Disisleri Bakani Çavusoglu, Brüksel'de Yunan mevkidasi Dendias ile görüstüTugba Altun- Disisleri Bakani Mevlüt Çavusoglu: - "Bugün adayliklarimizi destekleme karari aldik. Uluslararasi platformlarda bu isbirligini sürdürmemizi umuyorum" - Yunanistan Disisleri Bakani Nikos Dendias: - "Türkiye, 2025-2026 döneminde Yunanistan'in Birlesmis Milletler Güvenlik Konseyi Geçici Üyelik adayligini destekleyecek. Yunanistan da Türkiye'nin Uluslararasi Denizcilik Örgütü (IMO) Genel Sekreterligine adayligini

Disisleri Bakani Çavusoglu, Brüksel'de Yunan mevkidasi Dendias ile görüstüTugba Altun- Disisleri Bakani Mevlüt Çavusoglu:
- "Bugün adayliklarimizi destekleme karari aldik. Uluslararasi platformlarda bu isbirligini sürdürmemizi umuyorum"
- Yunanistan Disisleri Bakani Nikos Dendias:
- "Türkiye, 2025-2026 döneminde Yunanistan'in Birlesmis Milletler Güvenlik Konseyi Geçici Üyelik adayligini destekleyecek. Yunanistan da Türkiye'nin Uluslararasi Denizcilik Örgütü (IMO) Genel Sekreterligine adayligini

ANKARA (AA) - Disisleri Bakani Mevlüt Çavusoglu, Türkiye ve Yunanistan'in uluslararasi platformlardaki adayliklarda birbirini destekleme karari almalarina iliskin "Bugün adayliklarimizi destekleme karari aldik. Uluslararasi platformlarda bu isbirligini sürdürmemizi umuyorum." dedi.

Çavusoglu ve Yunanistan Disisleri Bakani Nikos Dendias, Uluslararasi Bagisçilar Konferansi'na katilmak için bulunduklari Brüksel'de gerçeklestirdikleri görüsmenin ardindan konustu.

Yunan hükümetine ve halkina Kahramanmaras merkezli depremlerin ardindan gösterdikleri destek ve dayanisma için tesekkür eden Çavusoglu, Dendias'in sahsen Türkiye'ye ziyarette bulunmasinin çok kibar oldugunu, Yunan mevkidasiyla Hatay'i ziyaret ettiklerini ve minnettar olduklarini ifade etti.

Çavusoglu, Yunanistan'daki tren kazasinin ardindan Yunanistan ve Yunan halkiyla dayanisma içinde olduklarini dile getirerek "Türkiye ve Cumhurbaskani (Recep Tayyip) Erdogan, makinist olan oglunun cenazesine katilmak isteyen mahkumu transfer etmekte tereddüt etmedi. Bu güvenin göstergesidir. Iliskilerimizde daha iyi bir atmosfer olmasindan dolayi çok mutluyum." dedi.

Bu olumlu atmosferin uluslararasi platformlardaki isbirligine de yansidigina isaret eden Çavusoglu, "Nikos da bu karsilikli destegin detaylarindan bahsetti. Bugün adayliklarimizi destekleme karari aldik. Uluslararasi platformlarda bu isbirligini sürdürmemizi umuyorum." ifadelerini kullandi.

Çavusoglu, bunun ikili iliskilere de yansiyacagini ve yakin zamanda tekrar bulusma konusunda hemfikir olduklarini belirterek Dendias'i, Türkiye'de agirlamaktan memnuniyet duyacagini ya da ne zaman ve nerede firsat olursa görüsebileceklerini ifade etti.

- Yunanistan, Türkiye'nin IMO Genel Sekreterlik adayligini destekleyecek

Türkiye'de meydana gelen ve Suriye'yi de etkileyen depremler için düzenlenen Uluslararasi Bagisçilar Konferansi'nin hemen öncesinde Çavusoglu ile görüstüklerini kaydeden Dendias, çok yapici bir görüsme gerçeklestirdiklerini belirtti.

Dendias, Çavusoglu'na tesekkür etme firsati da buldugunu çünkü Çavusoglu'nun Tempi'deki tren kazasinin ardindan kendisini arayan ilk bakan oldugunu ifade etti.

Çavusoglu'nun tren kazasinin ardindan kendisinin ve Cumhurbaskani Recep Tayyip Erdogan'in taziyelerini ilettigini aktaran Dendias, Çavusoglu'nun gerektigi takdirde yardim da teklif ettigini dile getirdi.

Dendias, tren kazasinin ardindan Türkiye'de hapishanede olan mahkumun Yunanistan'da oglunun cenazesine katilmasina izin verilmesiyle ilgili de Çavusoglu'na tesekkür etti.

Türkiye ve Yunanistan'in uluslararasi platformlardaki isbirligine dair Dendias, "Türkiye, 2025-2026 döneminde Yunanistan'in Birlesmis Milletler Güvenlik Konseyi Geçici Üyelik adayligini destekleyecek. Yunanistan da Türkiye'nin Uluslararasi Denizcilik Örgütü (IMO) Genel Sekreterligine adayligini destekleyecek." seklinde konustu.

Dendias, Çavusoglu'yla bir araya gelmekten memnuniyet duydugunu ve yakin zamanda tekrar görüsmeyi umdugunu dile getirdi.

- Görüsme pozitif atmosferde geçti

Görüsmeyle ilgili edinilen bilgiye göre, Türkiye ve Yunanistan, Büyükelçi Suat Hayri Aka'nin IMO Genel Sekreterligine adayligi ile Yunanistan'in BM Güvenlik Konseyi 2025-26 Dönemi Geçici Üyeligine adayligini karsilikli olarak desteklemek üzere anlasmaya vardi. Türkiye, daha önce IMO'da Genel Sekreterlik görevi üstlenmemisti.

Eski AB Bakani ve Basmüzakereci Büyükelçi Volkan Bozkir'in BM Genel Kurul Baskanliginin ardindan, Uluslararasi Sivil Havacilik Örgütü (ICAO) nezdinde Daimi Temsilci Büyükelçi Suat Hayri Aka'nin IMO Genel Sekreterligine seçilmesi, Türkiye'nin BM'ye bagli kuruluslarda simdiye kadarki en üst düzeyli makamlardan birinde temsilini teskil edecek.

Yunanistan, denizcilik alaninda dünyada öncü ülkeler arasinda yer aliyor. Bu nedenle Türkiye, IMO Genel Sekreterligine adayligini Yunanistan'in desteklemesini degerli buluyor.

Yunanistan'in ise BM Güvenlik Konseyi 2025-2026 dönemi geçici üyeligine aday olmasi ve seçimlerin Haziran 2024'te BM Genel Kurulunda gerçeklestirilmesi öngörülüyor.

2025-2026 dönemi için Konsey'de Bati Avrupa ve Digerleri Grubu'ndan (WEOG) bosalmakta olan iki yere Yunanistan ve Danimarka'nin aday olmasi nedeniyle seçimler "temiz liste"de bulunuyor.

Buna göre, seçimlerin çekismeli olmamasi nedeniyle Yunanistan'in BM Güvenlik Konseyi üyeligini elde etmesine neredeyse kesin gözüyle bakiliyor.

Türkiye'nin adayliga destek vermesi, Yunanistan'in BM Güvenlik Konseyi üyeligi adayliginda herhangi bir degisiklik yapmasa da Yunanistan'la Türkiye arasinda varilan adayliklarin karsilikli olarak desteklenmesi taahhüdü, iki ülke arasinda olumlu gündeme katki niteligi tasiyor.