Gazetecilere Destek Komitesi: Israil, 2022 yilinda 215'i askin Filistinli gazeteciyi hedef aldiNour Mahd Ali Abu Aisha,Zeynep Tüfekçi Gülay

Gazetecilere Destek Komitesi: Israil, 2022 yilinda 215'i askin Filistinli gazeteciyi hedef aldiNour Mahd Ali Abu Aisha,Zeynep Tüfekçi Gülay

GAZZE (AA) - Israil güçlerinin 2022 yilinda isgal altindaki Bati Seria ve Kudüs'te, 215'i askin Filistinli gazeteciyi hedef aldigi belirtildi.

Merkezi Lübnan'in baskenti Beyrut'ta bulunan Gazetecilere Destek Komitesi, 3 Mart Filistinli Yaralilar Günü dolayisiyla yazili açiklama yapti.

Açiklamada, Filistinli gazetecilerin, Israil isgal güçlerinin devam eden saldirilari nedeniyle tehlikeli sartlar altinda görev yaptiklari vurgulandi.

Israil güçlerinin, genelde Filistinli vatandaslara, özelde gazetecilere karsi uluslararasi hukuka aykiri "silahlar" kullandigi aktarilan açiklamada, "Israil, 2022 yilinda isgal altindaki Bati Seria ve Kudüs'te 215'i askin Filistinli gazeteciyi hedef aldi." denildi.

Açiklamada, Israil ordusunun, gazetecilerin haber yapmalari ve görüntü almalarina engel olmak için gerçek ve plastik mermi, göz yasartici gaz bombasi, tazyikli su ve ses bombasi kullandigina isaret edilerek, "Israil'in bu eylemleri, basin yelegi giymelerine ragmen bazi gazetecilerin yaralanmasina, bazisinin engelli durumuna düsmesine neden oldu." ifadesine yer verildi.

Gazetecilere yönelik en çok ihlalin, Bati Seria ve Kudüs'te 54 gazetecinin yaralandigi Mayis 2022'de gerçeklestigi hatirlatilan açiklamada, Israil güçlerinin, gazetecilere yönelik devam eden ihlallerle basin özgürlügünü hedef aldigi, islenen suçlarin ortaya çikmasini engellemek için gazetecileri susturmaya çalistigi kaydedildi.

Insan haklari kuruluslarina, Filistinli yarali gazetecilerin dramina isik tutulmasi çagrisi yapilarak, Israil'den, basin mensuplarina yönelik isledigi suçlar nedeniyle hesap sorulmasi istenen açiklamada, uluslararasi kurumlardan da Israil'in gazetecilere yönelik ihlallerine müdahale edilmesi ve görevlerini yapan basin mensuplarina koruma saglanmasi talep edildi.