TBMM Disisleri Komisyonu Baskani Oktay, Türk devletleri temsilcileriyle bir araya geldiErtugrul Subasi

TBMM Disisleri Komisyonu Baskani Oktay, Türk devletleri temsilcileriyle bir araya geldiErtugrul Subasi

TBMM (AA) - TBMM Disisleri Komisyonu Baskani Fuat Oktay, Türk Devletleri Teskilati (TDT) üyesi devletlerin büyükelçi ve temsilcileriyle görüstü.

Oktay, 3 Ekim 2009'da imzalanan Nahçivan Anlasmasi'yla kurulan TDT üyesi devletlerin büyükelçi ve temsilcilerini TBMM'de kabul ederek, ögle yemegi verdi.

Yemekte konusma yapan Oktay, bugünün, Türk Dünyasi Isbirligi Günü oldugunu animsatarak, "Dünyanin ekonomi merkezlerinin degistigi ve cografyamizin öneminin arttigi günümüzde, Türk dünyasi olarak artik aramizdaki baglari güçlendirecek daha saglam adimlar atiyoruz." dedi.

Büyük çabalarla insa edilen isbirligi mekanizmalarinin, her alanda kurumsallastigini ve saglam temellere kavustugunu vurgulayan Oktay, TDT'nin uluslararasi arenada dikkatle takip edildigini, üçüncü ülkelerin isbirligi yapmak istedigi bir platform haline geldigini söyledi.

Semerkant zirvesinde KKTC'nin teskilata gözlemci üye oldugunu animsatan Oktay, Kibris Türkleri'nin, Türk dünyasinin ayrilmaz bir parçasi oldugunu ve KKTC'nin, TDT'nin tüm faaliyetlerine layikiyla katilimini yürekten desteklediklerini vurguladi.

Oktay, 6 Subat'ta meydana gelen depremler sonrasi TDT üyesi devletlerin desteginin ve dayanismasinin, Türk halkinin hafizasina kazindigini ifade etti.

TDT semsiyesi adi altinda yer alan kurum ve kuruluslarin faaliyetlerinin, Türk dünyasinda isbirliginin ilerletilmesi için kritik önemde oldugunu dile getiren Oktay, "Türk bütünlesmesi yolunda attigimiz adimlar tarihi önemdedir, ancak bununla yetinemeyiz. Zira çok daha fazlasini yapmaya firsatlar ve potansiyeller açik." diye konustu.

Fuat Oktay, TDT sekretaryasina ev sahipligi yapan Türkiye'nin, teskilatin basarisi için tüm kurum ve kuruluslariyla çaba sarf etmeyi sürdürecegini kaydetti.

Türkiye'nin, kardeslerinin yaninda yer almaya devam edeceginin altini çizen Oktay, konusmasini, Gaspirali Ismail Bey'in kardeslik ve birlik olmaya dair sözleriyle tamamladi.