Türk futbolunun asirlik çinari: GençlerbirligiHalil Ibrahim Avsar- Ankara Sultanisi'nde (Atatürk Lisesi) ögrencilerinin girisimleriyle 14 Mart 1923'te kurulan, Cumhuriyet ile yasit Gençlerbirligi, yarin Türkiye'nin 100 yillik kulüpleri arasindaki yerini alacak - Kurulduktan sonra katildigi Ankara Futbol Ligi'nde 10 sampiyonlukla en basarili takim olan kulüp, 1959 yilinda en üst kademe ligde mücadele etmeye basladi - Süper Lig'de 1965-1966 ve 2002-2003 sezonlarini üçüncü bitiren kirmizi-siyahlila

Türk futbolunun asirlik çinari: GençlerbirligiHalil Ibrahim Avsar- Ankara Sultanisi'nde (Atatürk Lisesi) ögrencilerinin girisimleriyle 14 Mart 1923'te kurulan, Cumhuriyet ile yasit Gençlerbirligi, yarin Türkiye'nin 100 yillik kulüpleri arasindaki yerini alacak
- Kurulduktan sonra katildigi Ankara Futbol Ligi'nde 10 sampiyonlukla en basarili takim olan kulüp, 1959 yilinda en üst kademe ligde mücadele etmeye basladi
- Süper Lig'de 1965-1966 ve 2002-2003 sezonlarini üçüncü bitiren kirmizi-siyahlila

ANKARA (AA) - HALIL IBRAHIM AVSAR - Türk futbolunun Cumhuriyet ile yasit, "asirlik çinari" Gençlerbirligi Kulübü, 100. yila ulasmanin gururunu yasiyor.

Gençlerbirligi, 14 Mart 1923'te Ankara Sultanisi'nde (Atatürk Lisesi) ögrencilerin girisimleriyle kuruldu.

Baskent ekibinin kirmizi-siyah renkleri ise bir rivayete göre "Ankara gelincigi"nden, bir baska rivayete göre ise o sirada Karaoglanoglu Hani'ndaki dükkanlarda baska renk kumas olmadigindan seçildi.

Kurulduktan sonra Ankara Futbol Ligi'ne katilan Gençlerbirligi, otuz dört sezon boyunca bu ligde mücadele etti. 10 sampiyonlukla ligdeki en basarili takim konumundaki baskent ekibi, 1941 yilinda Istanbul Futbol Ligi sampiyonu Besiktas'i finalde 4-1 yenerek Türkiye sampiyonu oldu.

1946 yilinda finallerde Besiktas ve Eskisehir Demirspor'u maglup eden Gençlerbirligi, ikinci kez Türkiye futbol birincisi olmayi basardi.


- Milli Lig'e katildi

Gençlerbirligi, 1959 yilinda Milli Lig adiyla kurulan en üst kademe lige Ankara'dan katilan dört takimdan biri odu.

1965-1966 sezonunu üçüncü sirada tamamlayan kirmizi-siyahlilar; Besiktas, Fenerbahçe ve Galatasaray disinda bu ligde ilk üçe girebilen ilk takim unvanini aldi.

Baskent temsilcisi 1960'lar boyunca özellikle Ankara'daki maçlarda, Istanbul takimlarina karsi aldigi basarili sonuçlarla adindan söz ettirirken, Köylü Selçuk, Büyük Tevfik, Paçoz Oktay, Rüzgarin Oglu Zeynel lakaplari takilan simge isimler kulüp tarihine geçtiler.


- Ilhan Cavcav'in dönüsü takimin gidisatini degistirdi

1970 yilinda küme düsen Gençlerbirligi, 2. ligde (Spor Toto 1. Lig) geçirdigi vasat sezonlarin sonunda islerin daha da kötüye gitmesiyle 1979'da 3. lige (TFF 2. Lig) kadar geriledi.

1981 yilinda baskan Hasan Sengel, kulüp tarihi için hayati hamlesini yapti ve 1978'deki kisa süreli baskanliginin ardindan Ilhan Cavcav'in ikinci kez ve hayatini kaybedene kadar kesintisiz kulüp baskanligina gelmesini sagladi.

Cavcav, Türkiye Futbol Federasyonunda dönemin yöneticilerine 2. ve 3. liglerin birlestirilmesi projesini kabul ettirdi. Amatör kümenin esiginden dönen kulübü iki senede toparlayan Ilhan Cavcav'in yönetimindeki Gençlerbirligi, düstükten 13 yil sonra 1983'te 1. lige (Süper Lig) döndü.


- 1987'de Türkiye Kupasi'ni kazandi

Gençlerbirligi, 1987 yilinda finalde Eskisehirspor'u yenerek ilk kez Türkiye Kupasi'ni müzesine götürdü.

Bu basarisinin ardindan istikrari yakalayamayan baskent ekibi, 1988 yilinda yeniden küme düsme üzüntüsü yasadi.


- Altyapi-tesislesme hamlesi ve Afrika açilimi

Bu kez bir sezon sonra en yakin rakibine 16 puan fark atarak 1. lige dönmeyi basaran kirmizi-siyahlilarda baskan Ilhan Cavcav, altyapi ve tesislesmeyle ligde kalici olmanin temellerini atti.

Cavcav ayrica yetenekli futbolculari kesfetmek için amatör maçlara bile gitti. Afrika kitasindaki ülkelerde de maçlar izleyen Cavcav'in transfer ettigi Moshoeu, Kushe ve Kona'nin basarili performanslari, çok sayida Afrika kökenli futbolcunun da Türkiye'ye gelmesini sagladi.

Gençlerbirligi, 1995 yilinda Moshoeu, Kushe ve Kona'li kadrosu ve heyecan verici oyunuyla ligi 5. bitirdi.

Kamerunlu Nijitap Geremi'yi Real Madrid'e 5 milyon dolar bonservis bedeli karsiliginda satan Cavcav, bu geliri kirmizi-siyahli kulübün tesislesmesinde kullandi.

Galatasaray'da UEFA Kupasi'ni kazanan Ergün Penbe, altyapidan yetiserek Fenerbahçe'ye transfer olan Tarik Dasgün ve Ümit Özat, Gençlerbirligi'nin altyapiya verdigi önemin en önemli göstergesi oldu.

Gençlerbirligi son dönemde de Türk futboluna kazandirdigi Irfan Can Kahveci, Yildirim Mert Çetin, Berat Ayberk Özdemir ve gelecegin yildizi olarak gösterilen Arda Güler ile altyapi misyonunu sürdürdü.


- Ikinci Türkiye Kupasi sampiyonlugu ve Avrupa kupasi macerasi

Gençlerbirligi, 2001 yilinda Türkiye Kupasi'ni ikinci kez kazandi. Final maçinda Fenerbahçe'ye penaltilarda üstünlük kuran kirmizi-siyahli ekip, müzesindeki Türkiye Kupasi sayisini ikiye çikardi.

2002-2003 sezonunda ligi Besiktas ve Galatasaray'in ardindan üçüncü sirada bitiren baskent temsilcisi, bir sonraki sezon UEFA Kupasi'nda Türkiye'yi temsil etti.

Kupada 2003-2004 sezonunda Blackburn Rovers, Sporting Lizbon ve Parma takimlarini eleyen Gençlerbirligi, 4. turda Valencia ile eslesti.

Ankara'da Ispanya temsilcisini 1-0 yenen Gençlerbirligi, deplasmanda rakibine uzatma sonunda 2-0 maglup olarak organizasyona veda etti. Kupada tek maglubiyetini Gençlerbirligi'nden alan Valencia, sezon sonunda UEFA Kupasi'ni kaldirdi.


- Gençlerbirligi efsane baskanini ariyor

Baskent ekibinin efsane baskani Ilhan Cavcav'in 22 Ocak 2017'de hayatini kaybetmesinin ardindan Gençlerbirligi Kulübünde baskanliga oglu Murat Cavcav getirildi.

Gençlerbirligi, Murat Cavcav yönetiminde, Ilhan Cavcav'in isminin verildigi 2017-2018 sezonunda, 29 yil kesintisiz yer aldigi Süper Lig'den düstü.

Kirmizi-siyahlilar, bir sezon aranin ardindan Süper Lig'e dönmeyi basarsa da 2020-2021 sezonunda yeniden küme düsme üzüntüsü yasadi.

Süper Lig'e veda eden Gençlerbirligi'nde baskan Murat Cavcav, 10 Haziran 2021'de yapilan olaganüstü seçimli genel kurulda aday olmadi, baskanliga Niyazi Akdas seçildi.

Son iki sezondur Spor Toto 1. Lig'de yer alan Gençlerbirligi, efsane baskaninin vefati sonrasi hem ekonomik hem de sportif olarak Ilhan Cavcavli günlerinden uzak bir görüntü sergiledi.

Ilhan Cavcav döneminde Süper Lig'in çok konusulan takimlarindan olan kirmizi-siyahlilar, bu sezon Spor Toto 1. Lig'de kümede kalma mücadelesi veriyor.