Türkiye'nin yeni Londra Büyükelçisi Ertas: "Ticari iliskilerimizde yeni rekorlari hedefleyecegiz"Zuhal Demirci

Türkiye'nin yeni Londra Büyükelçisi Ertas: "Ticari iliskilerimizde yeni rekorlari hedefleyecegiz"Zuhal Demirci

LONDRA (AA) - Türkiye'nin yeni Londra Büyükelçisi Osman Koray Ertas, geçen yil ülkesi ve Ingiltere arasindaki ticaret hacminin 18,9 milyar dolara ulastigini ve Ingiltere'nin Türkiye'nin 4. büyük ihracat pazari oldugunu belirterek, "Önümüzdeki dönemde Serbest Ticaret Anlasmasi'nin genisletilmesi yoluyla ticari iliskilerimizde yeni rekorlari hedefleyecegiz." ifadesini kullandi.

Ingiltere Disisleri Bakanligina dün güven mektubunun bir örnegini sunarak görevine baslayan Ertas'in, Türkiye'nin Londra Büyükelçiliginin internet sitesinde göreve baslama mesaji yayimlandi.

Ertas, mesajinda, Türkiye'nin Ingiltere nezdindeki Büyükelçisi olarak, dün itibariyla, görevine basladigini duyurdu.

Mesajinda, Türkiye ile Ingiltere arasindaki diplomatik iliskilerin 440 yillik köklü bir geçmise sahip oldugunu vurgulayan Ertas, ikili iliskilerin ekonomi, ticaret, turizm, egitim ve savunma sanayi gibi birçok alanda gelisip ilerledigini belirtti.

Ertas, "2022'de ikili ticaret hacmimiz 18,9 milyar dolar olarak gerçeklesti. Birlesik Krallik, ülkemizin 4. büyük ihracat pazari oldu. Önümüzdeki dönemde Serbest Ticaret Anlasmasi'nin genisletilmesi yoluyla ticari iliskilerimizde yeni rekorlari hedefleyecegiz." ifadesini kullandi.

Bir baska rekorun da Türkiye'yi ziyaret eden Ingiliz turist sayisinda görüldügüne deginen Ertas, "2022'de 3,4 milyon kisiyle ülkemizi ziyaret eden 3. en büyük grup, Britanyali dostlarimiz oldu. Dünyanin en güzel kiyilarina, tarihi derinlige ve cografi güzellige sahip olan Türkiye’de agirladigimiz Britanyali turistlerin sayisini artirmak için çalismaya devam edecegiz." degerlendirmesinde bulundu.

Ertas, Ingiltere'nin farkli yerlerinde egitim gören binlerce Türk ögrencinin bulundugunu, tamaminin ayni zamanda Türkiye'nin buradaki fahri temsilcileri oldugunu vurgulayarak, "Yaklasik 30 yil önce bu ülkede yüksek lisans yapan bir kardesiniz olarak ögrencilerimizin sorunlarina ve akademiyle iliskilere özel önem verecegim." ifadesini kullandi.

- "Güvenlik ve refahimiza katki saglayacak somut projelere odaklanacagiz"

Ertas, Türkiye ile Ingiltere'nin küresel ve bölgesel meselelerde yakin temas halinde oldugunun altini çizerek mesajina söyle devam etti:

"NATO ve G20 basta olmak üzere pek çok uluslararasi kurulus ve platformda birlikte çalisiyoruz. Askeri, güvenlik ve savunma sanayi alanindaki yakin iliskiler, karsilikli güvene dayali münasebetlerin somut yansimalari. Görev sürem boyunca bu alanlarda iki ülke yararina olacak sekilde müsterek güvenlik ve refahimiza katki saglayacak somut projelere odaklanacagiz.

Çok boyutlu iliskilerimiz, çagin gereklerine uygun olarak yeni kulvarlara da genisliyor. Iklim degisikligiyle mücadele, yesil ekonomik dönüsüm, inovasyon ve teknoloji gibi alanlarda da is birligimiz güçleniyor."

- "Ikili iliskileri her alanda ilerletmek için çalismalarimizi sürdürecegiz"

Ertas, diplomasinin iki önemli ekolü olan Türk ve Ingiliz hariciyelerinin derinliginden de istifadeyle iki ülke arasindaki iliskileri her alanda ilerletmek için mesai arkadaslariyla çalismalarini sürdürecegini belirten Ertas, sunlari kaydetti:

"Bu serefli görevi layikiyla yerine getirmek için sizlerden gerekli destegi görecegime eminim. Biz de her zaman çocuklarimizin egitiminden konsolosluk hizmetlerine, kültürel faaliyetlerden ticari çalismalariniza kadar her alanda sizlerle birlikte olmaya devam edecegiz. Büyükelçiligimiz ile Londra, Manchester ve Edinburgh baskonsolosluklarimizin kapilari vatandaslarimiza, KKTC'li kardeslerimize, soydaslarimiza ve Britanyali dostlarimiza her zaman açik olmaya devam edecek."