Gazze'deki "cüceler futbol takimi" uluslararasi maçlarda Filistin bayragini dalgalandirmak istiyorNour Mahd Ali Abu Aisha,Ekrem Biçeroglu- Boyu 1,18 metre olan oyuncu Ala Mikdad: - "Yillardir hobi olarak mahalleden arkadaslarla çesitli vesilelerle toplanarak futbol oynuyorduk ancak ilk kez bizi tek bir ekipte bir araya getiren ve degerli toplumumuzun katkilariyla bize umut veren bir durum söz konusu" - Filistin Ampute Futbol Federasyonu Baskani Fuad Ebu Galyun: - "Bugün bu antrenmanda yer alan 5

Gazze'deki "cüceler futbol takimi" uluslararasi maçlarda Filistin bayragini dalgalandirmak istiyorNour Mahd Ali Abu Aisha,Ekrem Biçeroglu- Boyu 1,18 metre olan oyuncu Ala Mikdad:
- "Yillardir hobi olarak mahalleden arkadaslarla çesitli vesilelerle toplanarak futbol oynuyorduk ancak ilk kez bizi tek bir ekipte bir araya getiren ve degerli toplumumuzun katkilariyla bize umut veren bir durum söz konusu"
- Filistin Ampute Futbol Federasyonu Baskani Fuad Ebu Galyun:
- "Bugün bu antrenmanda yer alan 5

GAZZE (AA) - NUR EBU IYSE - Gazze Seridi'nde 5 kisiden olusan "cüceler futbol takimi", yurt disinda düzenlenecek uluslararasi maçlarda Filistin bayragini dalgalandirmak istiyor.

Gazze'de türünün ilk örnegi olan takimin oyunculari, kapali spor salonunda yüksek bir konsantrasyon ve coskulu bir atmosferle uluslararasi maçlara hazirlaniyor.

Takimin çekirdek kadrosu, kisa süre önce Filistin Ampute Futbol Federasyonunun destegiyle kuruldu. Takim, ayni zamanda 2021'de Lübnan'da kurulan ve Filistin Ulusal Futbol Federasyonu tarafindan taninan Filistin Cüceler Milli Futbol Takimi'nin da bir parçasini olusturuyor.

Oyuncularin, mayis ayinda Fas ile yapilacak karsilasmada Filistin Cüceler Milli Takimi kadrosunda ilk maçlarina çikmasi planlaniyor.

Gazze halkinin destegiyle çalismalarina devam eden oyuncular, AA muhabirine yaptiklari açiklamalarda, "takimin toplumun cücelere bakisini degistirecegini ve Filistin bayragini yüceltecegini" umduklarini dile getirdi.

- Hem umutlu hem de hirslilar

Boyu 1,18 metre olan oyuncu Ala Mikdad (40), Gazze'deki ilk cüceler futbol takiminda yer almaktan büyük mutluluk duydugunu söyledi.

Mikdad, "Yillardir hobi olarak mahalleden arkadaslarla çesitli vesilelerle toplanarak futbol oynuyorduk ancak ilk kez bizi tek bir ekipte bir araya getiren ve degerli toplumumuzun katkilariyla bize umut veren bir durum söz konusu." dedi.

"Allus amca" lakapli Mikdad, Gazze Seridi'nde cücelerin, özel gereksinimli bireyler olarak siniflandirildigina ancak herhangi bir özel ayricaliklari bulunmadigina isaret ederek, takimin Gazze'de cüceler için sosyal alanda bir farkindalik yarattigina dikkati çekti.

Mikdad ayrica takiminin uluslararasi organizasyonlarda Filistin bayragini dalgalandirarak yüceltecegine inandigini vurguladi.

- Toplumun cücelere karsi bakisi

Gazze'de cücelerin yasadigi toplumsal sikintilara da deginen Mikdad, yillar önce kendisinin de çesitli zorbaliklara maruz kaldigini ancak günümüzde farkindaligin artmasiyla toplumun cücelere bakisinin degistigini ifade etti.

Mikdad, cücelerin bugün toplumun önemli bir parçasi haline geldigini söyledi.

Ayni zamanda Gazze'de bir sivil toplum kurulusunda çalisan 1,14 metre boyundaki Heysem es-Saka (34) ise Mikdad ile ayni görüste degil.

Toplumun cücelere karsi bakisinin degismedigini düsünen Saka, "Gazze Seridi'nde cücelerin yasadigi güçlüklerin nedeni, bize hala engelli muamelesi yapan ve bizi kabul etmeyen toplumsal bakis." dedi.

Cücelerin toplumun normal bir üyesi gibi kabul edilmemesinin kendilerini olumsuz etkiledigini vurgulayan Saka, "Toplumun cücelere karsi olumsuz bakis açisi, cücelerin topluma katilimini, saglik, egitim ve istihdam gibi hizmetlere erisimlerini etkiliyor. Toplumsal faaliyetlere katilarak bu bakisi kiriyoruz." diye konustu.

Okulda ögrenciyken basladigi futbola zamanla kendini gelistirerek profesyonel bir oyuncu olarak devam ettigini dile getiren Saka, simdi bir futbol takimi ile Filistin'i yurt disinda temsil edecek olmalarini Gazze'deki cüceler için "büyük bir dönüsüm" seklinde nitelendirdi.

- Fas ile oynanacak maçta Filistin Cüceler Milli Takimi kadrosunda yer alacaklar

Filistin Ampute Futbol Federasyonu Baskani Fuad Ebu Galyun, "Federasyon, ister ampute ister cüce kategorisi olsun futbolla ilgileniyor. Bugün bu antrenmanda yer alan 5 oyuncu, Gazze'deki cüceler futbol takiminin çekirdegini olusturuyor." dedi.

Ebu Galyun, söz konusu 5 oyuncunun mayis ayinda Fas ile yapilacak karsilasmada Filistin Cüceler Milli Takimi kadrosunda yer alacagini aktardi.

Cüceler futbol takiminin sponsor arayisinda geçirilen 3 yilin ardindan kuruldugunu kaydeden Ebu Galyun, takim kurulurken maddi ve teknik sorunlar yasandigini anlatti.