Deprem bölgesindeki bazi illerde elektrik ve dogal gaz tahsilati ertelendiZeynep Beyza Kiliç

Deprem bölgesindeki bazi illerde elektrik ve dogal gaz tahsilati ertelendiZeynep Beyza Kiliç

ANKARA (AA) - Kahramanmaras merkezli depremlerden etkilenen bazi illerdeki tüketicilerin elektrik ve dogal gaz tüketimlerine yönelik tahakkuk ve tahsilat islemleri 31 Mayis'a kadar ertelendi.

Konuya iliskin Cumhurbaskanligi Karari Resmi Gazete'de yayimlandi.

6 Subat'ta meydana gelen depremler nedeniyle zarar gören bazi illerdeki tüketicilerin elektrik ve dogal gaz tüketimlerine yönelik tahakkuk ve tahsilat islemlerinin ertelenmesine dair usul ve esaslar belirlendi.

Buna göre, Adiyaman Hatay, Kahramanmaras ve Malatya illerinin tamami ile Gaziantep ilinin Islahiye ve Nurdagi ilçelerinde bulunan faal veya kullanilabilir durumda olan iletimden bagli elektrik tüketicileri, orta gerilimden bagli sanayi abone grubundaki elektrik tüketicileri, orta gerilimden bagli "kamu ve özel hizmetler ile diger abone" grubundaki elektrik tüketicileri haricindeki elektrik tüketicilerine yönelik ilgili tedarik sirketleri tarafindan gerçeklestirilen tahakkuk ve tahsilat islemleri 31 Mayis'a (bu tarih dahil) kadar ertelendi.

Bu süredeki toplam elektrik tüketimine esas fatura bedeli, haziran ayi fatura ödeme döneminden itibaren gecikme zammi olmaksizin esit taksitlerle 6 ayda tahsil edilecek. Bu islemler, ilgili tedarik sirketleri tarafindan basvuru sarti aranmaksizin yürütülecek.

- Dogal gaz tüketimine iliskin tahakkuk ve tahsilat erteleme

Ayrica, Adiyaman, Hatay, Kahramanmaras ve Malatya illerinin tamami ile Gaziantep ilinin Islahiye ve Nurdagi ilçelerinde ilgili bölgelerin dogal gaz dagitim sirketlerinden veya tedarik sirketlerinden dogal gaz temin eden tüm konut aboneleri ile yillik tüketimi 100 bin standart metreküp ve altinda olan diger tüm tüketicilerin dogal gaz tüketimlerine iliskin tahakkuk ve tahsilat islemleri de 31 Mayis'a (bu tarih dahil) kadar ertelendi.

Bu süredeki toplam dogal gaz tüketimine esas fatura bedeli haziran ayi fatura döneminden itibaren gecikme zammi olmaksizin esit taksitlerle 6 ayda tahsil edilecek. Söz konusu islemler ilgili dogal gaz dagitim sirketleri ile tedarik sirketleri tarafindan basvuru sarti aranmaksizin yürütülecek.

Kamu tüzel kisiligini haiz aboneler ve genel aydinlatma aboneleri bu karar kapsami disinda tutulacak.

- Finansman, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanligi bütçesinden karsilanacak

Elektrik tüketimlerine yönelik tahsilat ertelemelerinden kaynakli finansman ihtiyacina yönelik finansman maliyeti, Umumi Hayata Müessir Afetler Dolayisiyla Elektrik ve Dogal Gaz Tüketim Bedelleri Tahakkuk ve/veya Tahsilatlarinin Ertelenmesi Hakkinda Yönetmelik hükümleri çerçevesinde Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanligi bütçesinden karsilanacak.

Dogal gazda tüketimleri kapsaminda ertelenen tutarlar kadar ilgili dogal gaz dagitim sirketlerinin Boru Hatlari ile Petrol Tasima AS'ye (BOTAS) yapacaklari ödemeler de erteleme süresi boyunca ötelenecek ve bu tutar öteleme sonrasinda gecikme zammi olmaksizin esit taksitlerle 6 ayda BOTAS'a ödenecek.

Söz konusu ertelemeden kaynakli finansman maliyeti Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanligi bütçesinden karsilanacak.