Bundesbank, Alman ekonomisinde resesyon bekliyorBahattin Gönültas

Bundesbank, Alman ekonomisinde resesyon bekliyorBahattin Gönültas

BERLIN (AA) - Almanya Merkez Bankasi (Bundesbank), “inatçi yüksek enflasyon” nedeniyle Alman ekonomisinde bir resesyon bekledigini duyurdu.

Bundesbank'in ekonomiye yönelik mart ayi raporu yayimlandi.

Raporda, özellikle tüketici ile ilgili sektörlerin halen inatçi yüksek enflasyondan ve bunun sonucunda tüketimin kisitlamasindan muzdarip oldugu belirtilerek, Alman ekonomisinin yilin ilk çeyreginde daralacagina isaret edildi.

Almanya'da Ifo Beklentiler Endeksi ile GFK Tüketici Güven Endeksi‘nin bir miktar yükselse de düsük seviyede kaldigi aktarilan raporda, "Almanya'da ekonomik faaliyet cari çeyrekte muhtemelen yeniden düsecek. Ancak düsüsün 2022'nin son çeyregine göre daha az olmasi muhtemel.” ifadelerine yer verildi.

Mart ayinda, ülkede enflasyon oraninin baz etkisi nedeniyle önemli ölçüde düsmesinin beklendigi belirtilen raporda, “Çekirdek enflasyon orani ise olaganüstü israrci oldugunu kanitliyor. Yilin ortasina kadar hafif sekilde artabilir." denildi.

Analistler ise daha yüksek çekirdek enflasyon oranini, sirketlerin tüketicilere daha yüksek enerji maliyetleri yansittiginin bir isareti olarak görüyorlar.

Bu arada, Almanya ekonomisi, 2022'nin son çeyreginde, enerji krizi ve rekor enflasyonun etkisiyle bir önceki çeyrege göre yüzde 0,2 küçülmüstü.

Ekonomistler, Avrupa'nin en büyük ekonomisinin resesyona girdigini düsünürken, bu yilin ilk çeyreginde GSYH'nin daha da düsmesini bekliyor.

Teknik resesyon, "üst üste iki çeyrek GSYH'de küçülme yasanmasi" olarak ifade ediliyor.

Almanya, 10 yillik iyi bir ekonomik büyümeden sonra Kovid-19 salgininin ilk yili olan 2020'de 2009'dan beri ilk kez resesyon yasamisti.

Bunlarin yaninda, Alman hükümeti, ekonomide bu yil yüzde 0,2 büyüme bekliyor.

Öte yandan, Almanya’da ocakta yüzde 8,7 olan yillik enflasyon, subatta beklentiler dahilinde degisim göstermemisti.