GÜNCELLEME 2 - Dolunun etkili oldugu Çesme'de plajlar beyaza büründüSeher Deniz- Ilçe Belediye Baskani Ekrem Oran:- "Tarim arazileri ve meyve agaçlarimizda ciddi zarar var"RÖPORTAJ VE DETAYLAR EKLENDI

GÜNCELLEME 2 - Dolunun etkili oldugu Çesme'de plajlar beyaza büründüSeher Deniz- Ilçe Belediye Baskani Ekrem Oran:- "Tarim arazileri ve meyve agaçlarimizda ciddi zarar var"RÖPORTAJ VE DETAYLAR EKLENDI

IZMIR (AA) - Izmir'in Çesme ilçesinde etkili olan dolu nedeniyle plaj ve caddelerde ilginç manzaralar olustu.

Kent genelinde sabah saatlerinde baslayan gök gürültülü saganak yerini doluya birakti. Karsiyaka ve Çigli ilçelerinde kisa süreli yagan dolu, Çesme'de ise etkisini artirarak cadde, sokak ve plajlari beyaza bürüdü.

Kar yagisinin ender görüldügü ilçede vatandaslar, dolunun neden oldugu bembeyaz manzaraya uyandi.

Dolu nedeniyle bazi araçlar yolda kalirken bir alisveris merkezinin önündeki sundurma çöktü.

Bazi sokaklarda yasanan su baskinlarina itfaiye ekipleri müdahale etti.

Çesme'de beyaz bir manzaraya alisik olmayan ilçe sakinleri ise çocuklariyla plajda yürüyüs yapti, dolu tanelerinden kartopu yapmaya çalisti.

Öte yandan bazi vatandaslarin doluyla kaplanan Ilica Plaji'ndan denize girdikleri görüldü.

- "Kar yagdi dediler, o yüzden geldim"

Ilçeye tatil için gelen Berna Cengiz, Ilica'da sabah gördügü manzara karsisinda çok saskin oldugunu dile getirerek, "Ben aslinda Karadenizliyim. Normal sartlarda Karadeniz'de böyle seyleri görürüz bu aylarda. Burada böyle bir seyi görmek beni inanilmaz sasirtti. Su an soktayim. Büyük ihtimal biz de bir iklim krizi yasiyoruz." dedi.

Ilçe sakinlerinden Niyazi Turhan ise "37 yillik Izmirliyim, ilk defa böyle bir sey görüyorum Izmir'de, merak edip geldim buraya, inanilmaz, soktayim. Iklim degisikligi ile alakali olabilecegini düsünüyorum. Çok farkli bir ortam. 'Kar yagdi' dediler, o yüzden geldim." ifadelerini kullandi.

Bahçesindeki dolu yiginlarini temizleyen Aydin Kayserilioglu, ilk kez bu kadar dolu yagdigini gördügünü söyledi.

- "Doga, mesaj verdi"

Çesme Belediye Baskani Ekrem Oran, gazetecilere yaptigi açiklamada ilçede bu ölçüde dolu yagisinin daha önce görülmedigini, belediye ekiplerinin ulasimdaki aksamalara ve sokaklarda olusan dolu ve su birikintilerine müdahale ettigini, su ana kadar önemli bir olumsuzluk yasanmadigini söyledi.

Dolunun tarim arazilerine büyük zarar verdigine isaret eden Oran, "Tabii bu doganin bütün dünyaya bir mesaji. Mevsimlerin degismesi ve iklim kriziyle ilgili ciddi bir mesaj daha verdi doga. Ufak zararlar var. Dükkanlarda açik olan tentelerin yogun doludan dolayi çökmesi, uçmasi var. Tarim arazileri ve meyve agaçlarimizda ciddi zarar var." diye konustu.

Izmir Büyüksehir Belediye Baskani Tunç Soyer de sosyal medya hesabindan yaptigi açiklamada Çesme'nin Germiyan, Ildiri, Ilica bölgesinde firtina ve dolunun etkili oldugunu belirterek, "Itfaiyemiz yolda kalan araçlara, çati uçmasi, sundurma çökmesi gibi olumsuzluklara aninda müdahale etti. Nisanda bu görüntüler. Iklim krizi kapimizda degil hayatimizda." ifadelerini kullandi.