Cumhurbaskani Erdogan, "Uluslararasi Bagisçilar Konferansi"na canli baglanti ile katildi: Mehmet Tosun- "Ilk hesaplarimiza göre depremin yol açtigi yikimin maliyetinin yaklasik 104 milyar dolari bulacagi anlasiliyor. Bu çapta bir afetle ekonomik durumu ne olursa olsun hiçbir ülkenin tek basina mücadele etmesi mümkün degildir" - "Deprem bölgesindeki 11 ilimizde yikik, acil yikilacak ve agir hasarli, yani artik kullanilamaz hale gelmis bina sayisi 298 bine, buralardaki bagimsiz bölüm sayisi ise 87

Cumhurbaskani Erdogan, "Uluslararasi Bagisçilar Konferansi"na canli baglanti ile katildi: Mehmet Tosun- "Ilk hesaplarimiza göre depremin yol açtigi yikimin maliyetinin yaklasik 104 milyar dolari bulacagi anlasiliyor. Bu çapta bir afetle ekonomik durumu ne olursa olsun hiçbir ülkenin tek basina mücadele etmesi mümkün degildir"
- "Deprem bölgesindeki 11 ilimizde yikik, acil yikilacak ve agir hasarli, yani artik kullanilamaz hale gelmis bina sayisi 298 bine, buralardaki bagimsiz bölüm sayisi ise 87

ANKARA (AA) - Cumhurbaskani Recep Tayyip Erdogan, Kahramanmaras merkezli depremlere iliskin, "Ilk hesaplarimiza göre depremin yol açtigi yikimin maliyetinin 103,6 milyar dolari bulacagi anlasiliyor. Bu çapta bir afetle ekonomik durumu ne olursa olsun hiçbir ülkenin tek basina mücadele etmesi mümkün degildir." dedi.

Erdogan, AB Komisyonu ile AB Konseyi Dönem Baskani Isveç'in, Türkiye ve Suriye'de depremlerden etkilenen bölgelere destek için düzenledigi "Uluslararasi Bagisçilar Konferansi"na Cumhurbaskanligi Külliyesi'nden canli baglantiyla katildi.

Buradaki konusmasina, katilimcilari selamlayarak baslayan Erdogan, Avrupa Birligi Komisyonu Baskani Ursula von der Leyen ve Avrupa Birligi Konseyi Dönem Baskanligini yürüten Isveç Basbakani Ulf Kristersson'a düzenledikleri konferans için tesekkür etti.

Türkiye'nin 6 Subat'ta, insanlik tarihinin en büyük tabii afetlerinden biriyle sarsildigini hatirlatan Erdogan, ayni bölgede 9 saat arayla meydana gelen 7,7 ve 7,6 büyüklügündeki iki siddetli depremin, 14 milyon vatandasin yasadigi 11 ilde çok ciddi yikima ve can kaybina yol açtigini belirtti.

Enkaz altinda kalan 50 bin 96 insanin hayatini kaybettigini, 115 bin vatandasin ise yarali kurtarildigini aktaran Erdogan, vefat edenlere Allah'tan rahmet, yakinlarina ve Türk halkina sabir, yaralilara acil sifalar diledi.

Cumhurbaskani Erdogan, aralarinda AB vatandaslarinin da oldugu, hayatini kaybeden 6 bin 807 yabanci ve Suriyeli için de bassagligi dileklerini iletti.

Bilim insanlarinin, yasanan felaketi "dünya üzerinde, karada meydana gelen en siddetli sarsinti" olarak tanimladigina dikkati çeken Erdogan, bir kismi müstakil deprem büyüklügüne ulasan artçi sarsintilarin halen devam ettigini söyledi.

Depremden etkilenen illerin bazilarinin, son günlerde bir de asiri yagis ve sel afetleriyle mücadele ettigini kaydeden Erdogan, "Olumsuz hava satlarina ragmen enkaz kaldirma çalismalarindan depremzedelerimizin barinma, gida ve diger ihtiyaçlarinin giderilmesine kadar gereken her türlü gayreti gösteriyoruz." diye konustu.

- "Dayanismayi asla unutmayacagiz"

Devletin ilgili tüm kurumlarinin yani sira belediyelerin, sivil toplum kuruluslarinin, gönüllülerin deprem bölgesinde canla basla çalistigini vurgulayan Erdogan, söyle devam etti:

"Hasar tespit çalismalarimiz tamamlanmak üzeredir. Deprem bölgesindeki 11 ilimizde yikik, acil yikilacak ve agir hasarli, yani artik kullanilamaz hale gelmis bina sayisi 298 bine, buralardaki bagimsiz bölüm sayisi ise 876 bine variyor. Ilk hesaplarimiza göre, depremin yol açtigi yikimin maliyetinin yaklasik 104 milyar dolari bulacagi anlasiliyor. Bu çapta bir afetle ekonomik durumu ne olursa olsun hiçbir ülkenin tek basina mücadele etmesi mümkün degildir. Yillardir dünyanin dört bir yanindaki ihtiyaç sahiplerinin imdadina kosan Türkiye, depremin hemen sonrasinda 90 ülkeden gelen 11 bin 320 personelin destegini yaninda buldu. Telefonla arayarak, mesaj göndererek veya bizzat ülkemize gelerek milletimizin acisini paylasan dostlarimiz, kardeslerimiz oldu.

130'a yakin ülkeden yardimlar depremzedelerimize ulasti. 36 sahra hastanesi, siz degerli dostlarimizin sayesinde kurularak yaralilarimizin tedavisine katki sagladi. Her birinize, sahsim, ülkem ve milletim adina sükranlarimi sunuyorum. Bu zor günlerde tüm dostlarimizin, kurumlariyla, üye ve aday ülkeleriyle Avrupa Birligi'nin, Birlesmis Milletler'in ve diger uluslararasi örgütlerin sergiledigi dayanismayi asla unutmayacagiz."

- "Esas mücadelemiz simdi basliyor"

Bu konferansin, halklar arasindaki iliskilerin ne kadar saglam temellere dayandigini gösteren bir baska örnek olduguna isaret eden Erdogan, "Konferansta yapacaginiz katkilar, depremin yaralarini sarma ve afetin izlerini ortadan kaldirma çabalarimizda bize yardimci olacaktir çünkü esas mücadelemiz simdi basliyor. Depremde yikilan tüm sehirlerimizi altyapisi, üstyapisi, isyerleri, tarihi ve kültürel degerleriyle yeniden insa ve ihya edecegiz." dedi.

Cumhurbaskani Erdogan, sunlari söyledi:

"Hedefimiz, bir yil içinde deprem bölgesinin tamamindaki konut ihtiyacini karsilayacak sayida, kaliteli ve güvenli yapiyi insa etmektir. Ilk yil 319 bin, toplamda ise 650 bin konutu insanlarimiza teslim etmeyi planliyoruz. Yer tespiti yapilan, zemin ve etüt çalismalari biten bölgelerde temelleri atip konut insaatlarina hemen basladik. Bir taraftan bunlari yaparken es zamanli olarak çadir kent, konteyner kent ve prefabrik yapilarin kurulumuna araliksiz devam ediyoruz. Insallah iki ay içinde 108 bin konteyner kurarak, yarim milyon insanimizi bu alanlara yerlestirecegiz."

Erdogan, Türk milletinin dayanismanin gücüne, paylasmanin bereketine inanan bir millet oldugunu, tarih boyunca hiçbir ayrim yapmadan, kimsenin inancina, kökenine, diline bakmadan, dara düsen herkesin yardimina kostugunu hatirlatti.

- "Tüm insanlara kapimizi ve gönlümüzü açtik"

Son olarak, koronavirüs salgini döneminde, Türkiye'den talepte bulunan 160 ülke ile 12 uluslararasi kurulusa tibbi yardim ve teçhizat gönderdiklerini animsatan Erdogan, sunlari kaydetti:

"Suriye'den Ukrayna'ya kadar, çatisma bölgelerinden göç etmek zorunda kalan tüm insanlara kapimizi ve gönlümüzü açtik. Halihazirda 3,5 milyonu Suriyeli olmak üzere, 4 milyonu askin siginmaciya ev sahipligi yapiyoruz. Bugün de ülkemizde asrin felaketinin yaralarini sararken, depremden etkilenen Suriye halkiyla dayanisma içerisindeyiz. Üçüncü taraflarin ve baska ülkelerin, Suriye'deki depremzedelere yönelik karadan ve havadan insani yardim malzemesi intikallerinde gereken kolayligi gösteriyoruz. Bu tutumumuzu bundan sonra da sürdürecegiz. Gece-gündüz demeden milletimiz için yardim toplayan, ekipleriyle arama-kurtarma mücadelemize destek veren, bu zor günlerimizde yanimizda olan siz dostlarimiza tesekkür ediyorum. Konferansin, ülkemiz ve milletimiz için hayirlara vesile olmasini diliyorum."