) olarak tercih edilebilen otomobil, çift motor kurulumu sayesinde de 239 kW (325 PS) güç ve 605 Nm tork gibi degerler sergiliyor. Bu güçlü elektrik (PE) konfigürasyonu sayesinde spor otomobilleri aratmayan IONIQ 6, 5,1 saniyede 0'dan 100 km/s'ye çikabiliyor.

IONIQ 6, etkileyici bir performans sergilerken ayni zamanda son derece verimli bir enerji tüketim oranina sahip olmasiyla dikkati çekiyor. Dört tekerlekten çekis sistemine ek olarak, RWD, yani arkadan itisli single motor seçenegi ise 53 kWh’lik standart bir batarya bulunduruyor. Bu bataryali versiyonun enerji tüketimi 100 km’de 13,9 kWh (WLTP birlesik) olarak ölçüldü. Bu tüketim, IONIQ 6'yi otomotiv sektöründeki en tasarruflu araçlardan biri yapiyor.

IONIQ 6'nin üstün E-GMP mimarisi, standart olarak 400 ve 800 volt sarj altyapilarini destekleyebiliyor. Otomobil, ek bilesenlere veya adaptörlere herhangi bir ihtiyaç duymadan 400 voltluk sarji da kullanabiliyor. IONIQ 6, ultra hizli 350 kW'lik bir sarj cihaziyla yalnizca 18 dakikada yüzde 10'dan yüzde 80'e sarj olabiliyor ve 15 dakikalik sarj ile 351 km’lik bir menzile ulasabiliyor. Kullanicilar, aracin dahili pilini kullanarak elektrikli bisiklet, scooter veya kamp ekipmani gibi herhangi bir elektrikli cihazi sarj edebiliyor veya anlik olarak diledigi zaman çalistirabiliyor.

- Güvenlik ve konfor

IONIQ 6, markanin "Gelismis Sürücü Yardim Sistemleri" olan "Hyundai Smart Sense" teknolojisinin bir sonraki seviyesi ile donatildi. Bu üst düzey donanimlar sayesinde seyir halindeyken güvenlik ve rahatlik sagliyor. Kisa bir süre önce Euro NCAP güvenlik testinde "Yetiskin Yolcu", "Çocuk Yolcu" ve "Güvenlik Asistani" kategorilerinde üstün bir performans sergileyerek maksimum bes yildizli güvenlik derecesini elde eden IONIQ 6, ayni zamanda yine Euro NCAP tarafindan "Genis Aile Otomobili" kategorisinde 2022'nin "Sinifinin En Iyisi" ödülüne layik görülmüstü.

IONIQ 6'nin etkileyici menzil performansina ek olarak, kamp veya herhangi bir açik hava eglencesi gibi etkinlikler esnasinda kullanilabilecek elektrik gereksinimleri için ideal bir güç aktarma sistemi bulunuyor. V2L adi verilen araç güç kaynagi, otomobili devasa bir powerbank gibi çalistirmis oluyor. Mevcut bir aksesuar adaptörü kullanilarak etkinlestirilen bu sistem ile araç, 220V sehir elektrigini aninda saglamis oluyor. V2L islevi, 3,6 kW'a kadar güç saglayabiliyor ve ayni zamanda bir diger EV araci da sarj edebiliyor.

Avrupa’da satisina baslanan teknoloji harikasi Hyundai IONIQ 6, çesitli pil ve donanim seviyeleriyle yilin ikinci yarisinda Türk tüketicisiyle de bulusacak.