Türkiye’deki yemek hizmetleri pazarinin gelecek 3 yilda yüzde 86 büyümesi öngörülüyorYunus Türk- Deloitte Türkiye Danismanlik Hizmetleri Lideri Hakan Göl:- "Salgin sonrasi sosyallesme isteginin pazar büyümesine önümüzdeki yillarda da olumlu etki göstermesi bekleniyor"

Türkiye’deki yemek hizmetleri pazarinin gelecek 3 yilda yüzde 86 büyümesi öngörülüyorYunus Türk- Deloitte Türkiye Danismanlik Hizmetleri Lideri Hakan Göl:- "Salgin sonrasi sosyallesme isteginin pazar büyümesine önümüzdeki yillarda da olumlu etki göstermesi bekleniyor"

ISTANBUL (AA) - Deloitte'un "Türkiye Yemek Hizmeti Pazari" raporuna göre, 415 milyar TL büyüklüge sahip Türkiye’deki yemek hizmetleri pazarinin, gelecek 3 yilda yüzde 86 büyüyerek 770 milyar TL’yi asmasi bekleniyor.

Deloitte açiklamasina göre, sirket, Türkiye’de yemek hizmetlerinin en büyük parçasini olusturan full servis gündelik zincir restoranlari inceledigi "Türkiye Yemek Hizmeti Pazari" raporunu açikladi.

Buna göre, salgin, dünyadaki tüm sektörler gibi yemek sektörünü de dönüstürdü. Raporda, Türkiye yemek hizmeti pazarinin en büyük parçasini olusturan ve odagin müsterinin oturarak yemek yemesi oldugu full servis gündelik zincir restoranlar özelinde degerlendirme yapildi.

Rapora göre, Türkiye yemek hizmeti pazarinin büyüklügünün 2021’de 144 milyar TL olarak gerçeklestigi tahmin ediliyor. Pazardaki en büyük segmenti ise yaklasik yüzde 40’lik pay ile full servis restoranlar olusturuyor.

Salgin, 2020’de birçok subenin kapanmasina ve satislarin düsmesine neden olsa da pazar 2016-2021 döneminde yüzde 16,3 büyüme gösterdi. Rapora bakildiginda, 2021'de sube basi islemlerin 2020'ye oranla daha yüksek oldugu kismi bir toparlanma yili olarak degerlendiriliyor.

Raporda referans olan alinan ülkelerden 2022-2026 yillari arasinda en hizli büyüyecek ülkenin Irlanda olmasi bekleniyor. En yavas büyüyecek ülkenin ise 2023 yilinda da yemek hizmeti pazarinin küçülecegi tahmin edilen, Yunanistan olacagi öngörülüyor.

Deloitte’un hazirladigi rapora göre, 2023’te 415 milyar TL büyüklüge ulasacagi tahmin edilen Türkiye’deki yemek hizmetleri pazari, 2026 yilinda yüzde 86 büyüyerek 770 milyar TL’yi asacak.

Full servis restoranlarin (FSR) büyüme beklentisi diger alt segmentlere kiyasla daha düsük olmasina ragmen FSR segmentinin 2026 yilina kadar pazardaki liderligini devam ettirecegi tahmin ediliyor.

- "Pazarin 2023-2026 arasi yaklasik yüzde 100 büyüyerek 312 milyar TL’ye ulasmasi bekleniyor"

Açiklamada görüslerine yer verilen Deloitte Türkiye Danismanlik Hizmetleri Lideri Hakan Göl, özellikle 2020 yilinda fast food-eve servis restoranlarin FSR’den pay aldigini belirterek, "Fast food-eve servis restoranlar, subelerin yalnizca eve teslim hizmeti sunmasina izin verildigi salgin döneminde sahip olduklari eve teslim sistemleriyle pazarda büyük bir avantaja sahip oldular." ifadelerini kullandi.

Göl, "Full servis restoranlar, önümüzdeki dönemlerde en büyük rakiplerini fast food-eve servis olarak degerlendirse de pazardaki liderlikleri devam edecek. Fast food restoranlarinin devam eden genislemesi, ucuz yemek alternatifleri için artan tüketici talebi ve genç nüfus, fast food-eve servis restoranlarin performansini olumlu yönde etkiliyor." ifadelerini kullandi.

Nüfusun artmasi ve gelirin yükselmesinin FSR pazarini büyüttügünü, daha yüksek gelir düzeyine sahip müsterilerin FSR’de daha fazla para harcadigini belirterek, "FSR pazari 2020 yilinda Kovid-19 kisitlamalari nedeniyle düsüs yasadi. 2021 yili itibariyla salgin öncesi seviyelere geri döndü. Salgin sonrasi sosyallesme isteginin pazar büyümesine önümüzdeki yillarda da olumlu etki göstermesi bekleniyor." degerlendirmesinde bulundu.

Pazarin 2023-2026 arasi yaklasik yüzde 100 büyüyerek 312 milyar TL’ye ulasmasini beklediklerini aktaran Göl, Türkiye Yemek Hizmeti Pazari raporunu hazirlarken pazari etkileyen 5 küresel trendin sektöre olan uzun dönem etkilerinin ele alindigini belirtti.

Göl, "Tüketici taleplerinin yönlendirmekte oldugu yemek hizmeti sektör trendleri, pazardaki oyunculari, rekabetçi kalabilmek için harekete geçmeye mecbur birakiyor. Son dönemde özellikle saglikli beslenme, sürdürülebilirlik, zincir restoranlarin yükselisi, dijital yemek ve müsteri deneyimi ve artan sosyal medya ilgisi pazara yön veren trendlerin basinda geliyor." ifadelerini kullandi.