Taksim Camisi'ne "Elhamdülillah" yazili ramazan mahyasi asildiLale Bildirici Büyükkarakaya- Taksim Camii Islam Egitim, Kültür ve Sanat Vakfi Genel Müdürü Muhammet Furkan Gümüs: - "Ramazan ayi boyunca mahyamizda ramazan ve dayanisma temali mesajlara yer verecegiz. Bizleri recep, saban ve ramazan aylarina ulastiran Allahutaala'ya bir hamdüsena olmasi için ilk mahya yazimiz 'Elhamdülillah' olacak" - "Taksim Camisi'nde asilan mahya, dijital bir mahya oldugundan ramazan ayi boyunca istedigimiz siklik

Taksim Camisi'ne "Elhamdülillah" yazili ramazan mahyasi asildiLale Bildirici Büyükkarakaya- Taksim Camii Islam Egitim, Kültür ve Sanat Vakfi Genel Müdürü Muhammet Furkan Gümüs:
- "Ramazan ayi boyunca mahyamizda ramazan ve dayanisma temali mesajlara yer verecegiz. Bizleri recep, saban ve ramazan aylarina ulastiran Allahutaala'ya bir hamdüsena olmasi için ilk mahya yazimiz 'Elhamdülillah' olacak"
- "Taksim Camisi'nde asilan mahya, dijital bir mahya oldugundan ramazan ayi boyunca istedigimiz siklik

ISTANBUL (AA) - Taksim Camisi'nin minareleri arasina ramazana günler kala "Elhamdülillah" yazili mahya asildi.

"Onbir ayin sultani" ramazana özel Osmanli gelenegi ve mirasi mahyalar, hazirlanarak camilere asilmaya baslandi.

Bu kapsamda, Istanbul'un yeni sembollerinden biri olarak kabul edilen Taksim Camisi'nin serefelerine çikarilan "Elhamdülillah" yazili mahya, iki minarenin arasina çekilerek asildi.

Taksim Camii Islam Egitim, Kültür ve Sanat Vakfi Genel Müdürü Muhammet Furkan Gümüs, AA muhabirine yaptigi açiklamada, memleket ve millet olarak el birligiyle yardimlasma ve dayanismanin en güzel örnegini gösterdiklerini söyledi.

Taksim Camisi ve Külliyesi'nin Cumhurbaskani Recep Tayyip Erdogan'in katilimiyla 2021 yilinin Mayis ayinda ibadete açildigini belirten Gümüs, "Bu geçen süre itibariyle Taksim Camii ve Külliyesi sadece dini hizmetlerin degil, sosyal ve kültürel hizmetlerin de yer almis oldugu bir külliye haline geldi. Taksim Camisi, 16 bin 400 metrekarelik bir yapilar bütünü. Sadece bir cami degil, içerisinde 4 kat otoparkin, Taksim Camii Kültür Sanat Merkezi'nin, Taksim Kitabevi'nin, Taksim Kahve ve Taksim Asevi çalismalarinin içerisinde yer aldigi çok amaçli salonu, fuaye, sanat atölye odalarinin oldugu bir külliye." dedi.

Gümüs, Taksim Asevi'ni geçen aralik ayinda hizmete açtiklarini, burada da haftanin 5 günü ihtiyaç sahiplerine, ise erkenden gidenlere ve sabah namazindan çikanlara çorba ikraminda bulunduklarini ifade ederek, Taksim Asevi ile camisi önünde vatandaslarin oruçlarini açabilmeleri için iftarda da çorba dagitilacagini dile getirdi.

Geçmisten günümüze mahyanin önemini anlatan Gümüs, söyle devam etti:

"Yaklasmis oldugumuz ramazan ayi münasebetiyle Taksim Camisi'ne gelenegimizin önemli bir unsuru olan mahyalarin takimini gerçeklestiriyoruz. Ramazan ayi boyunca mahyamizda ramazan ve dayanisma temali mesajlara yer verecegiz. Bizleri recep, saban ve ramazan aylarina ulastiran Allahutaala'ya bir hamdüsena olmasi için ilk mahya yazimiz 'Elhamdülillah' olacak. Bu anlamda Islam ve Osmanli gelenegine uygun olarak diger camilerimizde farkli uygulamalar var. Taksim Camisi'nde asilan mahya, dijital bir mahya oldugundan ramazan ayi boyunca istedigimiz siklikta mesajlara yer verme imkani bize taniyor."

Muhammet Furkan Gümüs, caminin dini, kültür ve sosyal hizmetlerini vakif olarak kendilerinin yürüttügünü söyledi.

- "Ramazan boyunca önemli mesajlara mahyamizda yer veriyoruz"

Mahyanin da ayni sekilde vakif çalismasi olduguna dikkati çeken Gümüs, "Bu konuda da cami insaati sürecinde isbirligi yaptigimiz, projesini hazirladigimiz özel bir mahya üreticisiyle beraber çalisiyoruz. Her ramazan ayina yaklastigimizda, bu mahya üreticisi firmamizla beraber gerçeklestirdigimiz dijital mahyayi minarelerimiz arasina asiyor, ramazan ayi boyunca önemli mesajlara mahyamizda yer veriyoruz." diye konustu.

Ramazanin Müslümanlar açisindan önemli bir ay oldugunu vurgulayan Gümüs, "Ülkemizin yasamis oldugu, içinde bulundugu zor durumlar noktasinda ramazan ayini bir vesile kilarak, özellikle deprem bölgesindeki vatandaslarimizin, deprem sonrasindaki sartlarini daha da iyilestirme noktasinda bütün Müslümanlari, Taksim Camii ve vakif anlaminda, bütün vatandaslarimizi el birligiyle yardimlasma ve infak seferberligine katilmaya davet ediyoruz." seklinde konustu.

- "Dijital mahyalar uzun süre kaliyor"

Dijital Mahya üreticisi Zeki Erdem ise yaklasik 13-14 senedir dijital elektronik mahyalar ürettiklerini söyledi.

Geleneksel mahyalarda verilen mesajlarin biraz sinirli oldugunu ifade eden Erdem, sunlari kaydetti:

"Tabii ki onlar da çok güzel. Hala selatin camilerinde yer aliyor. Biz onlari da takip ediyoruz. Hatta bu mahyalari yapan bir ustamiz kaldi. Onu da biliyoruz ve kendisiyle görüsüyoruz. Dijital mahyalarin farki, içine istedigimiz mesaji, istedigimiz zamanda, istedigimiz sayida yazabilmemiz. Bu en büyük avantaji. Kullanimi, montaji daha kolay ve daha uzun ömürlü. Yani biz bir mahyayi astigimiz zaman 7-8 sene, belki 10 sene kullanildigi yere ve iklime göre çalisiyor. Ramazan bizim sevincimiz. Biz Müslüman bir ülkede yasiyoruz. Kendimize düsen kisminda mahyalari yapip ramazana yetistirmeye çalisiyoruz. Türkiye'de 900 noktada, yurt disinda 20 ülkede mahyamiz var. Bunlarla ilgili geri dönüsler oluyor."