Tunus'ta Cumhurbaskani'nin 20 ay önce çalismalarini dondurdugu Meclis yeniden açildiMehmet Akif Turan- Erken genel seçimlerin ardindan Tunus Halk Meclisindeki ilk oturum yapildi

Tunus'ta Cumhurbaskani'nin 20 ay önce çalismalarini dondurdugu Meclis yeniden açildiMehmet Akif Turan- Erken genel seçimlerin ardindan Tunus Halk Meclisindeki ilk oturum yapildi

TUNUS (AA) - Tunus Cumhurbaskani Kays Said'in 25 Temmuz 2021'deki olaganüstü kararlariyla çalismalari dondurulan Tunus Halk Meclisi, erken genel seçimlerin ardindan düzenlenen ilk oturumla çalismalarina basladi.

Tunus devlet televizyonundan canli yayinlanan Tunus Halk Meclisinin açilis oturumuna, Kur'an-i Kerim tilaveti ile baslandi.

Meclisin en yasli üyesi olarak oturuma baskanlik eden Salih el-Mübarek (70), yaptigi konusmada "Ülkemiz büyük zorluklar yasiyor. En önemli görevimiz arasinda olan yürütme görevini, devletin birligi çerçevesinde pozitif ve katilimci bir sekilde diger devlet kurumlariyla uyum içerisinde yerine getirmek istiyoruz." dedi.

Bagimsiz milletvekili olarak Meclise giren Mübarek, "Bu vatan için aldigimiz görevi layikiyla yerine getirerek önümüzdeki ciddi zorluklarin üstesinden gelmek için çalismaya gayret edecegiz." ifadelerini kullandi.

Gazetecilerin alinmadigi açilis oturumu, Mecliste yer alan en genç iki milletvekilinin Baskanlik Divanina seçilmesiyle devam etti.

- Tunus’ta siyasi kriz

Tunus Cumhurbaskani Kays Said, 25 Temmuz 2021'de ilan ettigi olaganüstü kararlarla Meclisin çalismalarini dondurmus, iki ay sonra da yeni kararnamelerle yetkilerini genisleterek yürütme organini kendine baglamisti.

Parlamento çalismalarinin dondurulmasina ragmen, 30 Mart 2022'de parlamento üyelerinin çevrim içi oturum düzenlemesi üzerine, Cumhurbaskani Said, Meclisi ayni gün feshetmisti.

Meclisin düzenlenecek erken genel seçimlere kadar kapali kalacagini duyuran Said, açikladigi "siyasi krizden çikis yol haritasi" kapsaminda ülkede 25 Temmuz 2022'de Anayasa referandumu, ardindan 17 Aralik 2022'de de erken genel seçimler yapilmisti.

Genel seçimlerin iki turunda da katilimin yüzde 11'de kalmasi, muhalefetin Cumhurbaskani Said'in mesruiyetini tartismaya açmasina neden olmustu.

Cumhurbaskani'nin kararlarinin ardindan yillardir devam eden ekonomik krizin daha da derinlestigi Tunus'ta bazi kesimler, Said'in adimlarini "darbe" olarak nitelendiriyor ve ülkenin demokrasiden uzaklastigini savunuyor.