Cumhurbaskanligi Iletisim Baskanligi, Dezenformasyon Bülteni'nin 72. sayisini yayimladiAhmet Sertan Usul- Bültende, "AK Parti, Öcalan'in hapisten çikmasi için 2 kez Meclis'e yasa önerisi getirdi, CHP tasarinin yasalasmasini engelledi" iddiasinin gerçek olmadigi belirtildi

Cumhurbaskanligi Iletisim Baskanligi, Dezenformasyon Bülteni'nin 72. sayisini yayimladiAhmet Sertan Usul- Bültende, "AK Parti, Öcalan'in hapisten çikmasi için 2 kez Meclis'e yasa önerisi getirdi, CHP tasarinin yasalasmasini engelledi" iddiasinin gerçek olmadigi belirtildi

ANKARA (AA) - Cumhurbaskanligi Iletisim Baskanligi Dezenformasyonla Mücadele Merkezince, Dezenformasyon Bülteni'nin 72. sayisi yayimlandi.

Bültende, Ankara Büyüksehir Belediye Baskani Mansur Yavas tarafindan ortaya atilan "Hükümet 2003, 2006 ve 2013 yilinda Öcalan'i hapisten çikarmaya çalisti, CHP karsi çikti" iddiasinin dogru olmadigi belirtildi.

Iddiaya konu tasari ve kanunlarin tamaminin, terörle çok yönlü etkin bir mücadele için hazirlandigi vurgulanarak, "Terör örgütünün zorla ya da kandirarak daga götürdügü kisilerin örgütten kaçisini saglamak ve dag kadrosunda çözülmeyi hizlandirmak amaciyla düzenlemeler yapilmistir. Iddia edilen kanun ve yasalar yürürlüge girdigi halde, terörist basi Abdullah Öcalan'in cezaevinde olmasi, iddialarin asilsiz oldugunu ortaya koyan en basit ve açik göstergedir. 3 tarih için ortaya atilan 3 iddia da incelenmis, konu hukuki boyutuyla da ortaya koyulmustur." ifadeleri kullanildi.

- "Terörist basi Abdullah Öcalan'in bu kanundan yararlanmasi mümkün degildir"

"2003'te Topluma Kazandirma Kanunu ile Öcalan'i serbest birakmaya çalistilar" iddiasinin dogru olmadigi belirtilerek, "2003 yilinda yürürlüge giren Topluma Kazandirma Kanunu'nda, 'Her ne ad altinda olursa olsun en üst seviyedeki yönetim biriminde yer almis olup, tamami üzerinde etkili olacak sekilde terör örgütünü sevk ve idare edenler bu kanundan yararlanamazlar' hükmü açikça ifade edilmistir. Dolayisiyla terörist basi Abdullah Öcalan'in bu kanundan yararlanmasi mümkün degildir." bilgisi verildi.

"2006'da Terörle Mücadele Kanunu'nda degisiklikle Öcalan'i serbest birakmak istediler" iddiasina iliskin sunlar kaydedildi:

"2006 yilina ait 'Terörle Mücadele Kanunu'nun Bazi Maddelerinde Degisiklik Yapilmasina Dair Kanun Tasarisi ve Içisleri ile Adalet Komisyonlari Raporlari'ndan bir bölüm okunmus ve burada terörist basinin serbest birakilacagi yorumu yapilmistir. Ayrica CHP'li milletvekillerinin itirazlari sayesinde bu tasarinin geri çekildigi iddia edilmistir. Öncelikle tasaridan çikarilan madde, iddia edildigi gibi CHP'nin itirazi üzerine ya da saibeler nedeniyle degil, Türk Ceza Kanunu'nun 221'inci maddesinde zaten mevcut oldugu için 'mükerrerlik' gerekçesiyle tasaridan çikarilmistir.

Etkin Pismanlik Yasasi (TCK 221) incelendiginde, 'Suç islemek amaciyla örgüt kuran ancak örgütün amaci dogrultusunda suç islenmeden örgütü dagitan, dagilmasini saglayan' örgüt kurucu veya yöneticisinin yararlanabilecegi belirtilmistir. Bu dogrultuda, 40 bin insanimizin ölümüne neden olan bir örgüt yöneticisinin Etkin Pismanlik Yasasi'ndan yararlanabilmesi mümkün degildir. Cumhurbaskani Erdogan, 2006 yilinda gündeme gelen benzer iddialara tepki göstererek, terörist basi Öcalan'i serbest birakmayi vatana ihanet olarak nitelendirmistir. TCK 221 maddesi yürürlükte olmasina ragmen terörist basi Öcalan'in cezaevinde olmasi da tüm iddialari çürütmektedir."

- "2013'te TCK 221'de herhangi düzenlemeye gidilmemistir"

"2013'te TCK 221'de degisiklik yaparak Öcalan'i serbest birakmaya çalistilar" iddiasinin da dogru olmadiginin alti çizilerek, "2013 yilinda TCK 221'de herhangi düzenlemeye gidilmemistir. Ekranda gösterilen kanun taslagi, 2014 yilindaki Terörün Sona Erdirilmesi ve Toplumsal Bütünlesmenin Güçlendirilmesine Dair Kanun taslagidir. Bu taslak incelendiginde de 'terör örgütü yöneticilerinin TCK 221'den yararlanmasina' dair herhangi bir hükmün yer almadigi açikça görülmektedir. TCK 221 yürürlükte olmasina ragmen terörist basi Öcalan'in cezaevinde olmasi da tüm iddialari zaten açikça çürütmektedir." ifadelerine yer verildi.

Bültende, "AK Parti, Öcalan'in hapisten çikmasi için 2 kez Meclis'e yasa önerisi getirdi, CHP tasarinin yasalasmasini engelledi" iddiasinin da gerçek olmadigi belirtilerek, sunlar kaydedildi:

"Iddia edilen tarihte TBMM'ye sunulan kanun tasarisi, Terörle Mücadele Kanunu'nun Bazi Maddelerinde Degisiklik Yapilmasina Dair olmakla beraber 22 Haziran 2006'da kanunlasmis¸ ve yürürlüge girmistir. Bahse konu kanun tasarisinda terörle etkin mücadelenin kapsami, içerigi ve yaptirimlarin uygulanmasina iliskin düzenlemeler yer almaktadir. Tasari kanunlasmasina ragmen terörist basi Abdullah Öcalan'in hala Imrali Cezaevi'nde olmasi, iddianin kamuoyunu manipüle etme amaci tasidigini açikça göstermektedir."

- "TSK'ya Suriyeli subay ve astsubaylar alindi" iddiasi

CHP Genel Baskan Yardimcisi Veli Agbaba tarafindan ortaya atilan, "TSK'ya Suriyeli subay ve astsubaylar alindi" iddiasinin dogru olmadigi ifade edildi.

Türk Silahli Kuvvetlerinde, vatandasliga sonradan kabul edilmis olanlardan muvazzaf subay veya astsubay bulunmadigi belirtilerek, "Bunun yaninda Askeralma Kanunu kapsaminda, vatandasliga sonradan kabul edilenler dahil olmak üzere belirli bir yasa gelen her erkek vatandasimizin askerlik hizmetini yerine getirme yükümlülügü bulunmaktadir. Bu kapsamda, vatandasliga sonradan kabul edilenler de askerlik yükümlülüklerini sartlarina ve TSK ihtiyaçlarina göre yapabilmektedir. Kanunla düzenlenen bu konuda, sadece Suriyeliler degil, baska bir uyruktan olanlara da özel bir uygulama söz konusu degildir." bilgisi verildi.

- "Türkiye'de 10 milyon Suriyeli var" iddiasi

Bültende, "Türkiye'de 10 milyon Suriyeli var" iddiasiyla ilgili, "Içisleri Bakanligi Göç Idaresi Baskanliginin kamuoyuyla paylastigi resmi verilere göre, 11 Mayis 2023 itibariyla ülkemizde bulunan geçici koruma kapsamindaki Suriyeli sayisi, 3 milyon 388 bin 698'dir. Sosyal medyada paylasilan ve manipülasyon içeren mesnetsiz verilere itibar edilmemelidir." açiklamasi yapildi.

- Hamburg Baskonsoloslugu'nda oy kullanma süreci

Bazi basin yayin organlarinda yer alan "Almanya'nin Hamburg Baskonsoloslugu'nda AK Parti ve MHP disindaki partilerin müsahitlerine izin verilmiyor" iddiasinin dogru olmadigi belirtildi.

Cumhurbaskani Seçimi'nin ikinci turu kapsaminda Hamburg Baskonsoloslugu'nda oy kullanma sürecinin 11 sandikta sorunsuz devam ettigi belirtilerek, su bilgiler verildi:

"Müsahitlerin oy kullanilan çadirdaki sandiklarin her birinin basinda durarak görev yapma talepleri, fiziki alanin yetersiz olmasi ve oy verme sürecinde genel huzur ve düzenin bozulmasi gerekçesiyle farkli partilerin temsilcilerinden olusan 11 sandik kurulu tarafindan reddedilmistir. Oy kullanilan alanlarda, müsahitlerin tüm sandiklari herhangi bir fiziki ya da baska bir engel olmadan görebilecekleri özel birer alan ayrilmistir. Ayrica tüm partilerin müsahitlerinin zaman zaman sandiklarin arasinda dolasmasina da imkan taninmaktadir."

Bazi sosyal medya hesaplarindan paylasilan "Taliban Lideri Abdulgani Birader, 'Akincilarimiz Türkiye'de konuslandirildi. Cundullah ve Hizbullah ile birlikte bir devrim yapmak üzere bekliyoruz' dedi" iddiasinin dogru olmadigi vurgulandi.

Arastirmalar neticesinde, böyle bir açiklamanin yapilmadigi ve iddianin tamamen uydurma oldugunun tespit edildigi aktarilarak, "Taliban'dan yapilan açiklamada da iddialar yalanlanmis, böyle bir açiklama yapilmadigi belirtilmistir." ifadesi kullanildi.

- "Defne Devlet Hastanesi'nin sadece ön cephesi bitti" iddiasi

Basin yayin organlarinda yer alan bazi görüntülerle ilgili "Bittigi iddia edilen Defne Devlet Hastanesi'nin sadece ön cephesi bitti" iddiasinin gerçek olmadigi belirtildi.

Kahramanmaras merkezli 6 Subat'taki depremlerden etkilenen Hatay'da 24 Mart'ta temeli atilan Defne Devlet Hastanesi'nin 2 ay gibi kisa bir sürede tamamlandigi bildirilerek, söyle devam edildi:

"Hastanenin açilis programinda konusan Cumhurbaskani Recep Tayyip Erdogan, hastanenin 22 Mayis itibariyla hasta kabulüne baslayacagini duyurmustur. Iddiaya konu görüntüler güncel degildir ve hastanenin insaat sürecinde çekilmistir. 21 Mayis itibariyla, sadece arka kisimdaki idari binada son çalismalar sürmektedir. Hastanenin bu kismi, saglik hizmetini herhangi bir biçimde engellememektedir."

Bazi sosyal medya hesaplarindan paylasilan "Sandik numaralari degismis. Haberi olmayan eski seçmen kagidiyla sandigini bulamayacak" iddiasinin dogru olmadigi, seçmenlerin, 28 Mayis'taki Cumhurbaskani Seçimi'nin ikinci turunda oy kullanacaklari sandiklarin, 14 Mayis seçimlerindekilerle ayni olacagi belirtildi.

- "Gözaltina alinan 4 sahistan hiçbiri mülteci degildir"

"Mülteciler Kadiköy'de polise saldirdi" ve "Polis halay çeken gençlere silah kullanarak müdahale ediyor" seklindeki iddialarin da gerçek olmadigi ifade edilerek, sunlar kaydedildi:

"Kadiköy Moda sahilinde bir grup sahsin çevreye rahatsizlik verdigi sikayetleri üzerine polis, adrese intikal ederek sahislari uyarmistir. Kisa süre sonra benzer sikayetler gelmeye devam etmis ve polis yeniden adrese gitmistir. Polisin uyarilarina, 'Gel müzigi kapattirabiliyorsan kapattir, gel bizi alabiliyorsan al' seklinde karsilik veren sahislar, mukavemet göstermislerdir. Mukavemet sirasinda bir polisimizin sag el kemigi kirilmistir. Polis kalabaligi dagitma amaçli havaya 3 el ates açmistir. Gözaltina alinan 4 sahistan hiçbiri mülteci degildir. Bu sahislardan S.G'nin 'terör örgütü propagandasi yapmak' (PKK) suçundan, C.K'nin ise 'resmi belgede sahtecilik' suçundan kayitlari bulunmaktadir."

Bir televizyon programinda ortaya atilan "Bütün sandiklarda seçim sürecine emniyet görevlileri dahil oldu" iddiasinin dogru olmadigi belirtilen bültende, "Seçim sandiklarinda oy verme islemi süresince, siniflarda sadece sivil ve müsahitler yer almaktadir. Emniyet görevlileri, sandik kurulu baskani ile üyelerinin bizzat ihbari halinde seçim isleminin yapildigi yere (sinifa) girebilmektedir. Emniyet görevlileri, talep karsilandiktan hemen sonra, oy verme isleminin yapildigi yeri terk etmek zorundadir." bilgisi paylasildi.

HDP'li Mehmet Ali Aslan'in paylastigi fotografla ilgili, "Babasi KHK'den ihraç edilen 16 yasindaki Trabzonlu genç 'Biz terörist degiliz' diyerek intihar etti" iddiasinin gerçegi yansitmadigi ifade edilerek, "Iddiaya konu fotograf, Trabzon'un Dernekpazari ilçesinde 2018 yilinda intihar eden 16 yasindaki A.K.G'ye aittir. Bu üzücü olayda gencin intihar nedeninin, bir bilgisayar oyunu oldugundan süphelenilmistir." ifadeleri kullanildi.

Bazi sosyal medya hesaplarindan paylasilan görüntülerle ilgili "Sanliurfa'da jandarma kaçak mültecileri yakalayip Harran Üniversitesi'ne götürüyor, burada vatandaslik verilerek ülkeye sokuluyorlar" iddiasinin dogru olmadigi bildirildi.

Yakalanan kaçaklarin, Göç Idaresine bagli Geri Gönderme Merkezlerine teslim edildigi ve uyruk tespitinin ardindan sinir disi edildigi belirtilerek, FETÖ'cü hesaplarin Türk güvenlik güçlerini karalama kampanyalarina itibar edilmemesi gerektigi kaydedildi.

- "Yabancilara oy kullandirildigi" iddialari

"YSK, 300 milyon oy pusulasi bastirdi. Yabancilara oy kullandirildigi söyleniyor" iddialarina iliskin su açiklamaya yer verildi:

"Devlet Malzeme Ofisi (DMO), Yüksek Seçim Kurulu Baskanligi tarafindan seçimlerde kullanilmasi için 24 Mart 2023’te '249 milyon 670 bin 310 adet birlesik oy pusulasi ile 814 bin 120 adet görme engelli oy kullanma sablonu' basimi için duyuruda bulunmustur. Ilan metni ve ek sartlar, DMO'nun resmi sitesinde seffaf bir sekilde paylasilmistir. YSK, oy pusulalarinin hangi asamalarda kullanilacagini tüm seffafligiyla açiklamis oldugu halde medyada üretilen manipülasyonlar, seçmenleri seçim güvenligi konusunda kaygilandirma amaci tasimaktadir."

Sosyal medya hesaplarindan, "Türkiye Petrolleri Anonim Ortakligi (TPAO) hisse senedi satisi" iddiasiyla paylasilan reklamlarin dolandiricilik amaçli ve yasa disi oldugu belirtilerek, "TPAO yüzde 100 kamu sermayeli bir kamu iktisadi tesebbüsüdür. Halka açik bir sirket olmadigindan, herhangi bir hisse satisi söz konusu degildir." ifadelerine yer verildi.

Bazi sosyal medya hesaplarindan paylasilan, "Dubai'deki Türk konsoloslugunda, yabancilara seri halde pasaport teslim edildi, görevliler yabancilara 'Yarin sabah gelip oyunuzu kullanin' dedi" iddiasinin gerçek disi oldugu vurgulanarak, sunlar kaydedildi:

"Konsolosluklarda evrak kabul islemleri ögleden önce gerçeklestirilmekte, islemleri tamamlanan pasaportlar ögleden sonra veya ertesi gün teslim edilmektedir. Ögleden sonra evrak kabul islemi yapilmamaktadir. Sadece biten isler seri biçimde teslim edilmektedir. Yurt Disi Seçmen Kütügü, 20 Mart 2023 Pazartesi günü Türkiye saatiyle saat 08.00'de 'www.ysk.gov.tr' adresinde ilan edilmistir. Bu tarihten sonra yabancilara vatandaslik verilerek oy kullandirilmasi mümkün degildir."

Bazi basin yayin organlarinda yer alan, "Atatürk Üniversitesi Hastanesi'nde gelir düstügü için çalisanlarin tesvikinden tasarruf edilecek" iddiasinin dogru olmadigi bildirilerek, su bilgiler verildi:

"Atatürk Üniversitesi Hastanesi, 2022 ve 2023 yillarinda 2547 sayili Kanun'un 58'inci maddesi geregince ödenen 'performans ödemeleri'nde ciddi artislar yapmis ve yeniden bir artis¸ planlandigi bildirilmistir. Söz konusu ödemelerin düsürülecegi yönündeki haberler gerçegi yansitmamaktadir.

Hastane yönetimi, polikliniklerde randevusuz hasta bakma yönündeki sikayetlerin artmasi nedeniyle vatandaslarimizin magdur edilmemesi için hastaneye gelen her hastanin basvurusunun alinmasi ve mesai saatleri içinde muayenelerinin saglanmasini amaçlamistir. Ek bir bilgi ile bu durumun ayni zamanda hastane giderlerini de olumsuz yönde etkiledigi belirtilmis, bu bilgi çarpitilarak servis edilmistir."