Cezayir, Sudan'daki vatandaslarini tahliye etmeye basladiEsat Firat

Cezayir, Sudan'daki vatandaslarini tahliye etmeye basladiEsat Firat

CEZAYIR (AA) - Cezayir, ordu ile Hizli Destek Kuvvetleri (HDK) arasinda çatismalara sahne olan Sudan'dan diplomatlarini ve vatandaslarini tahliye etmeye basladi.

Cezayir devlet radyosuna göre, Disisleri Bakanligindan yapilan yazili açiklamada, Cezayir Hava Kuvvetlerine ait bir uçagin Sudan'in Port Sudan Havalimani'na indigi belirtildi.

Açiklamada, söz konusu uçagin bu ülkede yasayan Cezayirli diplomatlar ile vatandaslari Cezayir'e getirecegi kaydedildi.

Cezayir Disisleri Bakanligi, dün, Sudan'dan diplomatlarini ve vatandaslarini tahliye etmeye baslayacagini duyurmustu.

Cezayir Cumhurbaskani Abdülmecid Tebbun, Arap Birligi Dönem Baskani sifatiyla, Ramazan Bayrami öncesi, Birlesmis Milletler (BM), Afrika Birligi ve Dogu Afrika'daki Hükümetlerarasi Kalkinma Otoritesi'ne (IGAD) "Sudan’daki çatismalarin durdurulmasi için ortak harekete geçme" çagrisi yapmisti.

- Sudan'da ordu ile HDK arasinda çatisma

Sudan'in baskenti Hartum ve diger sehirlerde 15 Nisan'da Sudan ordusu ile HDK arasinda silahli çatismalar baslamisti.

Ordu ile HDK arasinda "HDK'nin tamamen orduya katilmasini" öngören askeri güvenlik reformu konusunda son birkaç aydir yasanan anlasmazlik sicak çatismaya dönüsmüstü.

Sudan Disisleri Bakanligi, Egemenlik Konseyi Baskani ve Ordu Komutani Orgeneral Abdulfettah el-Burhan'in, orduyla çatisan HDK'nin feshedilmesi ve devlete karsi isyanci güç ilan edilmesi karari aldigini, bu esasa göre davranilacagini bildirmisti.

Dünya Saglik Örgütü (DSÖ), Sudan'daki çatismalarda 459 kisinin hayatini kaybettigini, 4 bin 72 kisinin ise yaralandigini açiklamisti.