Cumhurbaskani Erdogan, Devlet Üstün Fedakarlik Madalyasi Tevcih Töreni'nde konustu: (1)Zafer Fatih Beyaz- "(Kahramanmaras merkezli depremlerin sembol isimlerine) Üstün Fedakarlik Madalyasi ve Nisani takdim programlarimizi illerimizde valilerimiz, yurt disi misyonlarimizda da büyükelçilerimiz bizi temsilen devam ettireceklerdir. Yerli-yabanci toplam 55 bin kisiye insallah bu madalya ve nisanlari takdim edecegiz" - "Gayreti, fedakarligi, iyiligi karsiliksiz birakmamak bizim kadim kültürümüzün bir

Cumhurbaskani Erdogan, Devlet Üstün Fedakarlik Madalyasi Tevcih Töreni'nde konustu: (1)Zafer Fatih Beyaz- "(Kahramanmaras merkezli depremlerin sembol isimlerine) Üstün Fedakarlik Madalyasi ve Nisani takdim programlarimizi illerimizde valilerimiz, yurt disi misyonlarimizda da büyükelçilerimiz bizi temsilen devam ettireceklerdir. Yerli-yabanci toplam 55 bin kisiye insallah bu madalya ve nisanlari takdim edecegiz"
- "Gayreti, fedakarligi, iyiligi karsiliksiz birakmamak bizim kadim kültürümüzün bir

ANKARA (AA) - Cumhurbaskani Recep Tayyip Erdogan, "Üstün Fedakarlik Madalyasi ve Nisani takdim programlarimizi illerimizde valilerimiz, yurt disi misyonlarimizda da büyükelçilerimiz bizi temsilen devam ettireceklerdir. Yerli-yabanci toplam 55 bin kisiye insallah bu madalya ve nisanlari takdim edecegiz." dedi.

Cumhurbaskani Erdogan, Bestepe Millet Kongre ve Kültür Merkezi'nde düzenlenen Devlet Üstün Fedakarlik Madalyasi Tevcih Töreni'nde yaptigi konusmasina, salondakiler selamlayarak basladi.

Kahramanmaras ve Hatay merkezli depremlerde fedakarlik gösteren yerli ve yabanci arama kurtarma ekipleriyle Devlet Üstün Fedakarlik Madalyasi Tevcih Töreni vesilesiyle bir araya gelindigini ifade eden Erdogan, davete icabet ederek, salonda hazir bulunanlarin büyük bir mutluluk yasattigini söyledi.

Yurt disindan gelen misafirler basta olmak üzere, herkese ayri ayri tesekkür eden Cumhurbaskani Erdogan, konusmasina söyle devam etti:

"Biliyorsunuz devletimizin 3 farkli kategoride nisan ve madalyasi bulunuyor. Kisa süre önce Madalyalar ve Nisanlar Kanunu'nda yaptigimiz degisiklikle buna bir tane daha ekleyerek, Üstün Fedakarlik Madalyasi ve Nisani'ni ihdas ettik. Amacimiz deprem, sel gibi dogal afetler ile salgin hastaliklara karsi mücadelede kahramanlik sergileyenleri bu madalya ve nisanla ödüllendirmektir. Insallah biraz sonra takdim edecegimiz madalya ve nisanlarla yeni uygulamanin ilk adimini atmis olacagiz.

Elbette duamiz ne ülkemizin ne de dünyadaki bir baska devletin 6 Subat benzeri felaketlerle asla karsilasmamasidir. Biz, kimsenin bizim yasadiklarimizi yasamasini da böyle agir kayiplar ve yikimlarla sinanmasini da istemeyiz. Ama afetlerin hayatin bir gerçegi oldugunu da unutmuyoruz. En zor günlerimizde yanimizda olan sizler gibi fedakarlik abidelerini ihmal edemeyiz. Gayreti, fedakarligi, iyiligi karsiliksiz birakmamak bizim kadim kültürümüzün bir geregidir. Insanlara tesekkür etmeyen Allah'a da sükretmez. Iste bugünkü törenimizle sizlere tesekkür borcumuzu ödemek istiyoruz."

Deprem sonrasi çalismalarda sembollesen isimler, kurumlar ile ekiplerin yerli ve yabanci temsilcilerine Devlet Üstün Fedakarlik Madalyasi ve Nisani takdim ederek, deprem bölgesindeki çabalari dolayisiyla sükranlarini sundugunu belirten Erdogan, madalya ve nisan alanlarla birlikte arama kurtarma ekiplerine, madencilere, itfaiyecilere, belediyelere, kamu görevlilerine, sivil toplum kuruluslarina, gönüllülere, yardim çagrisina destek veren tüm yabancilara tesekkür etti.

Salondaki misafirlerin, madalya ve nisana layik görülenlerin ilk grubunu teskil ettigini bildiren Cumhurbaskani Erdogan, sunlari söyledi:

"Asrin felaketine karsi kadini erkegi, genci yaslisiyla milletimizin tüm fertlerinin tam bir seferberlik ruhu ile harekete geçtigini biliyoruz. Sadece arama kurtarma ekibi olarak 35 bini askin personel bölgede bilfiil görev aldi. Dünyanin 90 farkli ülkesinden gelen 11 bin 320 arama kurtarma ekibi de bizlere omuz verdi. Destek personeli ile beraber toplam 275 bin kamu görevlimiz depremzedelerimizin yardimina gitti. Gönüllülerle birlikte yaklasik 650 bin insanimiz adeta bölgeye akin etti."

Dünyanin her tarafindan insanlarin duasini, destegini de hissettiklerini belirten Erdogan, "Kimi elinde avucunda ne varsa göndererek kimi yardim kampanyalari düzenleyerek kimi ülkemize bizzat gelerek acimizi paylasti, taziyesini sundu, dayanismasini gösterdi. Biz, daha önce hiçbir karsilik beklemeden kimin imdadina kostuysak onlar da bu zor günlerimizde bizlerin yaninda oldu. Afetin ardindan 60 ülke ve uluslararasi kurulus bölgeye 250 bine yakin çadir sevk etti. Ayrica 14'ü halen aktif durumda olan 34 sahra hastanesi kuruldu." dedi.

- 55 bin kisiye madalya ve nisan takdim edilecek

Afrika'dan Asya'ya, Amerika'dan Avrupa'ya dost ve kardes ülkelerin mali destek taahhüdünde bulundugunu aktaran Cumhurbaskani Erdogan, sunlari kaydetti:

"Bunlarin hepsini kalbimize yazdik. Kara gün dostlarimizin hepsini taniyoruz. Yapilan her fedakarliga, gösterilen her gayrete, verilen her emege, depremzedelerimize uzanan her yardim eline minnettarligimizi farkli sekillerde ifade etmeyi sürdürecegiz. Üstün Fedakarlik Madalyasi ve Nisani takdim programlarimizi illerimizde valilerimiz, yurt disi misyonlarimizda da büyükelçilerimiz bizi temsilen devam ettireceklerdir. Yerli-yabanci toplam 55 bin kisiye insallah bu madalya ve nisanlari takdim edecegiz. Tabii burada bir hususun altini çizmemiz gerektigini de inaniyorum; bugün tevcih ettigimiz madalya ve nisanlar manevi birer hatiradir, taltiftir. Ülkemiz ve milletimiz adina edilmis samimi bir tesekkürün ifadesidir.

Fakat takdir ve taltifin asil büyügü, sizlerin depremzedelerimiz basta olmak üzere, 85 milyonun gönlünde edindiginiz müstesna yerdir. Her biriniz, sergilediginiz olaganüstü fedakarlikla adinizi tarihe yazdirdiniz. Inanç, köken, dil, kültür farkliliklarina ragmen acimizin, kaderimizin ortak oldugunu bir kez daha gösterdiniz. Ayaza, soguga, yagmura ve pek çok imkansizliga meydan okuyarak, asrin felaketiyle mücadelemizin sembolleri haline geldiniz. Kendi hayatinizi tehlikeye atma pahasina, enkazdan çikardiginiz her canla sayisiz mucizeye gözyaslari içinde sahitlik etmemizi sagladiniz."

Arama kurtarma ekiplerinin, Türkiye'nin yasadigi en büyük felakette, yikintilarin altinda sevdikleri kalanlarla birlikte herkese umut asiladigini vurgulayan Erdogan, konusmasini söyle sürdürdü:

"Yerli yabanci ekipler olarak çalismalarinizla hem milletimizin hem bizim hem de sizleri Türkiye'ye gönderen ülkelerin gurur kaynagi oldugunuz. Rabb'im hepinizden razi olsun. Sizlerin eksikligini bizlere göndermesin. Ne biz ne de binalarin altindan çekip aldiginiz kardeslerimiz ne de milletimiz sizlerin bu insanüstü gayretlerini hiçbir zaman unutmayacaktir. Bilhassa deprem bölgesindeki vatandaslarimizin sizleri daima minnetle sükranla hayir duasiyla yad ettigini bilmenizi istiyorum."

(Sürecek)