Cumhurbaskani Erdogan seçimlerin yenilenmesine iliskin karari imzaladi: (1)Zafer Fatih Beyaz- "Anayasamizin 116'nci maddesinin verdigi yetkiyle, 18 Haziran 2023'te yapilmasi gereken seçimlerin 14 Mayis'ta yenilenmesi kararini imzaladim" - "(Seçimlerin 14 Mayis'ta yenilenmesi karari) Resmi Gazete'de yayimlanacak bu kararin ardindan, YSK iki aylik seçim takvimini baslatacaktir" - "(Deprem bölgesinde) Amacimiz bir yil içinde 244 bin konut ve 75 bin köy evinden olusan 319 bin haneyi tamamlayarak, he

Cumhurbaskani Erdogan seçimlerin yenilenmesine iliskin karari imzaladi: (1)Zafer Fatih Beyaz- "Anayasamizin 116'nci maddesinin verdigi yetkiyle, 18 Haziran 2023'te yapilmasi gereken seçimlerin 14 Mayis'ta yenilenmesi kararini imzaladim"
- "(Seçimlerin 14 Mayis'ta yenilenmesi karari) Resmi Gazete'de yayimlanacak bu kararin ardindan, YSK iki aylik seçim takvimini baslatacaktir"
- "(Deprem bölgesinde) Amacimiz bir yil içinde 244 bin konut ve 75 bin köy evinden olusan 319 bin haneyi tamamlayarak, he

ANKARA (AA) - Cumhurbaskani Recep Tayyip Erdogan, Anayasanin 116'nci maddesinin verdigi yetkiyle 18 Haziran'da yapilmasi gereken cumhurbaskani ve milletvekili seçimlerinin 14 Mayis'ta yenilenmesi kararini imzaladi.

Erdogan, Cumhurbaskanligi Külliyesi'nde seçimlerin yenilenmesine iliskin karari imzalamasinin ardindan açiklama yapti.

Anayasanin 116'nci maddesinin verdigi yetkiyle, 18 Haziran'da yapilmasi gereken Cumhurbaskani ve Milletvekili seçimlerinin 14 Mayis'ta yenilenmesi kararini imzaladigini bildiren Cumhurbaskani Erdogan, söyle konustu:

"Resmi Gazete'de yayimlanacak bu kararin ardindan, Yüksek Seçim Kurulu (YSK) iki aylik seçim takvimini baslatacaktir. Buna göre, insallah iki ay sonraki ilk pazar günü olan 14 Mayis'ta milletimiz, cumhurbaskanini ve milletvekillerini seçmek üzere sandik basina gidecektir. Seçimlerin yenilenmesi kararimizin ülkemize, milletimize, Türkiye Büyük Millet Meclisimize ve siyasi partilerimize hayirli olmasini diliyorum."

- "Alternatif olarak da 14 Mayis tarihini teklif ettik"

Seçimlerin tarihinin 14 Mayis olarak güncellenmesi kararini, yilbasindan hemen sonra kamuoyuyla paylastiklarini animsatan Erdogan, su ifadeleri kullandi:

"Bizi, seçim tarihini yaklasik bir ay öne çekme kararini almaya yönelten sebeplerden bazilari sunlardi, her seyden evvel 18 Haziran, milyonlarca gencimizin gelecegini ilgilendiren üniversite sinav takvimiyle çakisan bir tarihti. Yine bu tarih, yurt içinden ve yurt disindan yüzbinlerce vatandasimizin hac farizasini ifa etmek üzere mübarek topraklara gittigi bir döneme denk geliyordu. Ilk ve orta dereceli okullarin seçim tarihinden hemen önce tatile girmesi sebebiyle her yil oldugu gibi bu sene de milyonlarca vatandasimiz, memleketine veya tatil beldelerine gitmek üzere yola çikacakti. Bunlarin basini çektigi sebeplerle, 18 Haziran'in milletimizin iradesini sandiga yansitmasini teminde saglikli bir tarih olmadigini degerlendirdik. Alternatif olarak da 14 Mayis tarihini teklif ettik.

Demokrasi geçmisimiz bakimindan anlamli bir yil dönümüne de tekabül eden bu tarihin milletimiz nezdinde hüsnü kabul gördügünü biliyoruz. Ancak ülkemizin 6 Subat'ta ardi ardina yasadigi iki büyük deprem, seçimle ve seçim tarihiyle ilgili tartismalari gündemimizden çikardi. Asrin felaketi olarak nitelenen bu deprem, Kahramanmaras, Hatay, Adiyaman, Gaziantep, Malatya, Osmaniye, Sanliurfa, Diyarbakir, Kilis, Adana ve Elazig illerimizde, yüreklerimizi yakan can ve mal kayiplarina yol açti."

- "Depremde 47 binin üzerinde insanimiz vefat etti"

Cumhurbaskani Erdogan, "Depremin ilk günlerindeki agir kis sartlari, hasar gören altyapi ve 500 kilometreyi bulan yikim alaninin büyüklügü isimizi hayli güçlestirmis olsa da, ya bir yol bularak ya bir yol açarak insanlarimizin yardimina kostuk. Bu 11 ilimizde yasayan 14 milyon vatandasimizi dogrudan etkileyen, genis bir çevrede hissedilen depremde 47 binin üzerinde insanimiz vefat ederken, 115 binden fazla insanimiz da yarali olarak kurtarildi." dedi.

Depremde hayatini kaybedenlere bir kez daha Allah'tan rahmet, yakinlarina sabir ve millete bassagligi dileyen Erdogan, konusmasini söyle sürdürdü:

"Sehirlerimizi yerle yeksan eden bu afette, milyonlarca vatandasimiz evini kaybederken, milyonlarca vatandasimiz da ardi arkasi kesilmeyen sarsintilar sebebiyle evine giremez hale geldi. Felaketin ilk anindan itibaren, devlet ve millet olarak, tüm gücümüz ve imkanlarimizla depremzede vatandaslarimizin yanindayiz. Cumhurbaskaniyla, bakanliklariyla, belediyeleriyle, sivil toplum kuruluslariyla, gönüllüleriyle, dost ülkelerden gelen kardeslerimizle, felaket gününden beri sadece depremle ugrastik."

- "Hedefimiz depremde zarar gören sehirlerimizi adeta sifirdan kurmaktir"

Arama-kurtarma faaliyetlerinin tamamlandigi yerlerde hemen enkaz kaldirma ve yeni konutlarin insasi çalismalarina basladiklarini hatirlatan Cumhurbaskani Erdogan, sunlari kaydetti:

"Ayni sekilde, yiyecek, içecekten barinmaya kadar, bölgede yasayan insanlarimizin temel ihtiyaçlarini karsilayacak mekanizmalari kurduk, gelistirdik. Sayilari hizla artan konteyner kentlerimizle zor sartlarda hayata tutunma mücadelesi veren depremzedelerimize, nispeten daha iyi barinma imkanlari sagliyoruz. Kalici konutlarimizin insasina da her gün yeni temeller atarak devam ediyoruz. Amacimiz ilk etapta bir yil içinde 244 bin konut ve 75 bin köy evinden olusan 319 bin haneyi tamamlayarak hemen hak sahiplerine teslim etmektir. Esas hedefimiz ise toplamda 800 binden fazla konutu barindiran yikik, yikilacak, agir hasarli, orta hasarli 270 bin binayi ortadan kaldirarak, depremde zarar gören sehirlerimizi adeta sifirdan kurmaktir. Insa ve ihya faaliyetlerimizi, kadim sehircilik geleneklerimizi yasatan, tarihi ve kültürel degerlerimizi koruyan bir anlayisla yürütüyoruz. Tüm bu konutlari etap etap tamamlayarak 3,5 milyon insanimiza yeni, güvenli, huzurlu hayat alanlari olusturana kadar durup dinlenmeden çalismakta kararliyiz. Ayni sekilde, ülkemiz genelinde uyguladigimiz kentsel dönüsüm projeleriyle, afete dirençli sehirlerin insasini hizlandiriyoruz."

(Sürecek)