Ekoloji profesörü Yildiz, düzensiz yagislarin yüzeysel akisa dönüsme tehlikesine dikkati çektiCem Ali Kus- Düzce Üniversitesi Orman Fakültesi Toprak Ilmi ve Ekoloji Ana Bilim Dali Ögretim Üyesi Prof. Dr. Oktay Yildiz: - "Yagis düzenli sekilde aylara yayilirsa taban emer ve barajlari besler. Birkaç gün içinde hizla inerse toprak yagisi ememez ve yüzeysel akisa dönüsür. Yüzeysel akislar da sel ve taskina dönüserek yasam alanlarina zarar veriyor"

Ekoloji profesörü Yildiz, düzensiz yagislarin yüzeysel akisa dönüsme tehlikesine dikkati çektiCem Ali Kus- Düzce Üniversitesi Orman Fakültesi Toprak Ilmi ve Ekoloji Ana Bilim Dali Ögretim Üyesi Prof. Dr. Oktay Yildiz:
- "Yagis düzenli sekilde aylara yayilirsa taban emer ve barajlari besler. Birkaç gün içinde hizla inerse toprak yagisi ememez ve yüzeysel akisa dönüsür. Yüzeysel akislar da sel ve taskina dönüserek yasam alanlarina zarar veriyor"

DÜZCE (AA) - Düzce Üniversitesi Orman Fakültesi Toprak Ilmi ve Ekoloji Ana Bilim Dali Ögretim Üyesi Prof. Dr. Oktay Yildiz, yagislarin yillik oranlarinda sapmalar yasanabilecegini, asil sorunun topragin beslenmesini engelleyici yüzey akislari meydana getiren düzensiz yagislarin oldugunu söyledi.

Yildiz, AA muhabirine, yil içerisindeki yagislarin düzenli veya düzensiz sekilde yeryüzüne indigini belirtti.

Yil içerisinde yagmayan, düzensiz hareket eden yagislarin birkaç gün içerisinde topraga inmesinin sikintili olduguna deginen Yildiz, bu tür yüzeysel yagislarin sel ve taskin yaparak deniz ile göllere dökülecegini anlatti.

Yildiz, düzenli olmasi halinde ise suyun tabana inecegini ve akarsulari besleyecegine isaret ederek, söyle dedi:

"Sapma muhakkak oluyor ama belirli yillar arasindaki oranlara baktigimizda sikinti yagisin düzensiz hareket etmesi. Düzce'de ortalama 800 milimetre yagis var. Yagis düzenli sekilde aylara yayilirsa taban emer ve barajlari besler. Birkaç gün içinde hizla inerse toprak yagisi ememez ve yüzeysel akisa dönüsür. Yüzeysel akislar da sel ve taskina dönüserek yasam alanlarina zarar veriyor." diye konustu.

Bu nedenle de yaz boyunca toprakta depolanan su miktarinin azaldigini aktaran Yildiz, yükseklere yagan karin ise yer alti sularini besleyecegini ancak yagmur görmeyen tarim arazilerine fayda saglamayacagini ifade etti.

Yildiz, yagislarin geçen yila oranla düzensiz ve az olduguna, mayis ve haziran ayina kayma yapmis olabilecegine degindi.

Bazen yagislarin haziran ortasina sarkabildigine isaret eden Yildiz, "Düsük rakimlarda yagis az olabilir ama yüksek rakimlarda geçen yila yakin bir dönem oldu. Belki barajlar bu sekilde dolacak. Düsük rakimlarda tarim arazileri sulanamadigi için bitkiler fazla üretim gerçeklestiremeyecek. Yagisi kendi açimizdan düsünüyoruz ama tarim arazileri için de önemli." degerlendirmesinde bulundu.