Atatürk, mezun oldugu Kuzey Makedoya'daki Manastir Askeri Idadisi'nde anildiDzihat Aliju

Atatürk, mezun oldugu Kuzey Makedoya'daki Manastir Askeri Idadisi'nde anildiDzihat Aliju

MANASTIR (AA) - Kuzey Makedonya'da Büyük Önder Gazi Mustafa Kemal Atatürk'ün Manastir Askeri Idadisi'nden mezuniyetinin 124. yili dolayisiyla anma töreni düzenlendi.

"Manastir Sehir Müzesi" olarak kullanilan eski Manastir Askeri Idadisi'ndeki törene Türkiye'nin Üsküp Büyükelçisi Hasan Mehmet Sekizkök, Kuzey Makedonya Genelkurmay Baskan Yardimcisi Tümgeneral Azim Nuredin, Kuzey Makedonya Savunma Bakan Yardimcisi Tiron Jajaga, Manastir Belediye Baskani Toni Konjanovski, Kuzey Makedonya’daki Türk Demokratik Partisi (TDP) Genel Baskani ve Milletvekili Beycan Ilyas, Türk Milli Birlik Hareketi (TMBH) Genel Baskani Erdogan Saraç, Türk kurum ve kuruluslarinin temsilcileri ile davetliler katildi.

Tören, Atatürk ve silah arkadaslari ile 6 Subat'taki Kahramanmaras merkezli depremlerde hayatini kaybedenlerin anisina bir dakikalik saygi durusu ve iki ülke milli marslarinin okunmasiyla basladi.

Büyükelçi Sekizkök, yaptigi konusmada, törenin deprem felaketi sebebiyle herkesin acisinin büyük oldugu bir dönemde gerçeklestirildigine isaret ederek, Türk milletinin acisina ortak olan, kötü gününde Türkiye ile güçlü dayanisma sergileyen dost ve kardes Kuzey Makedonya'ya sükranlarini sundu.

Mustafa Kemal'in genç yasta askeri egitime yönelmesiyle yasam çizgisinin de sekillenmeye basladigini, Manastir Askeri Idadisi'nin Türk tarihinde özel bir yerinin oldugunu vurgulayan Sekizkök, siyasi ve kültürel açidan önemli sehir Manastir'in Mustafa Kemal'in vizyoner kisiliginin olusmasinda olumlu tesir biraktigini söyledi.

- "Atatürk, hayati boyunca Türkiye için en iyisini yapabilmenin pesinde olmustur"

Sekizkök, "Atatürk, askeri okuldan baslayarak hayati boyunca kendini sürekli gelistirmenin, yenilemenin ve Türkiye için en iyisini yapabilmenin pesinde olmustur. Atatürk'ün dünyada büyük sayginlik görmesinde birçok hasletinin yani sira sagduyusu, barissever ve ileri görüslü olmasinin ayirt edici bir yer tuttugunu ifade etmeliyiz. Yasaminin önemli bir bölümünü cephelerde geçiren Atatürk, insanlik ailesinin baris içerisinde bir arada yasamasinin ne denli önemli olduguna 'Yurtta sulh, cihanda sulh' veciz sözüyle dikkati çekmistir." diye konustu.

Atatürk'ün liderliginde Türkiye Cumhuriyeti'nin kurulusunun 100. yil dönümünü bu sene kutlayacaklarini animsatan Sekizkök, Türkiye'nin 1923'ten itibaren Atatürk'ün öncülügünde yapilan atilimlarin ve saglanan kazanimlarin üzerine yenilerini ilave etmek suretiyle ilerlemeyi hedefledigini vurguladi.

Kuzey Makedonya Genelkurmay Baskan Yardimcisi Nuredin de Türkiye'deki depremler nedeniyle bu yili unutamayacaklarini ifade ederek, NATO müttefikleri ve diger dünya ülkelerinin depremin sonuçlariyla basa çikmak üzere devreye girdigini söyledi.

Nuredin, "Dostlar bu durumda anlasilir. Öyle bir durumla basa çikmalari için ordumuzun en iyilerini, en egitimlilerini ve en hazirlikli olanlarini gönderdik. Türkiye Büyükelçiligi araciligiyla Cumhuriyet Koruma ve Kurtarma Kuvvetleri, Koruma ve Kurtarma Müdürlügü, Kizil Haç, Kuzey Makedonya vatandaslari da dahil oldu." ifadelerini kullandi.

Iki ülke arasindaki dostlugun sadece resmi olmadigini, ayni zamanda karsilikli ve samimi olduguna isaret eden Nuredin, ordu mensuplarinin Türkiye’de aldigi egitimler, iki ülke ordularinin yurt disindaki ortak misyonlarindan örnekler verdi.

Kuzey Makedonya ve Türkiye’nin ikili ve çok tarafli düzeyde uzun vadeli yapici isbirligi ve karsilikli destek ile açik sorunlar yasanmadan samimi dostluk iliskileri gelistirdigini vurgulayan Nuredin, konusmasini Atatürk'ün "Yurtta sulh, cihanda sulh" sözleriyle sonlandirdi.

Türkiye'nin Üsküp Büyükelçiligi Askeri Atasesi Albay Serkan Çakir da Mustafa Kemal Atatürk’ün Manastir Askeri Idadisi'ndeki egitimi ve hayatiyla ilgili bilgi vererek, "Bütün bu zorluklarin sonunda 'En büyük zaferim' dedigi Türkiye Cumhuriyeti Devletinin kurucusu olmanin onuruna erismistir. Türk ordusunun ebedi Baskomutani Mustafa Kemal Atatürk'ün Harp Okulu'na girisinin yil dönümü olan 13 Mart günü Kara Harp Okulu'nda her yil icra edilen törenin bir benzerinin burada Türk ve Makedon yetkililerin katilimiyla yapilmakta olmasi, bugünü daha da anlamli kilmaktadir." dedi.

Konusmalarin ardindan davetliler, Atatürk Ani Odasi'ni ziyaret etti, Büyükelçi Sekizkök ani defterini imzaladi.