Disisleri Bakan Yardimcisi Serim yurt disinda seçimlere katilimda artis beklediklerini söylediCüneyt Karadag

Disisleri Bakan Yardimcisi Serim yurt disinda seçimlere katilimda artis beklediklerini söylediCüneyt Karadag

BERLIN (AA) - Disisleri Bakan Yardimcisi Yasin Ekrem Serim, 14 Mayis Cumhurbaskani Seçimi ve 28. Dönem Milletvekili Genel Seçimine yurt disindan katilim oraninda artis beklediklerini söyledi.

Berlin Baskonsoloslugundaki seçim alanini ziyaretinin ardindan basin toplantisi düzenleyen Serim, "Alinan tedbirlerin de katkisiyla, 2014 yilindaki Cumhurbaskani seçimlerinde katilim orani yüzde 18,94'tü. 2018 seçimlerinde bu oran 50’yi asti. Cumhurbaskani Seçimi ve 28. Dönem Milletvekili Genel Seçiminde bu oranin daha da artmasini bekliyoruz." dedi.

Serim, yurt disinda yasayan vatandaslarin en temel demokratik haklarindan biri olan seçme haklarini kullanabilmelerine önem verdiklerini belirtti.

Vatandaslarin güven ve huzur içinde, mümkün olabilecek en uygun kosullarda oylarini kullanmalari için gerekli tüm tedbirlerin alindigini vurgulayan Serim, Yurt Disi Seçmen Kütügüne kayitli tüm vatandaslari oylarini kullanmaya çagirdi.

Yurt disinda yasayan vatandaslarin 2014'ten bu yana 6. kez yurt disinda oy kullanacaklarini hatirlatan Serim, bu konudaki gerekli tüm tedbirlerin alindigini vurguladi.

Yurt Disi Seçmen Kütügüne kayitli vatandaslarin sayisinin 3,4 milyonu buldugunu aktaran Serim yurt disinda en fazla seçmenin yaklasik bir milyon 500 bin ile Almanya’da bulunduguna isaret etti.

Serim, "Almanya’da da en çok seçmen Stuttgart’ta. Ardindan ilk beste sirasiyla Frankfurt, Berlin, Düsseldorf ve Köln geliyor." dedi.

Disisleri Bakan Yardimcisi Serim, Fransa'da yaklasik 397 bin, Hollanda 286 bin, Belçika'da 154 bin ve KKTC'de 140 bin seçmen bulundugu bilgisini paylasti.

14 Mayis seçimleri için 73 ülke ile 151 temsilcilikte sandik kuruldugunu belirten Serim, ilk kez sandik kurulacak ülkelerin Belarus, Brezilya, Estonya, Fas, Karadag, Kore, Libya, Litvanya, Malezya, Nijerya, Pakistan, Portekiz, Slovakya ve Tanzanya oldugunu kaydetti.

2018 yilinda 3 bin 386 olan toplam sandik sayisinin bu seçimlerde 5 bin 38’e çikacagini ifade eden Serim, Almanya’daki sandik sayisinin da 267’den 391’e çikacagini dile getirdi.

Serim oy verme islemi için saglanan desteklerden ve isbirliginden dolayi Alman makamlarina tesekkür etti.