YSK'nin "cumhurbaskani adayligina" yönelik kararlari Resmi Gazete'de yayimlandiKemal Karadag

YSK'nin "cumhurbaskani adayligina" yönelik kararlari Resmi Gazete'de yayimlandiKemal Karadag

ANKARA (AA) - Yüksek Seçim Kurulunun (YSK), 14 Mayis'taki seçimlerde siyasi partiler ve seçmenlerce aday gösterilecek cumhurbaskani adaylarina yönelik usul ve esaslari belirledigi kararlari Resmi Gazete'de yayimlandi.

Buna göre, 40 yasini doldurmus ve yüksekögrenim yapmis Türkiye Büyük Millet Meclisi üyeleri ile 40 yasini doldurmus, yüksekögrenim yapmis ve milletvekili seçilme yeterligine sahip Türk vatandaslari, cumhurbaskani adayi gösterilebilecek.

40 yasini doldurmayanlar, Yüksekögrenim yapmayanlar, askerlikle ilisigi olanlar, kisitlilar, kamu hizmetinden yasaklilar, taksirli suçlar hariç toplam bir yil veya daha fazla hapis veya süresi ne olursa olsun agir hapis cezasina hüküm giymis olanlar, affa ugramis olsalar bile basit ve nitelikli zimmet, irtikap, rüsvet, hirsizlik, dolandiricilik, sahtecilik, inanci kötüye kullanma, dolanli iflas gibi yüz kizartici suçlar ile istimal ve istihlak kaçakçiligi disinda kalan kaçakçilik suçlari, resmi ihale ve alim satimlara fesat karistirma veya devlet sirlarini açiga vurma suçlarindan biriyle mahkum olanlar, cumhurbaskani adayi olamayacak.

Ayrica Türk Ceza Kanunu'nun Ikinci Kitabi'nin, birinci babinda yazili suçlardan veya bu suçlarin islenmesini aleni olarak tahrik etme suçundan mahkum olanlar, terör eylemlerinden mahkum olanlar, Türk Ceza Kanunu'nun 536'nci maddesinin birinci, ikinci ve üçüncü fikralarinda yazili eylemlerle ayni Kanun'un 537'nci maddesinin birinci, ikinci, üçüncü, dördüncü ve besinci fikralarinda yazili eylemleri siyasi ve ideolojik amaçlarla islemekten mahkum olanlar, aday olamayacak.

Siyasi partilerce aday gösterilmede Türkiye Büyük Millet Meclisinde grubu bulunan siyasi partiler grup karariyla, en son yapilan milletvekili genel seçiminde geçerli oylarin tek basina veya birlikte en az yüzde 5'ini almis olan siyasi partiler ise tüzüklerinde gösterilen yetkili organlarinin karariyla cumhurbaskani adayi gösterilebilecek.

Her siyasi parti veya parti grubu ancak bir aday için basvuruda bulunabilecek. Bir kisi birden fazla siyasi parti grubu veya siyasi parti tarafindan aday gösterilebilecek. Aday gösterilebilmek için ilgilinin yazili muvafakati bulunacak. Verilen süre içinde eksiklikleri gidermeyen siyasi partiler aday göstermekten vazgeçmis sayilacak.

Cumhurbaskani adayligi için siyasi partilerce basvurular Yüksek Seçim Kurulunca kabul edilen Cumhurbaskani Seçimi ve 28. Dönem Milletvekili Genel Seçiminde Uygulanacak Seçim Takvimi'ne göre 19 Mart 2023 Pazar günü baslayip 23 Mart 2023 Persembe günü saat 17.00'ye kadar Yüksek Seçim Kuruluna yapilacak.

Bu tarihten sonra hiçbir sekilde yeni aday gösterilemeyecek.

Yüksek Seçim Kurulu tarafindan yapilacak inceleme sonucunda adaylarla ilgili bilgi ve belgelerde eksiklik tespit edilmesi halinde eksikliklerin giderilmesi için 25 Mart 2023 Cumartesi günü saat 17.00'ye kadar süre verilerek adaya/temsilci veya vekiline elden yazili bildirimde bulunulacak.

Yüksek Seçim Kurulunca, cumhurbaskani adaylarinin bilgi ve belgeleri üzerinde yapilacak inceleme sonucunda seçilme yeterligini ve aday gösterilme sartlarini tasiyanlari gösteren geçici aday listesi düzenlenerek 28 Mart 2023 Sali günü Resmi Gazete'de yayimlanacak.

Cumhurbaskani adaylarina veya geçici aday listesine alinmamaya iliskin Yüksek Seçim Kuruluna dogrudan yapilacak itirazlar, geçici aday listesinin Resmi Gazete'de yayimlanacak.

Cumhurbaskani geçici aday listesine yapilan itirazlar, Yüksek Seçim Kurulunca 30 Mart 2023 Persembe günü saat 17.00'ye kadar karara baglanacak, 31 Mart 2023 Cuma günü kesin aday listesi Resmi Gazete'de yayimlanacak.

- Seçmenlerce aday gösterilme

Seçmenlerce cumhurbaskani adayi gösterilmek isteyen kisi, kimlik ve açik adres bilgilerini ihtiva eden basvuru dilekçesi ve seçilme yeterligine iliskin belgelerle, 555 bin 980 liranin Maliye veznesine emaneten yatirildigina dair makbuzla Yüksek Seçim Kuruluna basvuracak.

Cumhurbaskani adayligina, seçmenler tarafindan aday gösterilmek isteyenler için basvurular, Yüksek Seçim Kurulunca kabul edilen Cumhurbaskani Seçimi ve 28. Dönem Milletvekili Genel Seçiminde Uygulanacak Seçim Takvimi'ne göre, 19 Mart 2023 Pazar günü baslayip 20 Mart 2023 Pazartesi günü saat 17.00'ye kadar Yüksek Seçim Kuruluna bizzat yapilacak.

Cumhurbaskani adayligi için seçmenler tarafindan aday gösterilmek isteyenlerden adaylik basvurusu kabul edilenler, 21 Mart 2023 Sali günü Yüksek Seçim Kurulunca ilan edilecek ve seçmenler tarafindan bagli olduklari ilçe seçim kurullarinda 22 Mart 2023 Çarsamba günü teklifte bulunulmaya baslanacak. Teklif süresi 27 Mart 2023 Pazartesi günü saat 20.00'de sona erecek.

Seçmenler, ancak Yüksek Seçim Kurulu tarafindan yapilan ilanda belirtilen adaylardan sadece biri için ve bir kez teklifte bulunabilecek.