TZOB Baskani Bayraktar'dan "sürdürülebilir balikçilik için avlanma yasagina uyulmasi" çagrisiDeniz Çiçek Palabiyik

TZOB Baskani Bayraktar'dan "sürdürülebilir balikçilik için avlanma yasagina uyulmasi" çagrisiDeniz Çiçek Palabiyik

ANKARA (AA) - Türkiye Ziraat Odalari Birligi (TZOB) Genel Baskani Semsi Bayraktar, yarin baslayacak denizcilik av yasagini degerlendirerek, "Sürdürülebilir balikçiligin saglanmasi için tüm balikçilarimizin av yasaklarina uymalari gerekiyor. Yasak avcilik faaliyetlerinin de il-ilçe müdürlüklerimize ya da jandarmaya bildirilmesi önem tasiyor." ifadesini kullandi.

Bayraktar, yaptigi açiklamada, 15 Nisan'dan sonra tüm denizlerde trol ve girgir aglari ile avcilik yapanlarin balik avlayamayacagini bildirerek, av yasaklarinin balik popülasyonunu ve denizleri korumak için alinan bir önlem olduguna isaret etti.

Denizlerdeki av yasaginin 1 Eylül 2023'e kadar devam edecegini aktaran Bayraktar, "Sürdürülebilir balikçiligin saglanmasi için tüm balikçilarimizin av yasaklarina uymalari gerekiyor. Yasak avcilik faaliyetlerinin de il-ilçe müdürlüklerimize ya da jandarmaya bildirilmesi önem tasiyor. Av yasagi süresince balikçi tezgahlarinda daha çok kültür baliklari olan çipura, levrek ve alabaligin yani sira ithal edilen baliklari ve av sezonunda avlanip uygun kosullarda saklanan balik türlerini bulmak mümkün olacak. Av yasaginin baslamasiyla birlikte, balikçilar kara sularin bitisigindeki uluslararasi sularda ve su ürünleri avcilik tebligi ile getirilen düzenlemelere uyulmasi sartiyla uzatma aglariyla avcilik yapabilecek." degerlendirmesinde bulundu.

Bayraktar, av yasaklarina uyulmasinin sektör için büyük önem tasidigini belirtirken, açiklamasini söyle sürdürdü:

"Tezgahlardaki balik çesitlerinin ve miktarlarinin azalmamasi için yogun baski altinda yapilan avcilikta yasaklar büyük rol oynuyor. Balik alirken boy yasagina aykiri olarak avlanmis küçük balik satisina, av yasagi süresince yasak olan türlerin satisina ve balik satis yerlerinde asgari hijyen sartlarina uyulup uyulmadigina dikkat edilerek balik alinmalidir. Vatandaslarin bu yöndeki tavir ve tutumlari balikçilik sektörü için büyük önem arz ediyor. "