Cumhurbaskani Erdogan'in, Rusya Devlet Baskani Putin ile Soçi'deki görüsmesi basladiFerdi Türkten- Cumhurbaskani Recep Tayyip Erdogan: - "(Tahil koridoru) Inaniyorum ki yapacagimiz görüsmeden sonra da basin toplantisiyla verilecek mesaj dünyaya, özellikle az gelismis Afrika ülkelerine yönelik bir adim çok çok önemli olacak" - "Türkiye Rusya arasindaki iliskilerde özellikle su andaki dis ticaret hacmimizin 62 milyar dolarda olmasi ve 100 milyar dolar hedefine dogru yürüyor olmamiz bizi gerçekten

Cumhurbaskani Erdogan'in, Rusya Devlet Baskani Putin ile Soçi'deki görüsmesi basladiFerdi Türkten- Cumhurbaskani Recep Tayyip Erdogan:
- "(Tahil koridoru) Inaniyorum ki yapacagimiz görüsmeden sonra da basin toplantisiyla verilecek mesaj dünyaya, özellikle az gelismis Afrika ülkelerine yönelik bir adim çok çok önemli olacak"
- "Türkiye Rusya arasindaki iliskilerde özellikle su andaki dis ticaret hacmimizin 62 milyar dolarda olmasi ve 100 milyar dolar hedefine dogru yürüyor olmamiz bizi gerçekten

SOÇI (AA) - Cumhurbaskani Recep Tayyip Erdogan, Karadeniz tahil koridoruna iliskin, "Inaniyorum ki yapacagimiz görüsmeden sonra da basin toplantisiyla verilecek mesaj dünyaya, özellikle az gelismis Afrika ülkelerine yönelik bir adim çok çok önemli olacak." dedi.

Cumhurbaskani Erdogan'in, Rusya Devlet Baskani Vladimir Putin ile görüsmesi basladi. Iki lider Rus Sanatoryum'daki görüsmenin basinda açiklama yapti.

Türkiye-Rusya iliskilerinde çok farkli bir dönemde olundugunu ifade eden Erdogan, "Hele hele Rusya-Ukrayna arasindaki savasin geldigi böyle bir dönemde bu ziyareti gerçeklestirmis olmak, sizin bu daveti yapmis olmaniz beni ve heyetimi gerçekten mutlu etmistir." diye konustu.

Cumhurbaskani Erdogan, "Türkiye Rusya arasindaki iliskilerde özellikle su andaki dis ticaret hacmimizin 62 milyar dolarda olmasi ve 100 milyar dolar hedefine dogru yürüyor olmamiz bizi gerçekten çok mutlu ediyor. Bugün burada Merkez Bankasi baskanlarimizin bir araya gelmesi, birbirleriyle ayrica görüsecek olmalarinin, aramizdaki ikili iliskilerde yerli para birimine adim atma noktasinda da önemli olduguna inaniyorum." degerlendirmesinde bulundu.

Akkuyu Nükleer Enerji Santralindeki gelismelerin gayet iyi devam ettigini, orada 25 bine yakin istihdam saglanmasinin önemli oldugunu dile getiren Erdogan, "Ilk üniteyle ilgili atilmis olan adim gayet güzel. Kaldi ki bizim daha önce de sizinle görüstügümüz gibi Sinop Nükleer Enerji Santraliyle ilgili de bir adim atmamiz söz konusu olacak diye düsünüyorum. Tabii Trakya'da bir 'hub'in olacak olmasi o da ayri bir zenginlik ve bir canlilik unsuru." ifadelerini kullandi.

Erdogan, Türkiye ile Rusya arasindaki en önemli adimlardan birinin turizm noktasindaki gelismeler oldugunu belirterek sunlari kaydetti:

"Turizmde de su anda Rusya bizde bir numara. Böyle bir konumda. Bütün bunlarla beraber tabii en önemli adim, herkes bugün Türkiye Rusya iliskilerinde bu ziyaretimizle Tahil Koridoru meselesine bakiyorlar. Buradan Tahil Koridoruyla ilgili bugün ne çikacak diye bunu bekliyorlar. Inaniyorum ki yapacagimiz görüsmeden sonra da basin toplantisiyla verilecek mesaj dünyaya, özellikle az gelismis Afrika ülkelerine yönelik bir adim çok çok önemli olacak.

Bir diger aramizdaki en önemli konu savunma sanayiine yönelik attigimiz ve atacagimiz adimlar. Enerji sektöründe zaten aramizdaki adim, özellikle dogal gaz konusunda biz birinci derecede su anda Rusya ile dogal gazda çok önemli iliski içerisindeyiz. Bunu daha da gelistirerek devam ettirecegimize inaniyorum. Bu arada yaz mevsimiyle ilgili malum yanginlar, orman yanginlari ve bu konuda da bize gönderdiginiz 2 uçakla gerçekten çok ciddi derdimize derman oldunuz. Tabii bunu 2 kat daha, 1 kat daha artirabilirsek çok daha isabetli olacak, çünkü bu yaz mevsimi devamli bu tehdidin altindayiz ve bu tehdidi atlatmamizda çok ciddi faydalar var."

Görüsme basina kapali devam ediyor.