Güney Kore, Japonya ile isbirliginin artirilmasi için yeni projeler gelistirecekDilara Karatas

Güney Kore, Japonya ile isbirliginin artirilmasi için yeni projeler gelistirecekDilara Karatas

ANKARA (AA) - Güney Kore Devlet Baskani Yoon Suk-yeol, Japonya ile isbirliginin artirilmasi ve gelecek odakli iliski kurulmasina yönelik yeni projelerin gelistirilmesi için bakanliklara talimat verdi.

Yonhap'in haberine göre, Devlet Baskanligi Sözcüsü Lee Do-woon, yaptigi açiklamada, Yoon'un, 16 Mart'ta Japonya'ya gerçeklestirecegi ziyaret öncesi Basbakan Han Duck-soo ile bir araya gelerek ülkesi ile Japonya arasindaki iliskilerin gelistirilmesini istedigini ve isbirligi projeleri gelistirilmesi için bakanliklara talimat verdigini ifade etti.

Lee, Han'in da iki ülke arasindaki iliskilerin güçlendirilmesi ve farkli alanlarda isbirliginin artirilmasi için arastirma yapacagini kaydetti.

Güney Kore Devlet Baskani Yoon Suk-yeol ve Japonya Basbakani Kisida Fumio, 16-17 Mart'ta ikili iliskileri gelistirmek amaciyla Japonya'da düzenlenecek zirvede bir araya gelecek.

Zirvenin iki ülke iliskilerinin gelismesinde "dönüm noktasi" olacagi, zirve vesilesiyle "hassas sorunlarin asilmaya çalisilmasinin" yani sira ekonomi, güvenlik ve diger alanlardaki isbirliginin güçlendirilmesinin de amaçlandigi kaydedildi.

Japonya Basbakani Kisida Fumio da Yoon'un ziyaretinin duyurulmasi sonrasi Tokyo-Seul iliskilerini gelistirmeye kararli olduklarini açiklamisti.

Ziyaret planinin, iki ülkenin hassas sorunlarindan kabul edilen "savas dönemi isçi tazminatlarina" yönelik Güney Kore'nin yeni önerisini hafta basinda duyurmasindan sonra gelmesi dikkati çekti.

Buna göre, savas döneminde Japon firmalarca zorla çalistirilan isçilerin tazminatinin karsilanmasi için Seul hükümeti destekli kurulacak vakif fonu, Koreli müstekilere tazminat ödeyecek.

Güney Kore Yüksek Mahkemesinin 2018'de ilan edilen kararlarinda Koreli müstekilere söz konusu tazminatlari Japon sirketlerin ödemesi gerektigi belirtiliyordu.

Güney Kore'den Japonya'ya devlet baskani düzeyinde son ziyaret, Osaka G20 Zirvesi dolayisiyla Haziran 2019'da gerçeklesmisti.