Diyanet Isleri Baskani Erbas, MÜSIAD'in "Ramazan ve Infak" programinda konustu: Elif Küçük- "Zekat, toplumda yoksul ve muhtaçlarin ihtiyaçlarini gideren en önemli müessese. Zekat, iktisadi anlamda farkli sosyal katmanlarda bulunanlari birbirlerine yaklastirmasi hasebiyle toplumsal huzurun temelini olusturuyor. Zekat, muhtacin, zenginin malindaki hakkidir. Dolayisiyla zekati vermemek kul hakkini ihlal etmektir"

Diyanet Isleri Baskani Erbas, MÜSIAD'in "Ramazan ve Infak" programinda konustu: Elif Küçük- "Zekat, toplumda yoksul ve muhtaçlarin ihtiyaçlarini gideren en önemli müessese. Zekat, iktisadi anlamda farkli sosyal katmanlarda bulunanlari birbirlerine yaklastirmasi hasebiyle toplumsal huzurun temelini olusturuyor. Zekat, muhtacin, zenginin malindaki hakkidir. Dolayisiyla zekati vermemek kul hakkini ihlal etmektir"

ISTANBUL (AA) - Diyanet Isleri Baskani Prof. Dr. Ali Erbas, zekatin toplumda yoksul ve muhtaçlarin ihtiyaçlarini gideren en önemli müessese oldugunu belirterek, "Zekat, iktisadi anlamda farkli sosyal katmanlarda bulunanlari birbirlerine yaklastirmasi hasebiyle toplumsal huzurun temelini olusturuyor. Zekat, muhtacin, zenginin malindaki hakkidir. Dolayisiyla zekati vermemek kul hakkini ihlal etmektir." dedi.

Diyanetten yapilan açiklamaya göre, Erbas, Müstakil Sanayici ve Is Adamlari Dernegi (MÜSIAD) tarafindan Istanbul'da düzenlenen "Ramazan ve Infak" programina katildi.

Kur'an-i Kerim tilaveti ile baslayan programda konusan Erbas, ramazana yaklasilan bu günlerde depremin yaralarini sarmaya çalistiklarini aktardi.

Diyanet Isleri Baskani Erbas, insanin imtihaninin sadece zorluklarla olmadigini, nimetlerle de sinandigini belirterek, müminler için hayatin iki temel çizgisi bulundugunu, bunlardan ilkinin zorluklar karsisinda sabirla mücadele etmek, sikintilarin üstesinden gelmeye çalismak, ikincisinin ise bolluklar karsisinda sükürler mukabele etmek yani imkanlarini muhtaçlarla paylasmak oldugunu kaydetti.

Islam'in bes temel üzerine kuruldugunu ve zekatin da bu temellerden biri oldugunu hatirlatan Erbas, "Zekatin verilip verilmemesi hususu kisinin iradesine birakilmamis, mutlaka yerine getirilmesi emredilmis. Dolayisiyla zekat, Kur'an'da namazla birlikte emredilen imani bir sorumluluktur. Zekat ibadeti ve tasadduk bilinci, bireysel açidan imanin kemalinin göstergesidir. Sosyal açidan Islam toplumunun temel tasidir. Zekatin gerek bireysel gerekse toplumsal açidan birçok hikmet ve hedefi var. Bunlarin bilinmesi, bu ibadetin daha bilinçli ve daha içten yapilmasini saglar." ifadelerini kullandi.

Erbas, zekatin insanda sefkat ve merhamet duygusunu gelistirdigine isaret ederek, söyle devam etti:

"Zekatla insan, hirs ve tamahkarlik duygusunu kontrol altina alir. Elindeki maddi varligin bir kismini muhtaç olana verebilmenin güzelligini zekatla kesfeden insan, gönlünü huzursuz eden olumsuz duygularin, hirsin, tamahkarligin esiri olmaktan korunmus olur. Zekat, zengin ile yoksul arasinda gönül köprüsü kurar. Onun için Peygamberimizin su sözü aklimiza geliyor; 'Zekat, Islam'in köprüsüdür.'. Zekat, toplumda yoksul ve muhtaçlarin ihtiyaçlarini gideren en önemli müessese. Zekat, iktisadi anlamda farkli sosyal katmanlarda bulunanlari birbirlerine yaklastirmasi hasebiyle toplumsal huzurun temelini olusturuyor. Zekat muhtacin, zenginin malindaki hakkidir. Dolayisiyla zekati vermemek kul hakkini ihlal etmektir."???????

Ramazanin ayni zamanda bir manevi okul oldugunu, insani degerleri ve ahlaki erdemleri ögrettigini, unutulan güzellikleri yeniden hatirlattigini belirten Erbas, "Ramazan ayi, içerisinde oruç, iftar, sahur, mukabele, teravih gibi ibadetlerin yani sira ihtiyaç sahiplerinin sofrasina katki saglama mutlulugu, fitre ve sadakalarla gönülleri ihya etme firsatlarini da içinde barindiran rahmet ayidir. Ramazan merhamet ve yardimlasma ayidir." degerlendirmesini yapti.

- "Türkiye yaralarini saracak ve umutla gelecege yürüyecektir"

Diyanet Isleri Baskani Erbas, deprem felaketi karsisinda milletin olaganüstü bir mücadele verdigine isaret ederek, sunlari kaydetti:

"Ilk günler o bölgedeydik. Milletimizin nasil yardima kostugunu gözlerimizle gördük. Inanç ve azimle tarihten beri nice zorluklarin üstesinden geldi aziz milletimiz. Yaralarini sarmak ve zorluklarin üstesinden gelmek için adeta tek vücut oldu. Ülkemizin her evinde, mahallesinde, sokaginda, sehrinde deprem bölgesine yardim edebilmek için büyük bir gayret var. Bu gayret artarak devam ediyor. Devletimiz, milletimiz, sivil toplum kuruluslarimiz seferber olmus durumda. Adeta her yerden yardimlar akiyor. Tarihin en büyük imtihanlarindan birini yasayan milletimiz, tarihin en büyük fedakarliklarindan birini gösteriyor."

Milletin sabir, azim ve kararliliginin bütün zorluklarin üstesinden gelecek kadar güçlü oldugunu vurgulayan Erbas, yasanan afet ve felaketin çok büyük oldugunu ama milletin sefkat ve merhamet yüklü yüreklerinin, kardeslik ve yardimlasma duygularinin, zorluklarin üstesinden gelme inanci ve kararliliklarinin çok daha büyük oldugunu ifade etti.

Erbas, Türkiye'nin acilarini teskin edecegini, yaralarini saracagini ve umutla gelecege yürümeye devam edecegini belirtti.

Programa, Diyanet Isleri Baskanligi Din Hizmetleri Genel Müdürü Dr. Saban Kondi, Türkiye Diyanet Vakfi Genel Müdürü Izani Turan, Istanbul Il Müftüsü Prof. Dr. Safi Arpagus, MÜSIAD Baskani Mahmut Asmali ile çok sayida is insani katildi.