Israil’de muhalefet liderlerinden ortak bildiri: Yasama süreci devam ederken diyalog olmazGülsen Topçu- Gelecek Var Partisi lideri ve eski Basbakan Yair Lapid, eski Savunma Bakani ve Mavi-Beyaz Ittifaki lideri Benny Gantz, Israil Evimiz Partisi lideri Avigdor Lieberman ve Isçi Partisi lideri Merav Michaeli ortak yazili açiklama yapti

Israil’de muhalefet liderlerinden ortak bildiri: Yasama süreci devam ederken diyalog olmazGülsen Topçu- Gelecek Var Partisi lideri ve eski Basbakan Yair Lapid, eski Savunma Bakani ve Mavi-Beyaz Ittifaki lideri Benny Gantz, Israil Evimiz Partisi lideri Avigdor Lieberman ve Isçi Partisi lideri Merav Michaeli ortak yazili açiklama yapti

KUDÜS (AA) - Israil'de muhalefet liderleri, yasama süreci devam ettigi müddetçe, yarginin yetkilerini kisitlayan düzenlemelerle ilgili diyalog baslatmanin mümkün olmadigini belirtti.

Gelecek Var Partisi lideri ve eski Basbakan Yair Lapid, eski Savunma Bakani ve Mavi-Beyaz Ittifaki lideri Benny Gantz, Israil Evimiz Partisi lideri Avigdor Lieberman ve Isçi Partisi lideri Merav Michaeli konuya iliskin ortak yazili açiklama yapti.

Lapid'in Twitter hesabindan paylastigi açiklamada muhalefet liderleri, Israil Cumhurbaskani Isaac Herzog'un, ülkede iki ayi askin süredir devam eden krizin çözümüne dair üzerinde çalistigini söyledigi öneriyi beklediklerini vurguladi.

Açiklamada, "Halkin birligi, gerçek bir diyalogla baslar. Ancak yasama süreci devam ettigi müddetçe görüsmeler aldatmacadan öteye geçemez." ifadelerine yer verildi.

Herzog önerisini sunar sunmaz bunun degerlendirmeye alinacagi belirtilen açiklamada, muhalefet liderleri söz konusu düzenlemelerin Meclisten geçmemesi için ellerinden geleni yapacaklarini ve Mecliste üçüncü oylamaya kadar gelinmesi durumunda da genel oturumdaki oylamaya katilmayacaklarini kaydetti.

- Netanyahu "diyalog çagrisini" yineledi

Israil Kamu Yayin Kurulusunun (KAN) haberine göre ise Basbakan Binyamin Netanyahu, muhalefet liderlerine, yargi düzenlemeleriyle ilgili diyalog çagrisini yineledi.

Partisinin (Likud) Meclis Grup Toplantisi'nda konusan Netanyahu, müzakere için hala firsat oldugunu söyledi.

Cumhurbaskani Herzog, daha önce birkaç kez, ülkesinin derin bir çatismanin içinde oldugunu ve "toplumun daha fazla parçalanmamasi ve anayasal bir kriz yasanmamasi" için çalistigini belirtmisti.

Netanyahu hükümeti, 21 Subat'ta tartismali yasa teklifini on binlerce göstericinin ülke genelinde gün boyu süren protestolarinin gölgesinde birinci turda Meclisten geçirmisti. Yasanin geçmesi için Mecliste üç oylama yapilmasi gerekiyor.

- Netanyahu hükümetinin yargi düzenlemesi

Israil'de basta Tel Aviv olmak üzere çesitli kentlerde Netanyahu hükümetinin yargi düzenlemesi ve sag politikalarina karsi kitlesel protestolar 10 haftayi geride birakti.

Adalet Bakani Yariv Levin, 5 Ocak'ta Yüksek Mahkemenin yetkilerini sinirlandiran, yarginin, hakimlerin seçimi üzerindeki etkisini azaltan bir yasa planladiklarini duyurmustu.

Netanyahu basbakanligindaki koalisyon hükümetinin, yarginin bazi yetkilerini Meclise devretmeye yönelik hamleleri, Yüksek Mahkeme basta olmak üzere hükümet ile Israil yargi mekanizmasi arasinda gerilime yol açmisti.

Ülkedeki en yüksek yargi mercisi olarak görev yapan Israil Yüksek Mahkemesi, Meclisin çikardigi kanunlari, anayasa taslagi olarak kabul edilen "temel yasalara" aykirilik gerekçesiyle bozma yetkisine sahip.

Netanyahu hükümeti, açikladigi yargi düzenlemesinde, Yüksek Mahkemenin, Meclisin çikardigi kanunlari bozma yetkisinin elinden alinacagini belirtmisti.

Hükümetin yargi paketi içinde açikladigi maddeler, Israil içinde ve uluslararasi alanda yarginin yetkilerini kisitladigi gerekçesiyle yogun sekilde elestirilmisti.