Saraybosna'nin müdafaasinda hayatini kaybedenler Sehir Günü'nde anildiVesna Besic,Ahmet Nurduhan

Saraybosna'nin müdafaasinda hayatini kaybedenler Sehir Günü'nde anildiVesna Besic,Ahmet Nurduhan

SARAYBOSNA (AA) - Bosna Hersek'in baskenti Saraybosna'nin 6 Nisan 1945'te Nazi isgalinden kurtarilmasi vesilesiyle kutlanan Sehir Günü'nde tarihte kentin müdafaasi için canlarini feda edenler anildi.

Saraybosna Sehir Günü kapsaminda hem Ikinci Dünya Savasi'nda hem de Bosna'daki son savasta 1425 gün süren Saraybosna Kusatmasi sirasinda hayatini kaybedenler için tören düzenlendi.

Ikinci Dünya Savasi'nda yasamini yitirenler için yaptirilan Sönmeyen Ates Aniti'nda baslayan anma törenleri, Bosna Hersek'in ilk Cumhurbaskani merhum Aliya Izetbegoviç'in de kabrinin bulundugu Kovaçi Sehitligi'nde sürdü.

Törenlere Bosna Hersek Devlet Baskanligi Konseyinin Bosnak üyesi Denis Becirovic, Konseyin Hirvat üyesi Zeljko Komsic, Saraybosna Belediye Baskani Benjamina Karic ve Saraybosnalilar katildi.

Becirovic, burada yaptigi açiklamada, "6 Nisan 1945'te Saraybosna, Nazilerden kurtarildi. Ardindan 5 ve 6 Nisan 1992'de Saraybosna Kusatmasi basladi. 1992'den 1996'ya kadar Saraybosna'nin çocuklarini, yaslilarini, erkeklerini ve kadinlarini öldüren suçlular, Ikinci Dünya Savasi'ndaki suçlulardan farkli degiller." diye konustu.

Karic de "Modern savas tarihinin en uzun ve en zor kusatmasini atlattik. Bugün, Saraybosna ve Bosna Hersek'imizin, tüm vatandaslarimizin mutlu yasayacagi bir sehir ve ülke olmasi için mücadele ediyoruz." dedi.

Saraybosna Sehir Günü kapsaminda kusatma sirasinda Saraybosna'da hayatini kaybeden çocuklar için yaptirilan Saraybosna Çocuklari Aniti'nda da tören düzenlendi.

- Saraybosna'da 6 Nisan'da ne oldu?

6 Nisan tarihi, Saraybosna için hem iyi hem de kötü anilari barindiriyor.

Ikinci Dünya Savasi'nda, 6 Nisan 1941'de Nazi Almanyasi tarafindan bombalanan Saraybosna, eski Yugoslavya ordusunun isgalci kuvvetlere karsi baslattigi operasyon sonucu dört yil sonra yine ayni gün, 6 Nisan 1945'te düsman isgalinden kurtarildi.

1941-1945'te 7 bin 92'si Yahudi olmak üzere 10 bin 961 Saraybosnali hayatini kaybetti.

Saraybosna, 6 Nisan 1992'de yeniden saldiriya ugradi. Bu kez Sirp birlikleri tarafindan kusatilan ve her gün bombalanan sehir, 1425 gün kusatma altinda kaldi.

Kusatma boyunca bin 601'i çocuk 11 bin 541 sivil yasamini yitirdi, sehirdeki tarihi ve kültürel eserler ile altyapi büyük hasar gördü.