Otomotiv sektörü, Sürdürülebilirlik Eylem Plani'ni açikladiErgin Garip- TIM Baskani Gültepe:- "Yasamis oldugumuz tüm olumsuzluklara ragmen gelecek aylarda ihracatimizdaki artis trendinin sürecegini tahmin ediyoruz"- OIB Yönetim Kurulu Baskani Baran Çelik:- "Yilin ilk 3 ayindaki ihracatimiz yüzde 15 artisla 8,5 milyar dolar oldu. Yilin ikinci yarisinda çip krizinin etkilerinin daha da azalmasi ile yine tarihi bir rekora imza atarak 34 milyar dolarlik yil sonu hedefimize ulasacagimizi öngörüyor

Otomotiv sektörü, Sürdürülebilirlik Eylem Plani'ni açikladiErgin Garip- TIM Baskani Gültepe:- "Yasamis oldugumuz tüm olumsuzluklara ragmen gelecek aylarda ihracatimizdaki artis trendinin sürecegini tahmin ediyoruz"- OIB Yönetim Kurulu Baskani Baran Çelik:- "Yilin ilk 3 ayindaki ihracatimiz yüzde 15 artisla 8,5 milyar dolar oldu. Yilin ikinci yarisinda çip krizinin etkilerinin daha da azalmasi ile yine tarihi bir rekora imza atarak 34 milyar dolarlik yil sonu hedefimize ulasacagimizi öngörüyor

ISTANBUL (AA) - Ihracatta geçen ay 3,3 milyar dolar ile aylik bazda tarihi rekor kiran otomotiv sektörünün Sürdürülebilirlik Eylem Plani açiklandi.

Türkiye Otomotiv Sektöründe Sürdürülebilirlik Eylem Plani (OSEP), Uludag Otomotiv Endüstrisi Ihracatçilari Birligi (OIB) tarafindan Ticaret Bakanligi, Türkiye Ihracatçilar Meclisi (TIM) öncülügünde Otomotiv Sanayii Dernegi (OSD) ve Tasit Araçlari Tedarik Sanayicileri Dernegi'nin (TAYSAD) katkilariyla hazirlandi.

Plan, OIB Yönetim Kurulu Baskani Baran Çelik ev sahipliginde TIM Baskani Mustafa Gültepe, TAYSAD Baskan Yardimcisi Berke Ercan, OSD Baskani Cengiz Eroldu ve OIB Sürdürülebilirlik Komitesi Üyesi Kemal Yazici'nin katildigi toplantida kamuoyuna açiklandi.

Toplantida konusan TIM Baskani Gültepe, sürdürülebilirligin artik bir tercih degil, zorunluluk oldugunu belirterek, bu anlamdan sirketlerin, sektörlerin ve birliklerin çok daha hizli hareket etmesi gerektigini söyledi.

Avrupa Birligi'nin (AB), Yesil Mutabakat'a uyum konusundaki adimlarini giderek hizlandirdigini ifade eden Gültepe, "AB, açikladiklari Yesil Sanayi Plani ile sanayide yesil dönüsümün liderligini üstlenmeye hazirlaniyor. Sifir karbon hedefi ve sanayide yesil dönüsümle birlikte yakin gelecekte ekonomik düzen yeniden sekillenecek. Enerji sistemleri dönüstürülecek. Çigir açan yesil teknolojiler devreye girecek. Bu teknolojilere sahip olanlar rekabette bir adim daha önde olacak." diye konustu.

AB'nin Türkiye için alternatifi olmayan büyük bir pazar konumunda oldugunu vurgulayan Gültepe, söyle devam etti:

"Üyesi olmasak da ortaya koyduklari hedeflere, dönüsüme seyirci kalma sansimiz yok. Küresel rekabette gücümüzü koruyabilmemiz, Türkiye'yi ihracatta ilk 10 ülke arasinda çikarabilmemiz için yesil dönüsüm çok kritik bir önem tasiyor. TIM olarak bu konuda sektörlerimize liderlik ve rehberlik yapiyoruz. Haziran 2021'de Sürdürülebilirlik Eylem Plani'mizi kamuoyu ile paylastik. Ardindan tekstil, tarim, hayvancilik, hazir giyim ve geçen ay da makine sektörleri eylem planlarini açikladilar."

Gültepe, otomotiv sektörü için Sürdürülebilirlik Eylem Plani'nin açiklanmasinin büyük bir dönüm noktasi oldugunu vurgulayarak, Togg T10X için bir haftada 100 bin ön siparis verilmesinin Türk mühendislerine, yerli üretime ve otomotiv sektörüne güvenin bir isareti oldugunu söyledi. Gültepe, Togg'un Türkiye'nin yüksek teknoloji kapasitesini ve yesillik üretim gücünü göstermesi açisindan da çok önemli oldugunu kaydetti.

Otomotiv sektörünün Türkiye'nin ihracatindaki önemine deginen Gültepe, su degerlendirmelerde bulundu:

"Dün mart ayi ihracat rakamlarini Ankara'da açikladik. Ülkemizi derinden etkileyen deprem felaketinin olumsuz yansimalarini geçen ay ihracat rakamlarimizda görmüstük. Ancak ihracat ailemizin dayanisma ruhu ile hizli bir toparlanma sürecine basladik. Bu büyük felaketin hemen ardindan mart ayinda 23,6 milyar dolar ile su ana kadarki tarih içerisinde en yüksek ihracat rakamina ulastik. Son 12 ayda ise 255,7 milyar dolarlik ihracat gerçeklesti. Biz her yila baslarken en az yüzde 10 büyüme hedefiyle yola çikiyoruz. Yasamis oldugumuz tüm olumsuzluklara ragmen gelecek aylarda ihracatimizdaki artis trendinin sürecegini tahmin ediyoruz."

- "OSEP, binlerce ihracatçiya rehber olacak"

OIB Yönetim Kurulu Baskani Baran Çelik de 550 bin kisilik istihdam gücü ve yüzde 15 oranindaki pay ile ihracatin lider sektörü olan otomotivin mart ayindaki rekorla önemli bir motivasyon kazandigini söyledi.

Çelik, "Cumhuriyetimizin kurulusunun 100. yilini kutlayacagimiz 2023 yili serefine 34 milyar dolarlik ihracatla tarihimizdeki en yüksek ihracat rakamina ulasmayi hedefliyoruz. Deprem felaketi basta olmak üzere küresel çapta yasanan tüm olumsuzluklara ragmen ülkemizin ihracat odakli büyümesine katki sunmaya devam ediyoruz. Martta ihracatimiz 3,3 milyar dolar ile aylik bazda tarihinin en yüksek ihracatina ulasti. Yilin ilk 3 ayindaki ihracatimiz da yüzde 15 artisla 8,5 milyar dolar oldu. Yilin ikinci yarisinda çip krizinin etkilerinin daha da azalmasi ile yine tarihi bir rekora imza atarak 34 milyar dolarlik yil sonu hedefimize ulasacagimizi öngörüyoruz." ifadelerini kullandi.

Çelik, OSEP'in; otomotiv sektöründe faaliyet gösteren yaklasik 8 bin ihracatçiya rehberlik edecegini, endüstriye yol gösterecegini ve gelecek hedeflerine katki sunacak bir belge niteligi tasidigini kaydetti.

Alti baslik olarak belirlenen hedeflerin 5 yilda tamamlanacagini öngördüklerini aktaran Çelik, su ifadeleri kullandi:

"OSEP, 6 baslik halindeki hedeflerden olusuyor: Bunlar; farkindalik, mevcut durum tespiti, yesil dönüsüm için finansa erisim ve is birlikleri, çevresel etkilerin azaltilmasi ve döngüsel ekonomiye geçis, çevreci araçlar için yeni teknolojilere geçis ve sosyal sürdürülebilirlik. Tüm basliklarda hedeflerimizin tamamlanmasinin 5 yil sürecegini öngörüyoruz. Devletimiz, sektör paydaslarimiz ve ihracatçi firmalarimizin olusturacagi sinerji ile yesil dönüsümün basariyla gerçeklestirilecegine, Türkiye'nin orta vadede karbon nötr araçlar için önemli bir üretim merkezi ve cazip bir pazar konumuna gelecegine inaniyoruz."

Türkiye otomotiv endüstrisinin yaklasik yüzde 77 payi ile en büyük pazari olan Avrupa ülkelerinin sürdürülebilir gelecek saglayan bir mobilite çerçevesi gelistirmeye öncülük ettigine dikkati çeken Çelik, "AB, Avrupa Yesil Mutabakati ile sürdürülebilirlik konusundaki sinirlarini belirledi. Türkiye otomotiv sektörünün ise rekabette ayakta kalabilmek için bu dönüsümün güçlü bir parçasi olmasi gerekiyor. En büyük pazarimiz olan Avrupa'yi kaybetmemek ve rekabet gücümüzü korumak için yeni teknolojilere ve elektrikli araçlara yatirim yapmaliyiz." seklinde konustu.

- "Avrupa'daki tesisler ile yarisir durumdayiz"

OSD Baskani Cengiz Eroldu ise global otomotiv sektörünün dönüsüm içinde oldugunu belirterek, otomotiv sanayinin basarili konumunu korumak, rekabetçiligini güçlendirmek için bu dönüsüme ayak uydurmanin önemli oldugunu vurguladi.

Sektörün en iyi teknolojilerin uygulanmasi ve çevresel performans açisindan Avrupa’daki tesisler ile yarisir durumda oldugunu ifade eden Eroldu, "Son 4 yilda ortalama araç basina kapsam 1 ve kapsam 2 sera gazinda yüzde 27,5 düsüs saglandi. OSD üyesi tesislerde atiklarin geri kazanim orani yüzde 99'a ulasti. Sürekli iyilesme prensibi ile yeni yatirimlara devam ediyoruz." dedi.

TAYSAD Baskan Yardimcisi Berke Ercan, "Plan, tüm paydaslarla otomotiv sektörünün; varligini korumasi, rekabetçiligini gelistirmesi, ayni zamanda büyümesi ve ülkemize katki saglamasi için hazirlandi. Plan dahilinde sektörümüzün disiplin ve çalisma anlayisi açisindan durum tespiti, hareket plani ve performans göstergeleri hazir. Bizlere bu plani uygulamak ve takip etmekten baska yapacak bir sey kalmiyor. Sektörün gelisimi ve sürdürülebilirligi için bu plani harekete geçirmeliyiz." ifadelerini kullandi.

Toplantida OIB Sürdürülebilirlik Komitesi Üyesi Kemal Yazici da Türkiye Otomotiv Sektörü Sürdürülebilirlik Eylem Plani'nin detaylarini anlatti.