Türkiye'deki azinlik cemaat temsilcileri "26. Avrasya Ekonomi Zirvesi"nde konustuMehmet Kara- Fener Rum Patrigi Bartholomeos: - "Iklim degisikligi ve savas kaçinilmaz bir sekilde gezegenimizin gelecegini etkiliyor. Dünyamiza, çevremize ve insan yasamina verdigimiz zararlardan dolayi sorumluyuz. Siyasi ve dini liderlerin bu konuda sorumlulugu var" - Türkiye Musevileri Hahambasi Isak Haleva: - "Savaslari engellemenin nasil diplomatik süreçler dedigimiz asamalara siki sikiya bagliysa dogal olaylari

Türkiye'deki azinlik cemaat temsilcileri "26. Avrasya Ekonomi Zirvesi"nde konustuMehmet Kara- Fener Rum Patrigi Bartholomeos:
- "Iklim degisikligi ve savas kaçinilmaz bir sekilde gezegenimizin gelecegini etkiliyor. Dünyamiza, çevremize ve insan yasamina verdigimiz zararlardan dolayi sorumluyuz. Siyasi ve dini liderlerin bu konuda sorumlulugu var"
- Türkiye Musevileri Hahambasi Isak Haleva:
- "Savaslari engellemenin nasil diplomatik süreçler dedigimiz asamalara siki sikiya bagliysa dogal olaylari

ISTANBUL (AA) - Marmara Grubu Vakfi (MGV) tarafindan Istanbul'da bu yil 26'ncisi düzenlenen ve "Avrasya Ekonomi Zirvesi" ikinci gününde Türkiye'deki azinlik cemaat temsilcilerinin konusmalariyla devam etti.

Bakirköy'deki bir otelde düzenlenen zirvede konusan Fener Rum Patrigi Bartholomeos, tüm dünyaya baris ve sayginin hakim olmasi için her zaman dua ettiklerini belirterek, barisin zarar gördügü zamanlarda insanlarin haklarinin çignendigini ve masum insanlarin zarar gördügünü anlatti.

Rusya-Ukrayna savasinin bunun bir örnegi olduguna dikkati çeken Bartholomeos, "Rusya devleti, insan ve ekolojik bütünlügü ve bagimsizlik taleplerini görmezden gelerek kanli bir askeri isgal gerçeklestiriyor. Bu durumun dini argümanlarla mesrulastirilmasi ve 'Ukraynali kardeslerini öldürürlerse cennetle ödüllendirileceklerinin' söylenmesini de siklikla kinamistik." diye konustu.

Bartholomeos, dini liderlerin tavizsiz bir sekilde baris ve dogayla uyum içinde yasami savunmasi gerektigini vurgulayarak, "Iklim degisikligi ve savas kaçinilmaz bir sekilde gezegenimizin gelecegini etkiliyor. Dünyamiza, çevremize ve insan yasamina verdigimiz zararlardan dolayi sorumluyuz. Siyasi ve dini liderlerin bu konuda sorumlulugu var. Barisi destekleyip çatismanin karsisinda durmaliyiz, yasamin yaninda olup ölüme karsi durmaliyiz." degerlendirmesinde bulundu.

Süryani Kadim Cemaati Patrik Vekili Yusuf Çetin, konusmasina depremde hayatini kaybedenlere taziyelerini ileterek basladi.

Mustafa Kemal Atatürk'ün "Cumhuriyet sizden fikri hür, vicdani hür, irfani hür nesiller ister" sözünü hatirlatan Çetin, sunlari kaydetti:

"Çünkü insan kendisine, ailesine, dogaya, esyaya tüm dünyaya getirecegi zarar ve yarari vicdaniyla karar verir. Bu itibarla saglikli huzurlu bir toplum, temiz ve düzenli bir doga, esenlik içinde bir dünya için basta din ve devlet yapilari olmak üzere küresel düzeyde öncelikle fikir ve vicdan hürriyetinin güvence altina alinmasi gerekiyor. Tüm kuruluslarimizla hür vicdanli nesiller yetistirmekle mükellefiz."

- "Tüm önlemlerimizi alalim sonra da Tanri'nin bizi korumasina siginalim"

Türkiye Musevileri Hahambasi Isak Haleva da depremde hayatini kaybedenler için taziye dileklerini iletti.

Insanligi tehdit eden dogal afetlerle mücadele edilmesi için öncelikli olarak bakis açisinin degistirilmesi gerektigini belirten Haleva, "Savaslari engellemenin nasil diplomatik süreçler dedigimiz asamalara siki sikiya bagliysa dogal olaylarin bir felaket haline gelmesinin sorumlulugu da en genel tanimiyla dogayi iyi tanimaya ve birlikte var olma yöntemlerine baglidir." ifadelerini kullandi.

Haleva, ülkelerin farkli afetlerle karsi karsiya kaldiklarini ve özellikle iklim degisikligine dikkat edilmesi gerektigine isaret ederek, dogal afetlele mücadelede bilimselligin önemine vurgu yapti.

Bilim ve teknolojinin geldigi noktanin gelecek için ümit verici oldugunu dile getiren Haleva, "Bilimin gösterdigi yolda, tüm önlemlerimizi alalim sonra da Tanri'nin bizi korumasina siginalim." dedi.

Süryani Katolik Kilisesi Patrik Vekili Korepiskopos Orhan Çanli, karsilasilan ulusal ve küresel problemlerle mücadele için yasam stilinin ve dogayla iliskin biçiminin gözden geçirilmesi gerektigini söyledi.

Canli, sorunlarla mücadele isbirligi yapilmasinin önemine dikkati çekerek, "Hepimiz doganin cömertiliginden faydalandigimiz için isbirligi içinde olmaliyiz. Evren bizim ortak evimiz, baska bir ortak evimiz yok. Bu ev gelecek nesillere de ait." diye konustu.