Merkez Bankasi Mart Ayi Fiyat Gelismeleri Raporu yayimlandi:Muhammed Said Tanil- "Temel mal grubunda aylik fiyat artisi emtia fiyatlari ve Türk lirasindaki görünüme paralel yavasladi ve bu grupta yillik enflasyon 4,48 puan düsüsle yüzde 36,58 seviyesine geriledi"- "Yillik enflasyon islenmemis gidada 0,19 puan düsüsle yüzde 65,94’e, islenmis gidada ise 2,19 puan azalisla yüzde 71,68 seviyesine indi"

Merkez Bankasi Mart Ayi Fiyat Gelismeleri Raporu yayimlandi:Muhammed Said Tanil- "Temel mal grubunda aylik fiyat artisi emtia fiyatlari ve Türk lirasindaki görünüme paralel yavasladi ve bu grupta yillik enflasyon 4,48 puan düsüsle yüzde 36,58 seviyesine geriledi"- "Yillik enflasyon islenmemis gidada 0,19 puan düsüsle yüzde 65,94’e, islenmis gidada ise 2,19 puan azalisla yüzde 71,68 seviyesine indi"

ISTANBUL (AA) - Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankasi (TCMB) Aylik Fiyat Gelismeleri Raporu'na göre, martta tüketici yillik enflasyonu tüm alt gruplarda gerilerken, söz konusu düsüse en belirgin katki 1,80 puanla enerjiden geldi.

Türkiye Istatistik Kurumu'nun (TÜIK) mart ayinda Tüketici Fiyat Endeksi'nin (TÜFE) yüzde 2,29 arttigini ve yillik enflasyonun yüzde 50,51'e geriledigini açiklamasinin ardindan TCMB'nin Fiyat Gelismeleri Raporu da yayimlandi.

Rapora göre, martta yillik enflasyon tüm alt gruplarda düsüs kaydetti.

Enerji grubu fiyatlari, kur ve emtia fiyatlarindaki görünüme paralel olarak ilimli seyretmeye devam etti. Türk lirasindaki istikrarli seyir ve ithalat fiyatlarindaki olumlu görünüme ek olarak, giyim ve ayakkabi sektöründe sezon indiriminin mart ayinda da devam etmesinin etkisiyle, temel mal grubunda aylik fiyat artisi yavasladi.

Gida fiyatlari bu dönemde temelde kirmizi et ve islenmis et ürünleri öncülügünde tarihsel egiliminin üzerinde artis kaydetti.

Aylik tüketici fiyatlarinin seyrinde gida ile birlikte öne çikan bir diger kalem olan hizmetlerde büyük ölçüde kira, yemek hizmetleri, egitim ve paket turlarin etkisi hissedildi.

Mart ayinda üretici fiyatlari aylik artisi enerji fiyatlarinda belirginlesen gerileme destegiyle zayiflarken, bu görünüm altinda, B ve C endekslerinde yillik enflasyon yavaslamaya devam etti. Mevsimsellikten arindirilmis çekirdek göstergelerde Ekim 2021’den bu yana en düsük aylik artis orani kaydedildi.

- "Kira alt grubunda aylik artis yüzde 4,89 ile bir önceki aya kiyasla güçlendi"

Bir önceki aya göre enerji, temel mallar, gida ve alkolsüz içecekler, hizmet ve alkol-tütün-altin gruplarinin katkilari sirasiyla 1,80, 1,37, 0,60, 0,53 ve 0,37 puan azaldi.

Mevsimsellikten arindirilmis verilerle incelendiginde, aylik artislar önceki aya kiyasla B ve C endeksinde bir miktar yavaslarken, fiyat artislari B endeksini olusturan gruplardan islenmis gidada daha belirgin olmak üzere hizmet ve temel mallarda zayifladi.

Hizmet fiyatlari mart ayinda yüzde 3,08 yükselirken, grup yillik enflasyonu 1,71 puan azalarak yüzde 59,93 oldu.

Bu dönemde yillik enflasyon ulastirmada daha belirgin olmak üzere lokanta-otel, haberlesme ve diger hizmetler alt gruplarinda gerileme, kirada ise yükselis kaydedildi.

Ulastirma hizmetleri aylik artisi kara yolu ile sehirlerarasi yolcu tasimaciligindaki düsüsün etkisiyle yüzde 1,01 ile ilimli gerçeklesirken, alt grup yillik enflasyonu 13,15 puan düsüsle yüzde 57,12 seviyesine geriledi.

Kirmizi et fiyatlarinin sürükledigi gida fiyatlarinin etkisiyle lokanta-otel fiyatlarindaki aylik artis orani yüksek seviyesini korurken, diger hizmetler alt grubundaki yükseliste paket tur ile özel okul ücretlerine istinaden egitim hizmetleri kalemleri öne çikti.

Kira alt grubunda aylik artis yüzde 4,89 ile bir önceki aya kiyasla güçlenirken, haberlesme fiyatlari görünümünde internet ücretindeki yükselis belirleyici oldu.

- "Dayanikli mal alt grubunda yillik enflasyon 4,72 puan azalarak yüzde 40,21 oldu"

Temel mal grubunda aylik fiyat artisi emtia fiyatlari ve Türk lirasindaki görünüme paralel yavasladi ve bu grupta yillik enflasyon 4,48 puan düsüsle yüzde 36,58 seviyesine geriledi.

Dayanikli mal fiyatlari (altin hariç) aylik bazda yüzde 1,67 yükselirken, mobilya kalemi yüzde 5,22'lik fiyat artisiyla bu gelismede öne çikti. Otomobil ve beyaz esya kalemlerinde ise daha ilimli fiyat hareketleri izlendi.

Bu gelismeler sonucunda dayanikli mal alt grubunda yillik enflasyon 4,72 puan azalarak yüzde 40,21 olarak gerçeklesti.

Diger temel mallarda fiyatlar bu dönemde yüzde 2,52 yükseldi. Yasal karlilik baremlerinde ay ortasinda gerçeklesen düzenlenmeyi takiben ilaç fiyatlari yüzde 5,38, ev ile ilgili temizlik malzemeleri yüzde 4,47 artti.

Giyim ve ayakkabi alt grubunda, sezon indirimlerinin mart ayinda devam etmesiyle fiyatlar yüzde 2,02 gerilerken, yillik enflasyon 4,45 puan düserek yüzde 16,26 seklinde gerçeklesti.

- "Aylik bazda enerji fiyatlari yüzde 0,38 artis ile ilimli seyrini korudu"

Enerji fiyatlari mart ayinda yüzde 0,38 artis ile ilimli seyrini korudu. Böylelikle, bu grupta yillik enflasyon 14,35 puan azalarak yüzde 35,66 seviyesine geriledi. Bu gelismede, sebeke suyu fiyatlarindaki artisa karsin, uluslararasi ham petrol fiyatlarindaki geri çekilmeyi takiben akaryakit fiyatlarinda gözlenen düsüsün etkisi hissedildi.

Gida ve alkolsüz içecekler grubu fiyatlari mart ayinda yüzde 3,84 artarken, yillik enflasyon 1,44 puan azalarak yüzde 67,89 oldu.

Yillik enflasyon islenmemis gidada 0,19 puan düsüsle yüzde 65,94’e, islenmis gidada ise 2,19 puan azalisla yüzde 71,68 seviyesine geriledi.

Mevsimsellikten arindirilmis veriler bu dönemde sebze grubunda daha belirgin olmak üzere taze meyve ve sebze fiyatlarinda azalisa isaret etti.

Gida fiyatlari mart ayi artisi önemli ölçüde kirmizi et, beyaz et ve bunlara bagli islenmis et ürünlerinden kaynaklanirken, yumurta fiyatlarindaki artis da dikkati çekti. Ekmek-tahil ürünleri fiyatlarindaki artislar bu dönemde de devam etti.

Yurt içi üretici fiyatlari mart ayinda yüzde 0,44 ile sinirli artis kaydederken, yillik enflasyon 14,16 puan azalarak yüzde 62,45 oldu.

Ana sanayi gruplarina göre yillik enflasyon alt gruplarin tümünde düsüs kaydederken, aylik bazda enerji fiyatlari sanayi dogal gaz ve elektrik fiyatlarindaki gelismelere istinaden belirgin bir azalis gösterdi.

Aylik fiyat gelismeleri sektörler bazinda incelendiginde, elektrik-gaz imalati ile rafine petrol ürünleri fiyatlarinda düsüs gözlenirken, gida, fabrikasyon metal, agaç-mantar ürünleri, basim-kayit hizmetleri ve mobilya imalati sektörleri fiyat artislari ile öne çikti.