Irak Meclisi'nde seçim yasa tasarisi oylamasi kavgaya neden olduHaydar Karaalp

Irak Meclisi'nde seçim yasa tasarisi oylamasi kavgaya neden olduHaydar Karaalp

BAGDAT (AA) - Irak Meclisi'nde, seçim yasa tasarisinin oylamaya sunulmasi milletvekilleri arasinda kavgaya neden oldu.

Bagdat'taki Meclis binasinda, genel ve yerel seçim yasa tasarisinin oylanmayan maddelerinin oylamasi için oturum düzenlendi.

Irakli bagimsiz milletvekilleri hükümete ortak olan büyük Sii, Sünni ve Kürt partilerin destekledigi seçim yasa tasarisina karsi çikti. Mecliste yasa tasarisini destekleyen ve buna karsi çikan vekiller arasinda yasanan tartismalar kavgaya dönüstü.

Oturuma baskanlik eden Irak Meclis Baskani Muhammed Halbusi, yasananlar üzerine meclis güvenlik unsurlarini oturumun düzenlendigi salona çagirdi ve güvenlikçiler yasa tasarina karsi çikan vekilleri salon disina çikardi.

Tasariya karsi çikan milletvekillerinin salon disina çikarilmasi sonrasi oturuma yeniden baslanarak oylamaya devam ediliyor.

Irak'ta, tartismaya neden olan yeni seçim yasasi tasarisinin bazi maddeleri 20 Mart tarihinde Meclis'ten geçmisti.

Kabul edilen maddelere göre, Irak Meclisi'nde sandalye sayisi, mevcut haliyle 329 olacak. Seçimde oylar elle sayilacak ve sonuçlar en geç 24 saat içerisinde açiklanacak.

- Azinliklara "kota" sistemi

Yeni yasada, azinliklara da kota ayriliyor. Buna göre, Hristiyanlara Bagdat, Musul, Kerkük, Duhok ve Erbil illerinden 5, Yezidilere Musul'dan 1, Sabia Mendailere ise Bagdat'tan 1 sandalye veriliyor.

Sebeklere de Musul ve Feyli Kürtlere Vasit ilinden birer sandalye tahsis edildi.

Yasada, milletvekili adaylari için üniversite sarti aranirken, azinlik adaylarinin ise lise mezunu olabilecegine karar verildi. Milletvekili adaylarinin hiçbir "ahlaki suça" karismamis ve bu konuda hüküm giymemenin yani sira idari ve mali yolsuzluklara da bulasmamis olma sarti getirildi.

- Yeniden yerel seçim karari

Mecliste ayrica daha önce lagvedilen yerel vilayet meclisi seçimlerinin de 6 Kasim 2023'te yapilmasi onaylandi.

Yeni seçim yasasi tasarisinin diger maddeleri ise 25 Mart'ta mecliste oylamaya sunulacak.

- Tartismali yeni yasa tasarisi

Irak'ta hükümet ortagi Sii, Sünni ve Kürt partilerin hazirladigi yeni seçim yasasi tasarisiyla, "çoklu seçim bölgesi" sisteminden, "kapali liste ve tek seçim bölgesi" sistemine dönülmesi isteniyor.

Bazi küçük partiler ve bagimsiz milletvekilleri, iktidar partilerinin isine yarayacagi gerekçesiyle tasariya karsi çikiyor.

Siyasetten çekilen Sii dini ve siyasi lider Mukteda es-Sadr ve Siilerin en büyük merci Ayetullah Ali es-Sistani'nin de seçim yasasinda eskiye dönüse karsi çiktigi biliniyor.

Irak'ta "çoklu seçim bölgesi" sistemi ilk kez 10 Ekim 2021'de yapilan seçimlerde kullanilmisti. Bu sistemle özellikle Iran destekli Sii partiler oy kaybina ugramisti.

Irak'in baskenti ve güney illerinde bu seçim yasasina karsi protesto gösterileri düzenlenmisti.