Israil hükümeti Moritanya, Somali, Nijer ve Endonezya ile iliskileri normallestirme arayisindaAbdel Ra'ouf D. A. R. Arnaout,Çagri Kosak

Israil hükümeti Moritanya, Somali, Nijer ve Endonezya ile iliskileri normallestirme arayisindaAbdel Ra'ouf D. A. R. Arnaout,Çagri Kosak

KUDÜS (AA) - Israil hükümetinin Moritanya, Somali, Nijer ve Endonezya ile iliskilerin normallesmesi konusunda harekete geçtigi belirtildi.

Israel Today gazetesinin diplomatik kaynaklara dayandirdigi habere göre, Disisleri Bakani Eli Cohen'in söz konusu ülkelerle iliskileri normallestirmeye çalistigi aktarildi.

Israil ve Moritanya arasinda 1999'da diplomatik iliskilerin kuruldugu ve 2008'de Israil'in Gazze'ye saldirilari sebebiyle bunun kesildigi hatirlatilan haberde, bu ülkeyle müzakerelerin "ileri bir asamada" oldugu kaydedildi.

Somali konusunda ise "Kizildeniz girisinde Aden Körfezi ve Hint Okyanusu arasindaki stratejik konumunu göz önüne alan Israil, (Somali ile) diplomatik iliskiler kurmak istiyor." ifadelerine yer verildi.

Israil'in "uranyum konusunda dünyadaki önemli hammadde kaynaklarina ev sahipligi yapan Nijer ile iliskileri normallestirme niyetinde" oldugu belirtilen haberde, Nijer ile kurulacak iliskiler sayesinde uluslararasi alanda "Israil'e karsi oy kullanacak ülkelerin sayisinin azaltilmasinin" hedeflendigi degerlendirmesinde bulunuldu.

Haberde ayrica, "Cohen, dünyanin en kalabalik Müslüman nüfusa sahip ülkesi Endonezya ile iliskileri normallestirmeye çalisiyor." denilerek, Tel Aviv'in Cakarta ile diplomatik iliski kurma arayisinda oldugu vurgulandi.

ABD'nin arabuluculugunda Israil ve Lübnan arasindaki deniz sinirinin belirlenmesi konusunda da çalismalarin devam ettigi aktarilan haberde, Basbakan Binyamin Netanyahu'nun da "arka planda çaba gösterdigi" ifade edildi.

Moritanya, Somali, Nijer ve Endonezya'dan ise haberle ilgili henüz bir açiklama yapilmadi.